Nie každý kváskuje a práve preto je dobré mať po ruke tento recept na jednoduchý domáci chlieb. Je pripravený z drožďového cesta a s minimom námahy. Úplne bez práce to nebude, ale na rozdiel od kváskových chlebíkov je tento jednoduchý chlieb hotový s menšou námahou a rýchlejšie. Je to ideálny recept aj pre začiatočníkov – tak neváhajte a vyskúšajte si upiecť svoj prvý domáci chlieb.
Jednoduchý domáci chlieb od Sisters Bakery
- 3 šálky hladkej chlebovej múky Penam (1 šálka = 250 ml)
- 2 šálky vlažnej alebo teplej (nie horúcej) vody
- 2 PL ľanových semiačok
- 2 PL slnečnicových semiačok
- 2 ČL soli
- 1 ČL mletej rasce
- ½ kocky čerstvého droždia
Ako na to?
Suroviny na tento chlieb máte možno aj rovno teraz doma, tak ani neváhajte a vyskúšajte si napiecť voňavý domáci chlebík. Začneme tým, že v malej miske zmiešame ľanové a slnečnicové semiačka a zalejeme ich trochou vriacej vody. Necháme postáť, aby sme dali semiačkam čas nasať tekutinu. Potom do väčšej misy nasypeme tri šálky hladkej chlebovej múky, premiešame ich so soľou a mletou rascou. Do vlažnej vody rozdrobíme čerstvé droždie a rozmiešame ho, aby sa vo vode rozpustilo. Vodu s droždím vlejeme do múky a varechou všetky prísady zamiešame tak, aby sa mokré spojili so suchými a vzniklo nám nehomogénne cesto.
Najlepšie na tomto jednoduchom chlebe je, že ho vôbec netreba prácne miesiť. Stačí len zľahka zamiešať všetky prísady a zvyšok spraví čas 😊. Takto zamiešané cesto prikryjeme fóliou alebo pokrievkou a necháme ho pol hodiny kysnúť. Po pol hodine ho pomocou varechy alebo cukrárskej karty poprekladáme. Už po prvej pol hodine kysnutia vidno, že cesto pomaly nadobúda pružnosť.
Preložené cesto necháme kysnúť ďalej – celkovo ešte 2 krát po polhodine, pričom po každej polhodine ho vždy poprekladáme. Takto cestu pomáhame k tomu, aby lepok poňal tekutinu a cesto nielen rástlo, ale získavalo ďalej na pružnosti.
Ako piecť domáci chlieb?
Pred posledným prekladaním dáme vyhriať rúru na 250 stupňov a vložíme do nej nádobu z jenského skla (ja som použila klasickú podlhovastú formu na chlebík, ale môžete použiť napríklad oválnu alebo okrúhlu zapekaciu formu s vekom, ale aj liatinový hrniec). Keď je cesto doprekladané a rúra vyhriata, opatrne vyberieme z rúry rozžhavenú formu, vysypeme ju trochou múky a opatrne do nej vložíme cesto, ktoré sme prekladaním vytvarovali približne do tvaru nádoby, v ktorej sa bude piecť. Prikryjeme vekom a vložíme do rúry piecť na 20 minút. Po uplynutí tohto času dáme dole veko, teplotu znížime na 200 stupňov a chlieb v otvorenej forme dopekáme ešte ďalších 20 minút.
Po dopečení chlieb necháme asi 5-10 minút vo forme a potom ho vyklopíme na mriežku, kde ho necháme úplne vychladnúť. Počas chladnutia sa ešte dopeká striedka chleba, preto ho narežeme až vtedy, keď sme si istý, že je úplne vychladnutý.
Recepty na domáce pečivo
Pokiaľ aj vy patríte medzi tých, ktorí neváhajú opásať zásteru a napiecť si občas čerstvé domáce pečivo, tak potom vitajte v klube :-))). Na našej stránke nájdete veľa receptov na sladké aj slané verzie obľúbených domácich pečív od výmyslu sveta. Dnes aspoň malá virtuálna ochutnávka zopár našich receptov – pozrite si ich a veríme, že nejeden z nich vyskúšate:
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.