farebné kocky
farebné kocky
farebné kocky
nkanNápad upiecť tieto farebné kocky s čokoládovou plnkou vznikol veľmi spontánne. Začalo to takto: u nás doma máme veľmi radi lyofilizované ovocie a keď sa mi do rúk dostali mrazom sušené višne od Brixu, ktoré si vďaka šetrnému sušeniu zachovali krásnu krvavočervenú farbu a príjemnú sladko-kyslú chuť, vravím si, že by som ich rada použila...

nkanNápad upiecť tieto farebné kocky s čokoládovou plnkou vznikol veľmi spontánne. Začalo to takto: u nás doma máme veľmi radi lyofilizované ovocie a keď sa mi do rúk dostali mrazom sušené višne od Brixu, ktoré si vďaka šetrnému sušeniu zachovali krásnu krvavočervenú farbu a príjemnú sladko-kyslú chuť, vravím si, že by som ich rada použila v nejakom recepte. Rozdrvené totižto vedia pekne prírodne zafarbiť a jemne dochutiť cesto. A tak vznikli tieto farebné kocky.

Farebné kocky s čokoládovou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 300 g práškového cukru
  • 12 vajec
  • 225 ml oleja
  • 225 ml vody
  • 1 balenie kypriaceho prášku
  • 2 PL kakaa
  • 50 g lyofilizovaných višní BRIX

 

Plnka:

  • 500 ml mlieka
  • 250 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový puding alebo Zlatý Klas
  • 100 g horkej čokolády
  • Pol deci rumu
  • 1 pohár kyslého višňového lekváru, ktorý rozriedime s trochou horúcej vody, aby bol dobre natierateľný

 

Na polevu:

 

 

Ako na to?

Žĺtky spolu s práškovým cukrom vyšľaháme do nadýchanej bledožltej peny. Potom pomaličky prilievame olej (ideálne cícerkom) a šľaháme ďalej. Keď je celý olej zapracovaný, na zmes preosejeme múku spolu s kypriacim práškom a gumenou varechou ju vmiešavame.

Keďže nám zmes teraz zhustne, rozriedime ju odmeraným množstvom vody. Napokon primiešame tuhý sneh z bielkov.

Celú zmes na cesto teraz rozdelíme na tri rovnaké polovice. Jednu necháme vanilkovú (žltú), do jednej primiešame kakaoo a vznikne nám tak hnedá vrstva a do tretej primiešame v mažiari na prach rozmrvené lyofilizované višne. Takto si vyrobíme ružovú vrstvu cesta.

Pripravíme si tri rovnaké plechy na pečenie, potrieme ich vrstvou masla, naň prilepíme papier na pečenie, uhladíme povrch a na ten nalejeme cesto. Farebné korpusy pečieme na 200 stupňoch asi 10-12 minút, kým je cesto na povrchu na dotyk pružné a upečené. Upečené cestá necháme vychladnúť.

Plnenie a zdobenie

Kým sa cesto pečie a potom chladne, uvaríme si z pol litra mlieka, cukru a pudingového prášku podľa návodu puding. Hneď po uvarení doň pridáme na drobno nalámanú alebo nastrúhanú horkú čokoládu a čokoládový puding prikryjeme fóliou, aby sa na jeho povrchu nevytvorila kožka. Fólia sa musí pudingu dotýkať. Do vlažného pudingu potom vmiešame rum (nemusí byť).

Na plnku si zmäknuté maslo vyšľaháme do krémova a po troche doň všľahávame puding. Aby sme predišli zrazeniu plnky, obe prísady (teda maslo aj puding) by mali byť rovnakej teploty.

Na spodný plát cesta (kakaový) nanesieme višňový lekvár, potom rovnomernú vrstvu čokoládovej plnky a prikryjeme ho žltým pásom, ktorý sme zo spodu tiež potreli lekvárom. Vrchnú časť žltého cesta tiež najprv potrieme lekvárom, potom plnkou a prikryjeme ružovým pásom. Takto pripravený trojfarebný rez necháme v chladne stuhnúť a potom ho polejeme čokoládovou polevou, na ktorú sme si nad parou roztopili čokoládu spolu s tukom a olejom. Polevu na koláča necháme stuhnúť. Rez krájame na menšie kocky a na povrchu ich ozdobíme namrvenými lyofilizovanými višňami.

Pozn.: ja som piekla pláty cesta na plechu s rozmermi 25x40cm.

Zákusky s ovocím

Ešte tu chvíľu odstaňte. K dnešnému receptu na farebné kocky by som vám ešte rada pridala námety na ozaj dobré zákusky s ovocím. Kliknite na odkazy a popozerajte si moje recepty. Možno tam nájdete niečo, čo si nabudúce upečiete.

Krémové košíčky s ananásovou plnkou

Adamova torta s čerešňovou plnkou

Košíčky s bazovým krémom

Mentonský citrónový koláč

Jahodové veterníky z odpaľovaného cesta

Leave a Reply