tvarohové koláče s bazovým cukrom
tvarohové koláče s bazovým cukrom
tvarohové koláče s bazovým cukrom
Tieto tvarohové koláče som upiekla podľa môjho univerzálneho receptu na sladké kysnuté cesto, vyskúšala som ich aj v kváskovej verzii a veru – obe boli dobré, takže ponúkam vám dnes obe verzie tohto receptu. Tvaroh ochutený bazovým cukrom ma dostal, určite vyskúšajte :-). Tvarohové koláče s bazou od Sisters Bakery Ingrediencie: Cesto: 500 g hladkej...

Tieto tvarohové koláče som upiekla podľa môjho univerzálneho receptu na sladké kysnuté cesto, vyskúšala som ich aj v kváskovej verzii a veru – obe boli dobré, takže ponúkam vám dnes obe verzie tohto receptu. Tvaroh ochutený bazovým cukrom ma dostal, určite vyskúšajte :-).

Tvarohové koláče s bazou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 50 g masti
  • 2 žĺtky
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • Kôra z polovice citróna
  • Štipka soli

 

(pre kváskovú verziu použite namiesto čerstvého droždia 120 g nakŕmeného lievita madre)

 

Plnka:

  • 350 g krémového tvarohu
  • 70 g kryštálového cukru (resp. bazového cukru, ktorý si pripravíme z kryštálového cukru a bazy podľa návodu nižšie v recepte)
  • 1 žĺtok
  • 1 PL hrubej múky alebo krupice

 

Ešte 1 vajce na potieranie cesta

Ako na to?

Začneme prípravou bazového cukru – ten si môžeme pripraviť pokojne dopredu alebo aj vo väčšom množstve, pri správnom skladovaní dlho vydrží a môžeme ho použiť aj do iných dobrôt, či na dosladenie nápojov.

Kryštálový cukor dáme do nádoby a natrháme doň kvietky z bazy. Neumývame ich, chceme nechať čo najviac peľu. Premiešame. Pokiaľ cukor hneď zužitkujeme, necháme ho pár hodín zavretý, aby „nasiakol“ bazovou chuťou. Ak chceme robiť cukor do zásoby, treba ho potom pred finálnym uskladnením aj s bazou vysušiť, inak by sa mohlo stať, že slesnivie.

Na cesto si najprv pripravíme kvások. Do vlažného až teplého mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu z odmeraného množstva cukru, premiešame a necháme v teple asi 15 minút, kým sa nespravia na povrchu bublinky. Do väčšej misy dáme múku, soľ, zvyšok cukru, masť, žĺtky, kôru z citróna a napokon vlejeme aj pripravený kvások a miesime asi 10 minút, kým nám nevznikne hladké cesto, ktoré sa odliepa od okrajov misy. Cesto necháme prikryté fóliou vykysnúť na dvojnásobok.

Vykysnuté cesto potom rozdelíme na 20 rovnakých kúskov, tie vymiesime a vytvarujeme do guliek a poukladáme s rozostupom na 2 plechy. Prikryté fóliou ich necháme podkysnúť. A medzitým si pripravíme plnku.

Bazová plnka do tvarohových koláčov

Na ňu dobre v miske vymiešame uvedené suroviny.

Vykysnuté guľky cesta pomocou dna pohára stlačíme tak, aby vznikla priehlbina. Vystúpené okraje kruhov potom potrieme rozšľahaným vajíčkom, do priehlbiny nanesieme za lyžicu plnky a tvarohové koláče dáme piecť. Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 30 minút, kým sa okraje cesta sfarbia do zlatohneda a plnka stuhne.

Necháme vychladnúť a potom podávame posypané bazovými kvetmi 😊.

Pre kváskovú verziu postupujeme nasledovne: Zo surovín na cesto (s nakŕmeným kváskom lievito madre) vymiesime neskôr večer cesto, ktoré prikryté fóliou necháme na kuchynskej linke do rána kysnúť. Hneď ráno potom z neho vytvarujeme guľky a tie budú opäť prikryté kysnúť – bude to trvať dlhšie ako pri drožďovom ceste, asi 2-3 hodiny. Potom už pokračujeme s plnením ako je popísané vyššie.

Bazové recepty

S našim psom Wolfym máme v našej dedine takú svoju tajnú uličku poza domy, kade sa denne prechádzame. Je olemovaná divokým vetrolamom, v ktorom kde tu rastú bazové kríky. A keď začiatkom mája začnú kvitnúť na nich prvé kvety, je to pre mňa signál, že čoskoro budem variť bazový sirup. Jediný, ktorý sa u nás každý rok do poslednej kvapky vypije. A nielen to. Veľmi rada vymýšľam nové bazové recepty a aj tento rok nejaké pribudli do mojej zbierky.

Lebo áno, z bazy sa dá toho spraviť oveľa viac než len bazový sirup. A keď si kliknete na odkaz nižšie, nájdete tam na jednom mieste všetky moje bazové recepty:

Bazové recepty od Sisters Bakery

Leave a Reply