Keď sa človeku žiada sladké, ale nechce sa mu dlho vypekať, vtedy treba oprášiť tento recept. Krémešová torta ja zákusok, ktorému nikto nepovie nie. Minimum cesta, veľa chutného a ľahkého krému – tomu sa proste nedá odolať. Vyskúšate? Krémešová torta od Sisters Bakery   Ingrediencie: 1 balenie lístkového cesta   Na plnku: 500 ml šľahačky...

Keď sa človeku žiada sladké, ale nechce sa mu dlho vypekať, vtedy treba oprášiť tento recept. Krémešová torta ja zákusok, ktorému nikto nepovie nie. Minimum cesta, veľa chutného a ľahkého krému – tomu sa proste nedá odolať. Vyskúšate?

Krémešová torta od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 1 balenie lístkového cesta

 

Na plnku:

  • 500 ml šľahačky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 5 plátkov želatíny
  • ½ vanilkového lusku
  • ½ balíčka vanilkového pudingu alebo Zlatého Klasu
  • 2 žĺtky
  • Štipka soli
  • Práškový cukor na posypanie

 

Ako na to?

  • Lístkové cesto rozprestrieme na plech s papierom na pečenie, na povrchu ho nahusto popicháme vidličkou a dáme ho piecť na 200 stupňov. Najprv ho pečieme asi 12 minút, potom naň priložíme zvrchu druhý plech, aby sme cesto trochu „vylisovali“ a pečieme ho ešte asi ďalších 8-10 minút.
  • Z cesta hneď po dopečení vykrojíme dva kruhy s priemerom asi 18 cm (ak vystačí, tak aj 20 cm) a necháme ich pomaly vychladnúť.
  • Na plnku najprv uvaríme puding. 125 ml mlieka a cukor dáme variť spolu so zrnkami vyškrabkanými z polovice vanilkového lusku a so samotným luskom. Polovicu pudingu a dva žĺtky rozmiešame s druhou polovicou (125 ml) mlieka.
  • Z vriaceho mlieka vyberieme vanilkový lusk a vlejeme doň mlieko s pudingom a žĺtkami. Za stáleho miešania povaríme asi minútu – dve, kým zmes nezhustne. Puding prikryjeme fóliou, aby sa na ňom nevytvorila kožka a necháme ho vychladnúť.
  • Do misky so studenou vodou necháme napučať želatínu. Šľahačku vyšľaháme dotuha.
  • Do malého kastrólika odoberieme lyžicu pudingu a 2 lyžice vyšľahanej šľahačky a zahrievame ich. Pridáme vyžmýkanú želatínu a miešame (neprevárame!), kým sa želatína úplne nerozpustí.
  • Želatínovú zmes teraz dobre premiešame s vychladnutým pudingom na hladký krém. Postupne doň pridávame vyšľahanú šľahačku a rozmiešavame gumenou varechou.
  • Na dno tortovej formy dáme jeden upečený plát cesta, naň nanesieme a uhladíme plnku a prikryjeme ju druhým plátom cesta. Ten odporúčame vopred nakrájať na 8 trojuholníkov, aby sa hotový krémeš ľahšie krájal.
  • Krémešová torta musí teraz v chlade stuhnúť. Podávame ju posypanú práškovým cukrom.

Zákusky, ktoré máme radi

Krémešová torta  je len jedným z klasických zákuskov, ktoré nám pripomínajú socialistickú cukráreň. Nezabudnime aj na ďalšie dobroty, hodné našej pozornosti a vyskúšania:

Laskonky

Špice s karamelovým likérom

Punčák

Medový krémeš

Karamelové veterníky

Leave a Reply