Základom týchto citrónových sušienok je krehké cesto. Aby bolo cesto na sušienky jemné a chrumkavé, časť múky nahradíme škrobom a do cesta pridáme vaječný bielok. Cesto si môžeme pripraviť aj deň dopredu a nechať ho odpočívať v chladničke až do momentu, kedy ho budeme potrebovať na pečenie. Tú správnu citrónovú chuť im dodá lahodná citrónová plnka. Poďte si pozrieť môj recept:
Krehké citrónové sušienky od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 50 g zemiakového škrobu
- 1 bielok
Na plnku a ozdobu:
- 150 g mascarpone
- 150 ml šľahačky
- 2 PL citrónového krému lemon curd (ak nemáme, môžeme nahradiť strúhanou citrónovou kôrou, ktorú utrieme s uvedeným množstvom cukru a odporúčam pridať aj 1-2 kvapky citrónovej esencie alebo oleja pre lepšiu chuť)
- 1-2 PL práškového cukru (podľa chuti)
Ako na to?
Sypké prísady – múku, práškový cukor a škrob – dáme do misky a metličkou ich premiešame. Potom pridáme maslo a bielok, zamiešame varechou a rukami potom mrvíme cesto, aby sa nám suché a mokré prísady začali spájať. Krátko vymiesime, až nám vznikne hladké a kompaktné cesto. Zabalíme ho do fólie a necháme aspoň hodinu vyzrieť v chlade – pokojne však aj dlhšie.
Keď sa rozhodneme piecť, cesto vyberieme z chladničky a necháme ho asi pol hodinu pri izbovej teplote „popustiť“, aby sa s nim dalo dobre pracovať. Ak sa pri vaľkaní cesto láme, odporúčam ho miesením ohriať a vaľkať nanovo.
Na pomúčenej doske potom cesto natenko vyvaľkáme, popicháme ho vidličkou a potom povykrajujeme kolieska. Na plech s papierom na pečenie (alebo so silikónovou podložkou) poukladáme keksíky a prikryjeme ich druhou podložkou (tento krok môžeme vynechať, pod podložkou sa ale prepečú viac do chrumkava). Citrónové sušienky pečieme na 200 stupňoch asi 8-10 minút do bledohneda.
Po vytiahnutí z rúry ich hneď preložíme na mriežku, kde ich necháme úplne vychladnúť.
Tú správnu citrónovú chuť dodá týmto sušienkam práve plnka. Na ňu budeme potrebovať mascarpone a šľahačku, ktoré dosladíme podľa chuti a k nim pridáme citrónový krém lemon curd. Ten si musíme pripraviť vopred – recept naň nájdete tu. Všetko spolu mixérom vymiešame do polotuhej krémovej konzistencie.
Medzi dve sušienky nanesieme zdobiacim vreckom krém a sušienky stlačíme, aby sa krém rovnomerne rozvrstvil. Necháme ich v chlade v uzavretej krabičke do druhého dňa, aby sušienky od krému zmäkli a prenikli jeho chuťou.
Tieto sušienky však nemusíme plniť, môžeme ich nechať aj bez plnky a oni ostanú dlhšie chrumkavé. V uzavretej sklenenej nádobe vydržia aj niekoľko dní.
Recepty na domáce sušienky
Keksíky a sušienky si vieme doma napiecť na mnoho spôsobov. Plnené aj neplnené, mäkké aj chrumkavé. U nás sme už vyskúšali mnoho receptov na domáce sušienky a ja vám dnes vyberám spomedzi mojich receptov tie, ktoré nám chutia najviac:
Perníkové tyčinky s bielou čokoládou a mandľami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.