Dokonalé šišky – múdre rady ako na to
Či už máme fašiangy alebo nie, dokonalé šišky vždy dobre padnú. Na základe našich skúseností s pečením šišiek sme pre vás zozbierali užitočné rady a tipy, ako docieliť, aby vaše šišky boli dokonalé. „Príprave šišiek treba venovať náležitú pozornosť, presnosť a správnu rýchlosť, ktoré si možno osvojiť opakovanými pokusmi prípravy šišiek. Predovšetkým je za potreby dbať...

Či už máme fašiangy alebo nie, dokonalé šišky vždy dobre padnú. Na základe našich skúseností s pečením šišiek sme pre vás zozbierali užitočné rady a tipy, ako docieliť, aby vaše šišky boli dokonalé.

„Príprave šišiek treba venovať náležitú pozornosť, presnosť a správnu rýchlosť, ktoré si možno osvojiť opakovanými pokusmi prípravy šišiek. Predovšetkým je za potreby dbať na to, aby miesto prípravy šišek, ako aj použité produkty (mlieko a múka) a náradie boli vopred zahriate na izbovú teplotu.“

Takto v skratke pojednáva o príprave šišiek jedna krásna stará nemecká kuchárska kniha, švabachom písaná s názvom Almanach kúpeľov – z roku 1879, ktorú s hrdosťou vlastním a veľa som sa z nej naučila.

Dokonalé šišky – múdre rady ako na to

Ja som už nejaké tie šišky vo svojom živote tiež napiekla a musím povedať, že svedomitá príprava je základom úspechu. A nielen pri pečení šišiek. Tu to však platí o to zvlášť, že ak chceme dosiahnuť nadýchané a mäkké šišky, je naozaj dôležité nasledovať recept, ale aj používať na izbovú teplotu ohriate suroviny a náradie.

Aby sa aj vám počas fašiangov šišky podarili a všetkým chutili, spísala som pre vás 10 múdrych rád. Ak ich dodržíte, spolu s vyššie uvedeným návodom zo starého almanachu, verím, že pečenie šišiek sa stane pre vás hračkou a zábavou. A výsledkom budú dokonalé šišky s džemom, nugátom, ovocnou penou alebo len pocukrované. Sledovať potom vaše okolie, ako im chutí, bude pre vás krásnou odmenou.

10 dobrých rád, ako docieliť krásne, nadýchané a mäkké – čiže dokonalé šišky:

  1. Suroviny na prípravu šišiek by mali byť zahriate. Pripravte preto múku, vajcia, maslo (resp.tuk) aspoň pol hodinu vopred v kuchyni, aby sa zahriali aspoň na izbovú teplotu.
  2. Čím viac vaječných žĺtkov cesto obsahuje na pol kila múky, tým sa recept považuje za „fajnejší“. Vaječný žĺtok spôsobuje, že kysnuté cesto je jemnejšie a mäkšie. Ak treba do receptu pridať 4 žĺtky, považujte ho za lepší, ak 8, už sa bavíme o veľmi fajnovom recepte.
  3. Šiškové cesto treba dobre premiesiť. Aj keď sa naoko bude zdať cesto lepkavé, snažme sa nepridávať múku, skúr cesto len zľahka premiesime na pomúčenej doske a nechajme vykysnúť. Pridávaním múky by cesto stuhlo a ostalo ťažké.

Dokonalé šišky

4. Ak pečieme neplnené šišky, šikovný spôsob, ako si potom uľahčiť servírovanie džemu na šišky je, že si pred pečením do nich spravíme priehlbinku. Najlepšie to ide tak, že do podkysnutej vykrojenej šišky vtlačíme do stredu napríklad štamprlík a tak vytvoríme jamku.

Dokonalé šišky

5. Pri pečení šišiek nešetríme tukom. Odporúčam piecť šišky radšej v menšom ale hlbšom kastróle, do ktorého dáme dostatok oleja alebo bravčovej masti. Šišky by mali v tuku plávať. Len tak sa dobre a rovnomerne prepečú. Správne upečené šišky by mali mať po obvode svojho stredu bledý pás. To znamená, že sa piekli v dostatočnom množstve tuku.

Dokonalé šišky

6. Olej alebo masť rozohrejeme pomaly a na maximálne 170 stupňov. Ja si teplotu meriam kuchynským teplomerom. Keď dosiahne olej alebo masť túto teplotu, okamžite stíšim oheň a udržujem ho na slabo. Ak pridáte do tuku kúsok zázvora, vraj to vylepšuje chuť tuku na šiškách.

Dokonalé šišky

7. Pečenie šišiek je malá veda. Ale stačí dodržať nasledovný postup a určite sa vám podaria. Do rozpáleného tuku vložíme zopár šišiek tak, aby sa ideálne o seba neopierali. Menej je v tomto prípade lepšie ako viac. Kastról prikryjeme pokrievkou a šišky pečieme na slabom ohni asi minútu-dve, kým vidíme, že spodok sa opiekol pekne do zlatohneda. Ak nemáme prax, radšej skúšajme po pol minúte stav prepečenia.

