Poznáte pečivo zvané bosniaky? Pamätám si, že po revolúcii v našej dedine otvorili mliekareň, v ktorej nebolo síce veľa tovaru, ale mali tam dve veci (mimo iných zopár drobností), ktoré som milovala a dodnes milujem. Acidofilné mlieko v sklenej fľaši a veľké, chrumkavé bosniaky, na povrchu posypané rascou a soľou. A to boli moje desiate....
Poznáte pečivo zvané bosniaky? Pamätám si, že po revolúcii v našej dedine otvorili mliekareň, v ktorej nebolo síce veľa tovaru, ale mali tam dve veci (mimo iných zopár drobností), ktoré som milovala a dodnes milujem.
Acidofilné mlieko v sklenej fľaši a veľké, chrumkavé bosniaky, na povrchu posypané rascou a soľou. A to boli moje desiate.
Dodnes si túto kombináciu kupujem, resp.acidko kúpim, bosniaky napečiem. Naposledy som si ho napiekla z kvásku a recept s vami rada zozdieľam.

Domáci bosniak z kvásku od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky na kváskovanie (ja som použila Penam, hladkú múku zelenú)
  • 300 ml vlažnej vody
  • 200 g ražnej hladkej múky na kváskovanie Penam
  • 125 g uverených a najemno nastrúhaných zemiakov
  • 100 g ražného rozkvasu (1 PL ražného kvásku, 40 g vody, 40 g ražnej hladkej múky na kváskovanie)
  • 30 g bravčovej masti
  • 15 g soli
  • 2 ČL celej rasce
  • hrubozrnná soľ
  • prípadne vaječný bielok na potretie

 

Ako na to?

Niekoľko hodín vopred (alebo večer) si pripravíme rozkvas z ražného kvásku, na ktorý zmiešame vodu s ražnou hladkou múkou na kváskovanie a 1 PL ražného kvásku. Keď je rozkvas hotový, pripravíme si ostatné prísady.

Do misy preosejeme oba druhy múk na kváskovanie, primiešame soľ, pripravený rozkvas, najemno nastrúhaný uvarený zemiak, bravčovú masť a vymiesime hladké a pružné cesto. To necháme prikryté fóliou na teplom mieste, kým cesto viditeľne nezväčší svoj objem (bude to trvať asi 4-6 hodín).

Cesto po vykysnutí rozdelíme na 8 rovnakých kúskov a z tých jemným premiesením vytvoríme bochníčky. Zľahka ich poprášime múkou, položíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich ešte prikryté fóliou podkysnúť.

Rúru rozohrejeme na 230 stupňov (ideálne parný režim). Podkysnuté kváskové bosniaky buď potrieme bielkom alebo postriekame vodou, posypeme hrubozrnnou soľou a celou rascou a narezávatkom každý bosniak narežeme jedným rezom.

Kváskové bosniaky pečieme asi 15-17 minút do zlatohneda. Po dopečení ich necháme úplne vychladnúť.

Receptár Kváskové recepty

Pre všetkých kváskovačov dávam do pozornosti môj receptár Kváskové recepty od Sisters Bakery, ktorý si môžete hneď teraz zadarmo stiahnuť na mojej stránke. Stačí sa zaregistrovať (alebo ak už ste zaregistrovaní, tak prihlásiť) a budete mať prístup nielen k receptáru, ale aj ku všetkým receptom a článkom, ktoré sú inak zamknuté.

Registrácia trvá menej než pol minúty, formulár nájdete na podstránke receptov.

Stiahnuť receptár.

Leave a Reply