medové domáce sušienky
medové domáce sušienky
medové domáce sušienky
Mám rada toto medové cesto. A teraz som ho použila na chutné domáce sušienky. Cesto je jednoduché a chutné a dá sa použiť na viacero dobrôt. Tentokrát sme si napiekli keksíky, ktoré majú dlhú trvanlivosť. Dala som ich do sklenenej nádoby a decká si z nich brali, keď mali chuť na maškrtu. Ja som si...

Mám rada toto medové cesto. A teraz som ho použila na chutné domáce sušienky. Cesto je jednoduché a chutné a dá sa použiť na viacero dobrôt. Tentokrát sme si napiekli keksíky, ktoré majú dlhú trvanlivosť. Dala som ich do sklenenej nádoby a decká si z nich brali, keď mali chuť na maškrtu. Ja som si ich namáčala do kávy a keďže som ich napiekla veľa, použila som ich aj ako základ do nepečeného cheesecaku. Tento recept sa oplatí vyskúšať.

Domáce sušienky z medového cesta

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 100 g masla alebo rastlinného tuku
  • 150 g práškového cukru
  • 3 PL medu (asi 90 g)
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 celé vajce
  • 2 žĺtky

Štipka soli

Táto dávka je pomerne veľkorysá. Ja som z polovice napiekla tieto domáce sušienky, druhú polovicu som upiekla a použila na prípravu krusty na nepečený cheesecake.

Ako na to?

Základom týchto domácich sušienok je medové cesto. Mám ho veľmi rada, pretože nie je suché, má príjemnú chuť a keksíkom alebo koláčom dodáva med peknú zlatistú farbu.

Začneme takto: do väčšej misy preosejeme sypké prísady – hladkú múku, práškový cukor, sódu bikarbónu a pridáme aj štipku soli. Dobre premiešame a na sypkú zmes ďalej pridáme na kocky nakrájané zmäknutí maslo, med, jedno celé vajce a dva žĺtky. Vypracujeme hutné, hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme v chlade aspoň hodinu zrieť. Cesto môžeme nechať v chladnčke aj trochu dlhšie – napríklad do druhého dňa.

Odpočinuté cesto trochu ručne rozmiesime, aby sa zahrialo (bude sa s nám lepšie pracovať), potom ho na ľahko pomúčenej pracovnej doske rozvaľkáme asi na 5 mm hrúbku. Z medového cesta potom vykrajujeme obdĺžnikové tvary na keksíky (ja mám doma vykrajovačku, ktorá robí pekné keksíky – ako Bebe kekse, môžete však použiť akúkoľvek vykrajovačku alebo cesto nakrájať ostrým nožom na obdĺžniky).

Domáce sušienky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch. Stačí asi len 10 minút. Hneď ako sa začne cesto sfarbovať do bledohneda, sušienky vyberieme a necháme ich na mriežke vychladnúť.

Hotové sušienky sú dlho trvanlivé, v uzatvárateľnej sklenenej nádobe vydržia aj zopár týždňov.

Domáce sušienky na mnoho spôsobov

Keksy, keksíky, sušienky – je jedno, ako ich voláte, všetky majú niečo spoločné – máme ich radi na chrumkanie. Ja si rada suché keksíky namáčam do kávy, môj muž do čaju, deťom ich občas pribalím na desiatu, keď idú zo školy na výlet a vždy máme nejaké zásoby v sklenenej nádobe. Okrem dnešných medových môžete vyskúšať aj ďalšie moje recepty na chutné domáce sušienky:

Krehké citrónové sušienky

Domáce strojčekové keksíky

Slané cheddarové koláčiky

Marcipánky

Perníkové tyčinky

Orieškové keksíky s karamelovou plnkou

Leave a Reply