Keď v máji dozrejú jahody, jeme ich skoro každý deň. Treba využiť tú čerstvosť a vôňu sezónneho ovocia. A keď už sa ich trochu prejeme, tak príde na rad tvorenie jahodových dezertov. Vtedy vymýšľame a vypekáme jahodové koláče a torty a keď sa už aj tých nasýtime, tak zvyšky jahôd spracujeme na lekvár alebo mrazenú dreň. Dnes máme pre vás recept, v ktorom v sezóne využijete čerstvé jahody a mimo sezónu vám dobre poslúžia aj mrazené alebo dreň. Jahodová torta, takmer bez pečenia, čaká na vaše “prečítanie”.
Jahodová torta skoro bez pečenia od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na krustu:
- 150 g hladkej múky
- 150 g masla (alebo rastlinného tuku)
- 1 PL práškového cukru
- Štipka soli
Na plnku:
- 500 g čerstvých umytých jahôd
- Šťava z 1 citróna
- 130 g kryštálového cukru (prípadne trochu viac, ak sú jahody kyslejšie)
- 400 ml šľahačky
- Plátková želatína (asi 10 plátkov, resp.množstvo na liter tekutiny)
- Jahody na ozdobenie
Ako na to?
- Múku zmiešame s práškovým cukrom a soľou, pridáme na kocky nakrájané studené maslo a rýchlo vypracujeme cesto. Cesto potom natlačíme na dno okrúhle tortovej formy s priemerom 20 cm.
- Dáme ho piecť do rozohriatej rúry na 180 stupňov na asi 20-25 minút, kým je cesto upečené do zlatohneda.
- Po dopečení cesto necháme úplne vychladnúť a pripravíme si medzitým plnku.
- Umyté a očistené jahody dáme do vyššej nádoby, pridáme cukor a citrónovú šťavu a rozmixujeme ich ponorným mixérom do tekuta.
- Do misky so studenou vodou namočíme plátky želatíny a necháme ich asi 10 minút napučať.
- Šľahačku vyšľaháme do tuha.
- Napučanú želatínu vyžmýkame, dáme ju do malého kastrólika, pridáme asi 3 PL jahodovej zmesi a 1 PL šľahačky a zahrievame a miešame, kým sa želatína úplne nerozpustí (neprevárame!).
- Rozpustenú želatínovú zmes nalejeme do jahôd a dôkladne ich premiešame.
- Nakoniec vmiešame do tuha vyšľahanú šľahačku a túto zmes nalejeme na upečenú krustu (ktorú ponecháme vo forme na tortu). Takto pripravenú jahodovú tortu dáme do chladničky aspoň na 4, prípadne viac hodín stuhnúť.
- TIP: táto jahodová torta sa dá pripraviť aj úplne bez pridania cukru (cukor nemusíte pridávať ani do cesta, ani do plnky. Ak máte kyslejšie jahody a žiada sa ich dosladiť, môžete použiť napríklad med.
Jahodové recepty
Ak máte tiež prebytok jahôd, prinášame vám ešte zopár ďalších receptov s jahodami. Veríme, že si medzi nimi vyberiete:
Makový koláč s jahodami pod sklom
Zelený piškótový koláč s jahodami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.