cuketové pité
cuketové pité
cuketové pité
cuketové pité
Jablkové pité pozná každý, mňa však veľmi prekvapilo, že rovnako dobré je aj cuketové pité. Namiesto jablka použijeme strúhanú cuketu, ktorú správne dochutíme a výsledok? Skvelý koláč na začiatok jesene, ktorý je chutný a šťavnatý. Cuketové pité od Sisters Bakery Ingrediencie:  Cesto: 300 g hladkej múky 180 g mäkkého masla 100 g práškového cukru 1 vajce 2...

Jablkové pité pozná každý, mňa však veľmi prekvapilo, že rovnako dobré je aj cuketové pité. Namiesto jablka použijeme strúhanú cuketu, ktorú správne dochutíme a výsledok? Skvelý koláč na začiatok jesene, ktorý je chutný a šťavnatý.

Cuketové pité od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Cesto:

  • 300 g hladkej múky
  • 180 g mäkkého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vajce
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • Štipka soli

 

Plnka:

  • 500-750 g nastrúhanej cukety
  • 100 g kryštálového cukru
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 2 ČL mletej škorice
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • ½ ČL soli
  • kôra z polovice citróna

 

Ako na to?

Cuketové pité sa pripravuje rovnako ako jablkové. Začneme prípravou plnky. Ošúpanú cuketu nastrúhame na väčšom strúhadle a premiešame ju so soľou. Necháme asi pol hodinu postáť, kým cuketa pustí šťavu. Tú potom vyžmýkame a cuketu zasypeme cukrom, škoricou, pridáme citrónovú kôru a šťavu, vanilkový extrakt a všetko dobre premiešame. Necháme bokom, kým si pripravíme cesto.

Na cesto si najprv si zmiešame všetky suché prísady – hladkú múku, práškový cukor, štipku soli a kypriaci prášok, potom pridáme vajíčko a mäkké maslo. Z tohto vypracujeme kompaktné a hladké cesto.

Cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu natlačíme na dno menšieho plechu (ja som použila plech s rozmerom 20×25 cm a uhladíme ho malým valčekom, aby bol jeho povrch rovný. Na cesto teraz nanesieme dochutenú strúhanú cuketu (počas odpočívania ešte mohla pustiť šťavu, tak ju prípadne ešte zľahka vyžmýkame. Cuketu rovnomerne rozvrstvíme a prikryjeme druhou polovicou cesta, ktoré sme rozvaľkali medzi dvomi plátmi papiera na pečenie.

Povrch cesta popicháme vidličkou a potom dáme cuketové pité piecť na asi 40-45 minút do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov. Po dopečení ho necháme úplne vychladnúť v plechu. Krájame ho na štvorce a pred podávaním ho posypeme práškovým cukrom.

Cuketové koláče

Keď v lete začne dozrievať cuketa, vo väčšine rodín nastane veľká dilema – čo s toľkou zeleninou? Cestoviny, vysmážaná cuketa, cuketové placky, cuketové nátierky…ale aj toho sa človek časom preje. Potom prídu na rad cuketové perníky alebo koláče a ja som si povedala, že do tejto kategórie receptov prispejem aj mojim dnešným, na cuketové pité. Ale ako vždy, aj dnes vám sem ponúkam moje ďalšie cuketové recepty, hodné vyskúšania:

Cuketový koláč s lieskovcami

Cukinový srnčí chrbát

A na záver vám sem ešte pridávam odkaz na moje tekvicové recepty – lebo nielen cuketa, ale aj maslová tekvica alebo hokaido sú vďačnou prísadou pri pečení:

Tekvicové recepty

Máš už moje knihy?

Ak rada / rád pečieš podľa mojich receptov, potom dávam do pozornosti, že som dávnejšie napísala dve knihy. Obe nesú poetický názov Takmer zabudnuté recepty a v oboch nájdete zbierku tých najlepších klasických receptov na sladké a slané pečenie a maškrty k tomu, na ktoré by bola škoda zabudnúť. Teším sa, že o knižky bol veľký záujem a už sa obe vypredali, napriek tomu si ich však môžete u mňa na stránke kúpiť v podobe ebooku.

Rovno po objednaní a zaplatení vám do mailu príde link, kde si môžete stiahnuť moju knihu (alebo obe) a virtuálne si v nich listovať, kedykoľvek budete mať chuť piecť, alebo sa kochať klasikami, ktoré v nás prebúdzajú nostalgické spomienky.

Klikni SEM a zoznám sa s mojimi knižkami.

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

Leave a Reply