Jablkové pirôžky sú mojou jesennou verziou obľúbenej vysmážanej dobroty. Pirôžky som prvýkrát ochutnala ešte ako dieťa raz dávno v Bratislave na Obchodnej ulici. Myslím, že to pirôžkové okienko tam ešte stále je :-). Na mojej stránke už mám pirôžkový recept, robila som klasiku s orechmi alebo makom a v kváskovej podobe. Dnes trochu zmeny a veru, dobrá zmena :-). Jablkové pirôžky sú rovnako dobré ako klasické verzie a ak máte pirôžky radi, vyskúšajte aj tieto.
Jablkové pirôžky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 200 ml mlieka
- 100 g jemného tvarohu (dala som krémový)
- 80 g kryštálového cukru
- 3 žĺtky
- pol kocky čerstvého droždia
- štipka soli
- kôra z polovice citróna
- Asi pol litra oleja na vysmážanie
- Prípadne trochu práškového cukru a mletej škorice na posypanie
Na plnku:
1 balenie jablkovej plnky v skle (kúpila som v Biedronke) – môžeme nahradiť 500 g na kocky nakrájaných jabĺk, ktoré krátko povaríme s 100 ml vody, 2 PL cukru a napokon, keď jablká zmäknú, pridáme v 50 ml rozmiešanú 1 PL kukuričného škrobu a asi minútu povaríme do zahustnutia.
Ako na to?
Do teplého mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a lyžičku cukru, premiešame, kým sa droždie nerozpustí a necháme vzísť kvások. Zo všetkých prísad a pripraveného kvásku potom vymiesime hladké a pružné cesto, ktoré sa odliepa od okrajov misy a necháme ho prikryté fóliou vykysnúť- bude to trvať asi hodinu.
Ak používame po domácky robenú plnku, tak si ju pripravíme v ďalšom kroku podľa návodu uvedeného vyššie. Ak používame hotovú plnku, máme o robotu menej 😊.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na väčší obdĺžnik, ktorý radielkom nakrájame na 20 menších obdĺžnikov. Do ich stredu nanesieme zdobiacim vreckom plnku (ako keby sme nakreslili hrubú čiaru zhora nadol, pričom po krajoch necháme trochu voľného miesta. Plnku obalíme cestom, dobre uzavrieme švy po všetkých stranách, zľahka pogúľame a necháme prikryté utierkou alebo fóliou podkysnúť.
Keď pirôžky podkysli, pripravíme si tuk na vysmážanie. Zohrejeme ho na max. 150 stupňov a potom v ňom z oboch strán smažíme pirôžky. Hotové ich potom vyberieme a necháme odkvapkať na papierovom obrúsku. Podávame ich ešte teplé, posypané škoricovým cukrom. Najlepšie chutia čerstvo vysmažené. Ak ich však nestihneme jesť, chutia aj na druhý či tretí deň, len ich odporúčam prihriať v mikrovlnke alebo v rúre.
Jablkové recepty
Vravím si, že na jeseň sa každému zídu dobré jablkové recepty. Dnes sme si predstavili jablkové pirôžky, mám však kopec ďalších dobrých receptov v hlavnej úlohe s jablkami. Výber desiatich z nich nájdeš pod jednou strechou v nasledujúcom príspevku. Klikni na odkaz a potom už len vyberaj, ktorý z nich si najbližšie upečieš :-).
Moje recepty vo videopodobe
Niekto má rád text, niekomu lepšie vyhovujú videá. Na mojich sociálnych sieťach nájdeš mnohé moje recepty vo videopodobe – stručne v nich ukazujem, ako som piekla moje koláče či zákusky. A k sociálnym sieťam najnovšie pribudol aj môj YouTube kanál. Ak sociálne siete nepoužívaš, tak totot je možno cesta pre teba, ako sa dostať k videoverziám mojich receptov.
Kanál je nový a recepty tam postupne pridávam. Ak sa prihlásiš na odber, neujde ti ani jeden :-).
Klikni sem a buď jedným / jednou z prvých, kto začne odoberať môj Youtube kanál.



/rating_on.png)
/rating_off.png)
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.