citrónové sušienky
citrónové sušienky
citrónové sušienky
Základom týchto citrónových sušienok je krehké cesto. Aby bolo cesto na sušienky jemné a chrumkavé, časť múky nahradíme škrobom a do cesta pridáme vaječný bielok. Cesto si môžeme pripraviť aj deň dopredu a nechať ho odpočívať v chladničke až do momentu, kedy ho budeme potrebovať na pečenie. Tú správnu citrónovú chuť im dodá lahodná citrónová...

Základom týchto citrónových sušienok je krehké cesto. Aby bolo cesto na sušienky jemné a chrumkavé, časť múky nahradíme škrobom a do cesta pridáme vaječný bielok. Cesto si môžeme pripraviť aj deň dopredu a nechať ho odpočívať v chladničke až do momentu, kedy ho budeme potrebovať na pečenie. Tú správnu citrónovú chuť im dodá lahodná citrónová plnka. Poďte si pozrieť môj recept:

Krehké citrónové sušienky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g zemiakového škrobu
  • 1 bielok

 

Na plnku a ozdobu:

  • 150 g mascarpone
  • 150 ml šľahačky
  • 2 PL citrónového krému lemon curd (ak nemáme, môžeme nahradiť strúhanou citrónovou kôrou, ktorú utrieme s uvedeným množstvom cukru a odporúčam pridať aj 1-2 kvapky citrónovej esencie alebo oleja pre lepšiu chuť)
  • 1-2 PL práškového cukru (podľa chuti)

 

 

Ako na to?

Sypké prísady – múku, práškový cukor a škrob – dáme do misky a metličkou ich premiešame. Potom pridáme maslo a bielok, zamiešame varechou a rukami potom mrvíme cesto, aby sa nám suché a mokré prísady začali spájať. Krátko vymiesime, až nám vznikne hladké a kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň hodinu vyzrieť v chlade – pokojne však aj dlhšie.

Keď sa rozhodneme piecť, cesto vyberieme z chladničky a necháme ho asi pol hodinu pri izbovej teplote „popustiť“, aby sa s nim dalo dobre pracovať. Ak sa pri vaľkaní cesto láme, odporúčam ho miesením ohriať a vaľkať nanovo.

Na pomúčenej doske potom cesto natenko vyvaľkáme, popicháme ho vidličkou a potom povykrajujeme kolieska. Na plech s papierom na pečenie (alebo so silikónovou podložkou) poukladáme keksíky a prikryjeme ich druhou podložkou (tento krok môžeme vynechať, pod podložkou sa ale prepečú viac do chrumkava). Citrónové sušienky pečieme na 200 stupňoch asi 8-10 minút do bledohneda.

Po vytiahnutí z rúry ich hneď preložíme na mriežku, kde ich necháme úplne vychladnúť.

Tú správnu citrónovú chuť dodá týmto sušienkam práve plnka. Na ňu budeme potrebovať mascarpone a šľahačku, ktoré dosladíme podľa chuti a k nim pridáme citrónový krém lemon curd. Ten si musíme pripraviť vopred – recept naň nájdete tu. Všetko spolu mixérom vymiešame do polotuhej krémovej konzistencie.

Medzi dve sušienky nanesieme zdobiacim vreckom krém a sušienky stlačíme, aby sa krém rovnomerne rozvrstvil. Necháme ich v chlade v uzavretej krabičke do druhého dňa, aby sušienky od krému zmäkli a prenikli jeho chuťou.

Tieto sušienky však nemusíme plniť, môžeme ich nechať aj bez plnky a oni ostanú dlhšie chrumkavé. V uzavretej sklenenej nádobe vydržia aj niekoľko dní.

Recepty na domáce sušienky

Keksíky a sušienky si vieme doma napiecť na mnoho spôsobov. Plnené aj neplnené, mäkké aj chrumkavé. U nás sme už vyskúšali mnoho receptov na domáce sušienky a ja vám dnes vyberám spomedzi mojich receptov tie, ktoré nám chutia najviac:

Strojčekové domáce keksíky

Slané cheddarové koláčiky

Perníkové tyčinky s bielou čokoládou a mandľami

Jednoduché zázvorové keksíky

Pomarančové keksíky s pistáciami

Domáce Albertky

Leave a Reply