jahodový koláč z jemného cesta
jahodový koláč z jemného cesta
jahodový koláč z jemného cesta
V sezóne jahôd si upečte tento jednoduchý jahodový koláč. Je výnimočný tým, že ako kypridlo som do cesta použila nie kypriaci prášok ale sušené droždie. Koláč však napriek tomu pripravíme pomerne rýchlo, lebo nemusí kysnúť. Jahodový koláč z jemného cesta od Sisters Bakery Ingrediencie:  220 g hladkej múky (50 g môžeme nahradiť mletými mandľami alebo jemne...

V sezóne jahôd si upečte tento jednoduchý jahodový koláč. Je výnimočný tým, že ako kypridlo som do cesta použila nie kypriaci prášok ale sušené droždie. Koláč však napriek tomu pripravíme pomerne rýchlo, lebo nemusí kysnúť.

Jahodový koláč z jemného cesta od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

  • 220 g hladkej múky (50 g môžeme nahradiť mletými mandľami alebo jemne strúhaným kokosom)
  • 125 ml vlažného mlieka
  • 100 g mäkkého masla
  • 80 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • Kôra z polovice citróna
  • ½ balíčka sušeného droždia

 

Ďalej: asi 250 g čerstvých jahôd

 

Posýpka:

  • 2 PL hladkej múky
  • 1 PL mletých mandlí (alebo jemne strúhaného kokosu)
  • 1 PL práškového cukru
  • 1 PL roztopeného masla

 

Ešte trochu mandľových plátkov na ozdobu

 

Ako na to?

Najprv si pripravíme suroviny. Hladkú múku premiešame s mletými mandľami a sušeným droždím. Vajíčka oddelíme na žĺtky a bielky, nastrúhame si kôru z polovice bio citróna. Maslo necháme zmäknúť.

V ďalšom kroku vyšľaháme bielky s trochou z odmeraného množstva cukru do tuhého snehu. Potom vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom a keď nám vznikne hladký krém, pridáme žĺtky a citrónovú kôru a zašľaháme ich.

Na túto zmes prisypeme sypké prísady – múku s mandľami a sušeným droždím, gumenou varechou zamiešame a na zriedenie prilejeme vlažné mlieko. Vymiešame varechou alebo metličkou do hladkého lávovitého cesta. Napokon gumenou varechou primiešame sneh z bielkov.

Cesto nalejeme do pripravenej, vymastenej a múkou vysypanej okrúhlej formy (ja som použila formu s priemerom 22 cm) a uhladíme povrch.

Dáme bokom. Kým cesto chvíľu odpočíva, pripravíme si jahody a mrveničku. Jahody umyjeme, osušíme, odstopkujeme a nakrájame na kúsky. Na mrveničku premiešame múku, práškový cukor, mleté mandle a potom pridáme roztopené maslo a vypracujeme mrveničku.

Na cesto vo forme teraz naukladáme jahody a jemne ich vtlačíme do cesta. Povrch posypeme mrveničkou a kto chce, môže aj mandľovými lupienkami.

Jahodový koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 35 minút. Keď je upečený, vyberieme ho a necháme vychladnúť.

Jahodové koláče

Ešte neodchádzajte! Na mojej stránke sa za tie roky nazbieralo veľa dobrých jahodových receptov. Poďte sa popozerať, čo všetko som napiekla, určite si vyberiete aj vy:

Jahodový mrežovník

Jednoduchá jahodová bublanina

Jahodové veterníky z odpaľovaného cesta

Jahodová torta skoro bez pečenia

Jahodový koláč s tvarohovo-šľahačkovou plnkou

Leave a Reply