piškótová roláda
piškótová roláda
Piškótová roláda je jednoduchý a ľahký dezert, ktorý je rýchlo hotový a dá sa pripraviť na veľa spôsobov a s rôznymi plnkami. Niekedy stačí len málo – ako napríklad šľahačková plnka, aby ste mohli svojej návšteve servírovať letný dezert ľahký ako obláčik. Jednoduchá piškótová roláda od Sisters Bakery Ingrediencie: Cesto: 5 PL hladkej múky 4...

Piškótová roláda je jednoduchý a ľahký dezert, ktorý je rýchlo hotový a dá sa pripraviť na veľa spôsobov a s rôznymi plnkami. Niekedy stačí len málo – ako napríklad šľahačková plnka, aby ste mohli svojej návšteve servírovať letný dezert ľahký ako obláčik.

Jednoduchá piškótová roláda od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto:

  • 5 PL hladkej múky
  • 4 vajcia
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 3 PL horúcej vody
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • ½ balíčka kypriaceho prášku

 

Na plnku a ozdobu:

  • 200 ml šľahačky
  • 2 PL práškového cukru
  • 50 g mascarpone
  • 3 plátky želatíny
  • 1 vanilkový cukor alebo semiačka z ½ vanilkového lusku
  • Bazové kvety (nemusí byť)

(tip: krém môžeme dochutiť aj 50 ml bazového sirupu, vtedy ale stačí dať len lyžicu cukru)

 

Ako na to?

Piškótová roláda je u mňa dezert, ktorý viem zvrtnúť doslova za pár minút. Naplniť sa dá čímkoľvek, ak sa veľmi ponáhľam, postačí nejaký dobrý džem, ak sa chcem vyhrať, pripravím si nejakú dobrú plnku. Šľahačková je, podľa mňa, dobrým kompromisom medzi jednoduchosťou a rafinovanosťou. Tak si poďme presne takú roládu spolu napiecť.

Najprv si pripravíme piškótové cesto. Do misy mixéra dáme celé vajcia, kryštálový a vanilkový cukor a na vysokých otáčkach vyšľaháme do hustej bledej peny, ktorá drží tvar. Na túto zmes po lyžiciach preosievame múku zmiešanú s kypriacim práškom a gumenou varechou ju dôkladne ale zároveň opatrne vmiešame do vajíčkovej peny tak, aby nám neostali hrudky. Cesto vylejeme plechu vystlaného papierom na pečenie, uhladíme povrch a piškót pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 8-10 minút, kým je na povrchu na dotyk pružný a sfarbený do zlatohneda. Spolu s papierom na pečenie vyklopíme korpus na čistú utierku a zavinieme ho do rolády. Necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme plnku.

Šľahačková plnka

Na plnku si najprv namočíme do misky so studenou vodou plátky želatíny a necháme ich asi 10 minút napučať. Potom dáme šľahačku, cukor, vanilkový cukor či vanilku a mascarpone do misky a mixérom ich vyšľaháme do tuha. Zo šľahačkovej zmesi odoberieme 2 PL, dáme ich do malého kastrólika, pridáme vyžmýkanú želatínu a krátko za stáleho miešania zahrievame, kým sa želatína úplne nerozpustí (neprevárame). Želatínovú zmes potom pomaly vlievame do šľahačkového krému a dôkladne ju v ňom rozmiešame, aby sa rovnomerne rozvrstvila v celej plnke.

Vychladnutú roládu rozrolujeme, opatrne stiahneme papier na pečenie a naplníme ju plnkou. Opäť ju zavinieme a zabalenú v papieri na pečenie, švom nadol, ju dáme do chladničky aspoň na hodinu stuhnúť. Pred podávaním roládu ozdobíme zvyšným šľahačkovým krémom a posypeme kvetmi bazy.

Letné dezerty

Lto mám veľmi rada a aj keď sa človeku v teple nechce veľmi stáť v kuchyni pri rozohriatej rúre, aspoň na víkend rada niečo upečiem. Motivuje ma k tomu nielen všade dozrievajúce ovocie ale aj časté stretnutia s rodinou a priateľmi. Veľmi rada hostím návštevy a dobrému letnému koláčiku nikto nepovie nie :-).

Dnes som pre vás preto spravila výber mojich obľúbených letných dezertov:

Jednoduchý tvarohový koláč s mrveničkou

Hrnčeková bábovka s jogurtom

Mandľový koláč so šľahačkovou plnkou

Ovocný koláč s morušami

Jednoduché čerešňové muffiny

Leave a Reply