Dokonalé šišky

8. Opečené šišky otočíme na druhú stranu a opekáme ich tentoraz kratšie a v otvorenom kastróle.

9. Zvyšky šiškového cesta nemiesime. Už by nedosiahli takú kvalitu ako pôvodné šišky. Čiže ich vysmažíme tak ako sú a použijeme ich bokom ako ochutnávkové jednohubky 😊.

10. Šišky chutia najlepšie čerstvé. Ohrievané alebo studené sú síce jedlé, ale nebudú také lahodné ako čerstvo upečené.

Dokonalé šišky

Recept na jahodovú meringue penu na šišky

Páči sa vám fotka šišiek nižšie a premýšľate, čo to na nich je? Nie, nie je to šľahačka, ani žiaden maslový krém. Je to meringue pena, ktorá sa robí z vaječných bielok a cukrového rozvaru a na spestrenie chuti sa obohatí vašim obľúbeným džemom. Napríklad jahodovým. Ak máte chuť si ju premiérovo pripraviť, inšpirujte sa našim receptom:

Na jahodovú meringue plnku potrebujeme:

  • 100 ml vody
  • 5 PL kryštálového cukru
  • Asi 4-5 PL jahodového lekváru (alebo malinového, marhuľového, višňového…)
  • 2 bielky

Ako na to?

  • Na jahodovú meringue penu dáme do malého kastrólika vodu a kryštálový cukor a bez miešania ich necháme variť. Pripravujeme si takto cukrový rozvar. Ak máte kuchynský teplomer, treba dosiahnuť teplotu 112 stupňov, ak nie, nechajte cukor z vodou vrieť asi 4-5 min.
  • Medzitým si do tuha vyšľaháme bielky s jahodovým lekvárom. Akonále máme cukrový rozvar hotový, pomaly ho vlievame do bielkovej zmesi za stáleho miešania mixérom.
  • Penu miešame ešte asi 5 minút do vychladnutia.
  • Nanesieme ju na vychladnuté šišky a nestačíme sa diviť, ako miznú z taniera

Recept na bavorský vanilkovo-škoricový krém do šišiek

Bavorský krém je vlastne žĺtkový krém zahustený do pudingovej konzistencie múkou alebo škrobom. Na vylepšenie chuti sme okrem vanilky pridali pri príprave krému do mlieka aj škoricu. A veru, bol to dobrý ťah :-).

Na prípravu tohto krému potrebujeme:

  • 4 žĺtky
  • 300 ml mlieka
  • 5 PL kryštálového cukru
  • 2 PL hladkej múky alebo kukuričného škrobu
  • 1 vanilkový struk alebo 2 ČL vanilkového cukru
  • 1 celá škorica alebo 2 ČL mletej škorice (alebo oboje)
  • 200 ml šľahačky
  • štipka soli

 

Ako na to?

  • Mlieko spolu s vanilkovým luskom s škoricou dáme zovrieť. Odstavíme a necháme asi 20 minút odstáť, aby sa chuť vanilky a škorice dobre nasiakla do mlieka.
  • Žĺtky, múku (alebo škrob) a cukor vymiešame v miske do krémova. Z odpočinutého mlieka vyberieme škoricu a vanilku a zalejeme ním žĺtkovú zmes. Premiešame, vlejeme späť do kastróla a varíme do zhustnutia.
  • Puding prepasírujeme cez jemné sito, aby sme sa zbavili prípadných hrudiek, necháme ho vychladnúť (prikrytý plastovou fóliou, ktorá zabráni vytvoreniu kôrky na povrchu). Pred dávkovaním krému na šišky (vychladnuté) vyšľaháme šľahačku a gumenou varechou ju vmiešame do pudingu. Touto nadýchanou plnkou potom plníme šišky (pomocou tenkej ozdobnej špičky a zdobiaceho sáčku) alebo plnku nastriekame na povrch šišiek.
Dokonalé šišky – bavorský vanilkový krém

Dokonalé šišky

Tak, teraz ste už teóriu naštudovali a môžete sa pustiť do praxe a upiecť si dokonalé šišky. Na našej stránke nájdete šiškové recepty, ktoré stoja za vyskúšanie. My sme ich pre vás niekoľkokrát otestovali a mnohí ďalší ich aj ochutnali a odporúčali ďalej. Recepty pochádzajú zo zápisníkov našich starých mám, z historických cukrárskych kníh a my sme ich pre vás pripravili tak, aby ste ich mohli aj dnes bez problémov napiecť a vychutnať si rokmi overené dobroty.

Dokonalé šišky

Ak máte, podobne ako my, radi overené recepty, vrelo vám odporúčame našu knihu TAKMER ZABUDNUTÉ RECEPTY, kde nájdete 70 nádherne nafotených receptov na sladké a slané pečenie, na rôzne príležitosti a obdobia roka. Jedno však majú spoločné – fungujú, chutia a vy už viac nemusíte hľadať na internete, lebo budete mať po ruke vždy našu s láskou „napečenú“ knižku.

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

Fašiangové šišky s pivom

Šišky bez kysnutia

Nugátové šišky

Srdiečkové šišky s malinovým džemom

 

 

Leave a Reply