Ak sa vám náhodou niekedy dostane pod ruku viac citrónov, než viete minúť do pečenia alebo čaju, uvarte si z nich citrónový sirup a – alebo lekvár. Budete potrebovať len dve ingrediencie – poctivé, chemicky neošetrené citróny a cukor. Samotné citróny obsahujú pektín – prírodnú želírovaciu látku, ktorá sa nachádza najmä v kôstkach a blanách, v ktorých je ukrytá dužina. Preto ich určite nevyhadzujte, kým ich nevyužijete pri varení.
Citrónový sirup a lekvár od Sisters Bakery
Citrónový sirup
Na sirup potrebujeme:
- 4 väčšie bio citróny
- 600 ml vody
- 400 g kryštálového cukru (môže byť aj trstinový)
Ako na to?
- Citróny umyjeme, osušíme a na jemnom strúhadle postrúhame žltú kôru. Dávame pozor, aby sme nenastrúhali aj bielu, pretože by sme docielili horkú chuť.
- Citróny potom prerežeme na polovicu a riadne odšťavíme šťavu.
- Vodu, cukor, kôru a šťavu (spolu s prípadnou dužinou) dáme do hrnca a na strednom ohni privedieme do varu. Za občasného miešania povaríme asi 20-30 minút.
- Potom zmes precedíme cez veľmi jemné sitko, aby sme zachytili kôstky, kúsky dužiny alebo blanky.
- Precedenú tekutinu ešte raz prevaríme a rovno nalievame do čistých (vysterilizovaných) fliaš a hneď ich uzavrieme.
- Citrónový sirup netreba sterilizovať. Po otvorení ich uchovávame v chladničke.
Ak si chcete navariť citrónový lekvár, čítajte ďalej.
Citrónový lekvár
Na lekvár potrebujeme:
- 1,5 kg bio citrónov
- 3 kg cukru
Ako na to?
- Umyté citróny dáme do veľkého hrnca, zalejeme ich vodou a prikryté vekom ich varíme asi 15 minút. Vodu potom zlejeme, hrniec naplníme čerstvou vodou, vložíme do nej povarené citróny a varíme ich do mäkka.
- V závislosti od druhu citrónov to môže trvať 20-90 minút. Sksme preto občas pichnúť do variacich sa citrónov vidličkou. Ak sú mäkké, až sa rozpadajú, odstavíme ich z ohňa. Citróny povyberáme deravou varechou, vodu nevylievame, použijeme ju neskôr.
- Citróny rozrežeme, lyžicou vydlabeme vnútro (dužinu, kôstky, blanky) a odložíme ho bokom. Budeme ho ešte potrebovať.
- Mäkkú citrónovú kôru nakrájame na tenké pásiky, spolu s cukrom ju dáme do širšieho a plytkého kastróla (alebo hlbšej väčšej panvice), pridáme vnútro citrónov, ktoré sme zabalili do gázy alebo plienky a uviazali, liter a pol vody, v ktorej sme varili citróny a za častého miešania necháme prudko variť, aby sa voda odparila a zmes sa zredukovala a zhustla. Varíme asi pol hodinu a potom spravíme želírovaciu skúšku.
- Na želírovaciu skúšku dáme ešte počas varenia lekváru do mrazničky malý tanierik, aby sa riadne vychladil. Po pol hodine varenia odoberieme z lekváru za lyžicu a lekvár dáme na vychladený tanierik. Keď lekvár do minúty stuhne a má želé konzistenciu, ktorá drží tvar, je hotový. Ak ostáva tekutý, ešte ho pár minút povaríme.
- Hotový citrónový lekvár plníme do čistých a suchých pohárov, zatvoríme ich, prevrátime hore dnom a necháme aspoň 10 minút postáť, potom ich obrátime späť a necháme úplne vychladnúť.
- Po otvorení skladujeme v chladničke.
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.