Domáce rožky ako z obchodu
slané pečivo
slané pečivo
Recept na tieto domáce rožky ako z obchodu už možno poznáte. Podľa neho sme už totižto piekli slané pečivo v tvare prstencov. Je to základný pečivový recept, ktorý sa hodí aj na žemličky. Každopádne, v tomto recepte vám dáme návod nielen na ingrediencie na klasické biele rožky, ale aj postup, ako ich správne vymiesiť, zrolovať...

Recept na tieto domáce rožky ako z obchodu už možno poznáte. Podľa neho sme už totižto piekli slané pečivo v tvare prstencov. Je to základný pečivový recept, ktorý sa hodí aj na žemličky. Každopádne, v tomto recepte vám dáme návod nielen na ingrediencie na klasické biele rožky, ale aj postup, ako ich správne vymiesiť, zrolovať a vykysnúť, aby boli dokonalé.

Domáce rožky ako z obchodu

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 50 g bravčovej masti
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • ½ kocky čerstvého droždia

 

Ako na to?

  • Do teplého mlieka rozmiešame malú lyžičku kryštálového cukru a pol kocky čerstvého droždia, kým sa nerozpustia. Pri izbovej teplote necháme vzísť kvások.
  • Preosiatu múku zmiešame so soľou, pridáme bravčovú masť a vykvasený kvások. Mixérom miesime asi 10 minút. Vznikne nám hladké ale tuhšie cesto, ktoré prikryté fóliou necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.
  • Dobre vykysnuté cesto preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme ho na 12 rovnakých kúskov. Odporúčame cesto vážiť, aby boli domáce rožky rovnakej veľkosti.
  • Každý kúsok ručne premiesime tak, že ho trochu ponaťahujeme a keď už stratí pružnosť, tak ho vyformujeme do guličky, hladkej na povrchu a prikryté fóliou ich necháme asi pol hodinu podkysnúť.
  • Podkysnuté bochníčky budeme po jednom tvarovať do rožkov. Najprv ich rozvaľkáme na ovál, ktorý bude mať dĺžku asi 15 m a na šírku bude mať aspoň 6-7 cm. Ľavou rukou chytíme spodný koniec ovála a pravou začneme zhora cesto rolovať. Ľavou rukou zároveň cesto opatrne naťahujeme. Našim cieľom je, aby bolo cesto zrolované natesno, na husto. Oboma dlaňami potom zrolované cesto ešte vyšúľame do veľkosti rožku – asi na 20 cm tak, že oba kraje rožku vyšúľame do tenšia než je stred. Takto pripravené rožky kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie švom nado, aby sa rožky počas pečenia neotvorili.
  • Na plechu ich ešte necháme prikryté fóliou podkysnúť (asi pol hodinu).
  • Domáce rožky pečieme v dobre vyhriatej rúre na 220 stupňov v parnom režime (alebo dáme na spodok rúry veko z misy z jenského skla s vodou) asi 15 minút, kým nie sú na povrchu sfarbené do zlatohneda.
  • Po dopečení necháme domáce rožky vychladnúť.

Domáce pečivo

Ešte zopár tipov na iné druhy domáceho pečiva, ak by sa vám rožky zunovali :-).

Rýchly ražný chlieb – trasený chlieb

Čokoládové žemličky

Kysnuté zemiakové žemle

Rustikálne žemle kysnúce cez noc

Bavorské pečivo so semiačkami

Nadýchaná banánová vianočka

 

 

Leave a Reply