čokoládové cookies s višňami
čokoládové cookies s višňami
čokoládové cookies s višňami
Chcete ozaj dobrý recet na čokoládové cookies? Vravíte si, že cookies a staré recepty, ktorým sa venujem, nemajú nič spoločné? Veru, opak je pravdou. Prvé koláčiky typu „cookies“ vznikli dávno pradávno. Kulinárske zdroje uvádzajú, že už v 7.storočí sa v Perzii pripravovali malé koláčiky – sušienky, ktoré boli niečo medzi perníkom a suchým krehkým keksíkom....

Chcete ozaj dobrý recet na čokoládové cookies? Vravíte si, že cookies a staré recepty, ktorým sa venujem, nemajú nič spoločné? Veru, opak je pravdou. Prvé koláčiky typu „cookies“ vznikli dávno pradávno. Kulinárske zdroje uvádzajú, že už v 7.storočí sa v Perzii pripravovali malé koláčiky – sušienky, ktoré boli niečo medzi perníkom a suchým krehkým keksíkom. Odtiaľ sa dostali do Európy a asi o 7 storočí neskôr sa prvýkrát stretávame s názvom „koekje“, čo je holandský názov pre „malý koláč“. Odtiaľ putovali cookies aj názov na britské ostrovy a zaužíval sa pojem cookies.

Čokoládové cookies s višňami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 330 g hladkej múky
  • 150 g nasekanej hokej čokolády
  • 250 g masla
  • 150 g hnedého (trstinového) kryštálového cukru
  • 100 g kryštálového cukru
  • 40 g lyofilizovaných višní Brix
  • 2 celé vajcia
  • štipka soli
  • ½ ČL kypriaceho prášku
  • ½ ČL sódy bikarbóny

 

Ako na to?

 

Až v 17.storočí holandskí vysťahovalci „exportovali“ tento koláčik do Ameriky a tam sa stal veľmi populárnym. Ako to je dnes – to už všetci vieme.

A teraz už vieme aj to, že cookies nie sú moderným americkým koláčikom, ale pochádzajú vlastne z blízkeho východu a až z Európy sa dostali do Ameriky.

Moje deti majú cookies veľmi radi a raz za čas im ich napečiem. Vyskúšala som už veľa receptov, veľa kombinácií chutí a len ťažko sa mi vyberá, ktoré sú moje top. Dnes vám predstavím čokoládové cookies s višňami. Obľúbená kombinácia chutí, ktorá nie je novinkou vo svete sladkého pečeného – veď si len spomeňme na Švarcvaldskú tortu…

Môj recept na čokoládové cookies s višňami

Tak nech sa páči, tu je môj recept:

Maslo dáme ho do kastrólika na stredný oheň rozpustiť. Roztopené maslo ďalej za občasného miešania varíme asi 4-5 minút, kým sa nezačne sfarbovať do bledohneda a nezačne rozvoniavať jemne karamelovo. Na jeho povrchu sa začnu zrážať biele hrudky bielkoviny. Potom ho odstavíme a necháme ho vychladnúť, až kým nestuhne.

Do misy dáme biely a trstinový cukor, pridáme k ním pripravené stuhnuté maslo a spolu všetko vyšľaháme do krémova. Do tejto zmesi po jednom zapracovávame celé vajíčka a opäť všetko spolu šľaháme do krémova.

V osobitnej miske premiešame suché prísady – múku, soľ, kypriaci prášok a sódu bikarbónu. Vysypeme ich na vaječno-maslovú zmes a len krátko ich premiešame, kým sa prísady nespoja. Nemiešame ich dlho, aby sme cesto neprešľahali.

Potom ešte do cesta vsypeme čokoládové kúsky a krátko všetko premiešame. Napokon prisypeme lyofilizované višne Brix a poslednýkrát krátko premiešame. Pomocou malej lyžičky odkrajujeme z cesta kúsky o čosi menšie ako orech, vyformujeme ich do guľky a naukladáme na plech. Keď spracujeme celé cesto, guľky necháme v chlade aspoň hodinu, aby stuhli.

A môžeme ísť piecť. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov. Guľky cesta poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie tak, aby okolo nich ostalo dostatočné miesto, pretože sa počas pečenia „rozlejú“ a výrazne zväčšia svoju plochu.

Pečieme ich 15 minút, z rúry ich vyberieme, keď ešte pôsobia „nedopečene“ a mäkko, oni chladnutním stuhnú. Po dopečení ich necháme krátko na plechu a potom ich preložíme na mriežku a necháme ich úplne vychladnúť. V uzatvárateľnej sklenenej nádobe vydržia aj týždeň.

Môj newsletter plný dobrých receptov

Ak radi pečiete podľa mojich receptov, mám pre vás pozvanie zaregistrovať sa na odber môjho newslettra. Raz za čas vám potom v mailovej schránke pristane správa odomňa a v nej nový recept alebo iné zaujímavosti z kulinárskeho sveta. Neváhajte a zaregistrujte sa na odber môjho newslettra a už vám žiaden z mojich receptov neujde.

Kliknite SEM a vypňte v registračnom formulári vaše meno a mailovú adresu (nezaberie vám to viac ako pol minúty) a ja vám ako poďakovanie pošlem môj ebook s kváskovými receptami.

 

 

Leave a Reply