Máte radi domáce keksíky? Potom si upečte tieto krehké keksíky s lieskovým orieškom. Špeciálne a jemné maslové cesto s troškou citrónovej kôry si zamilujete, dá sa totižto použiť na akékoľvek domáce keksíky a či si ich už dozdobíte lieskovým orieškom alebo ich necháte len tak, zaručene vám budú chutiť. Z vlastnej skúsenosti vám však ten lieskovec odporúčame, nejako sa k tým keksom hodí a robí z nich úplne inú úroveň chrumkania. Cesto si môžete pripraviť aj deň vopred a uchovať ho v chladničke. Hotové keksíky uskladňujte v uzatvárateľnej nádobe, vydržia pomerne dlho.
Krehké keksíky s lieskovým orieškom od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 350 g hladkej múky
- 250 g masla
- 150 g práškového cukru
- 1 ČL perníkového korenia
- 3 vajcia
- 1 žĺtok
- Citrónová kôra z polovice citróna
Ako na to?
- Tri vajcia uvaríme na tvrdo, necháme ich vychladnúť a potom ich olúpeme a použijeme len žĺtok.
- Uvarené žĺtky pretlačíme jemným sitkom, pridáme surový žĺtok a cukor a dopre spolu vymiešame.
- Ďalej pridáme mäkké maslo, korenie, citrónovú kôru a vyšľaháme do krémova.
- Nakoniec pridáme preosiatu múku a vymiesime hladké cesto. Zabalíme ho do potravinovej fólie a necháme aspoň pol hodinu v chladničke (môžeme kľudne aj cez noc).
- Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky, necháme ho trochu zmäknúť, potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme asi na hrúbku pol cm (lepšie je však na 1 cm) a cesto nakrájame na tyčinky s rozmerom 1×6 cm.
- Na každý kúsok poukladáme lieskové oriešky, potrieme rozmiešaným žĺtkom s vodou a pečieme na 190 tupňoch asi 12 minút do zlatista.
Keksíky, sušienky, cookies, koláčiky – nazvite ich ako chcete, máme ich na stránke veľa:
Špekuliacius keksíky ku káve
Bezlepkové mandľovo zemiakové koláčiky
Karamelové keksíky s čokoládou
Špaldové keksíky
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.