Kváskový chlieb s tekvicou a tekvicovými semiačkami

Ak ste fanúšikom kváskovania, máme pre vás ďalší odskúšaný a najmä chutný recept na domáci chlieb. Tentoraz vám predstavujeme kváskový chlieb s tekvicou a tekvicovými semiačkami. Ak sa vám zvykne v záhrade premnožiť tekvica (ideálne hokaido alebo maslová), toto je spôsob, ako ju môžete spotrebovávať celý rok bez toho, aby ste o nej vedeli :-). Tekvica totižto pečivu – a to máme overené niekoľkokrát – dodá krásnu farbu, šťavnatosť a pritom ju v chuti pečiva vôbec nerozoznáte. Keď hľadáte inšpiráciu na obmenu klasického kváskového chleba, skúste tento nás, s tekvicovým pyré.

Kváskový chlieb s tekvicou a tekvicovými semiačkami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 400 g hladkej múky
  • 200 g rozkvasu (návod na prípravu viď nižšie)
  • 150 ml vody
  • 4 PL tekvicového pyré (rozmixovaná hokaido alebo maslová tekvica)
  • 1 kopcovitá ČL soli
  • 1 ČL mletej rasce
  • 2 PL tekvicových semiačok
  • Trochu múky na podsypanie

 

Ako na to?

  •  Večer pred spaním si pripravíme rozkvas. Do misky dáme 150 g múky (rovnakej, akú používame na prípravu kvásku), 150 ml vody a materský kvások. Zamiešame a necháme prikryté igelitom do rána pri izbovej teplote kvasiť. My sme použili ražný kvások a ražný rozkvas.
  • Do väčšej misy dáme múku, 200 g rozkvasu (zvyšok vrátime späť do pohára a do chladničky), soľ, rascu, tekvicové semiačka, tekvicové pyré a vodu a necháme mixérom miesiť asi 15 minút, kým sa cesto neoddeľuje od misy. Ak sa vám bude zdať cesto redšie, pridajte počas miesenia za lyžicu múky.
  • Vymiesené cesto ešte ručne premiesime na doske a necháme ho v miske prikryté utierkou alebo igelitom kysnúť (my nechávame kysnúť aspoň 3-4 hodiny).
  • Nakysnuté cesto opäť na doske ručne premiesime, resp.poprekladáme a vložíme ho do vymúčenej (alebo utierkou vystlanej) ošatky. Prikryjeme a necháme vykysnúť.
  • Rúru rozohrejeme na 240 stupňov a ak máme zapneme parný režim. Ak nemáme, pomôžeme si nádobou s vodou, ktorú umiestnime na dno sporáka, resp.na spodnú mriežku dáme plech s vodou.
  • Nakysnutý chlieb opatrne vyklopíme z ošatky na dosku s papierom na pečenie a odtiaľ ho zošuchneme na plech. Žiletkou môžeme povrch chleba ozdobne narezať.
  • Chlieb pred pečením pokropíme vodou (alebo postriekame rozprašovačom vodou) a dáme ho rýchlo do rúry, aby sme z nej nevypustili vygenerovanú paru.
  • Pečieme najprv 10 minút, potom teplotu stiahneme na 200 stupňov a pečieme ďalších asi 20-25 minút. Chlieb je upečený, ak po zaklopkaní na dno vydáva dutý zvuk.
  • Necháme ho na mriežke úplne vychladnúť (počas chladnutia sa ešte dopeká striedka) a až po vychladnutí do studena ho rozrežeme.

Neoslovil vás tento chlebík? Mrknite sa aj na naše ďalšie výtvory:

Pivný chlieb

Chrumkavé žemličky z kvásku

Kváskový celoražný chlieb

Slané rožky s rascou

Bagle

 

Leave a Reply