Linecké koláčiky nesmú chýbať na žiadnom vianočnom stole. A kľudne sa neobmedzujme len vianocmi. Základom lineckých je totižto krehké cesto, ktoré sa výborne hodí na akékoľvek sušienky alebo keksíky či koláčiky. Dá sa dobre tvarovať, vaľkať, môžete z neho vykrajovať rôzne tvary, ktoré ozdobíte, alebo necháte len tak. Ak máte chuť trochu tvoriť, upečte si napríklad tieto linecké koláčiky s čiapočkou z bielkovej peny. Plnené dobrým domácim lekvárom, potešia chuťové bunky aj oči.
Linecké koláčiky s čiapočkou z bielkovej peny
Ingrediencie:
Na linecké:
- 150 g hladkej múky
- 100 g masla
- 50 g práškového cukru
- 50 g mletých mandlí
- 1 žĺtok
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL vanilky
Na čiapočky:
- 2 bielky
- 150 g kryštálového cukru
- Kyslý lekvár na potieranie
Ako na to?
- Múku s kypriacim práškom a práškovým cukrom preosejeme, pridáme mandle, vanilku a premiešame.
- Pridáme zmäknuté maslo a žĺtok a vypracujeme hladké cesto, ktoré dáme zabalené v potravinovej fólii odpočinúť do chladničky aspoň na hodinu, kľudne však aj cez noc.
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 3-4 mm, vykrajujeme malé kolieska s priemerom asi 2 cm a kladieme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Prv, než dáme koláčiky piecť, pripravíme si ešte bielkovú penu. Bielky s cukrom krátko šľaháme, kým sa cukor nerozpustí. Potom ich prenesieme nad vodný kúpeľ a nad parou ich šľaháme do tuha.
- Keď je sneh vyšľahaný do tuha a pekne sa leskne, stiahneme misu z vodného kúpeľa a sneh ešte krátko šľaháme, aby trochu vychladol.
- Naplníme ho do zdobiaceho sáčku s okrúhlou špičkou a na ešte neupečené koláčiky na plechu nanášame čiapočky (špičky).
- Pečieme, resp.sušíme v rozohriatej rúre na 110 stupňoch asi 25-30 minút na teplovzdušnom režime. Po vychladnutí potrieme linecký koláčik zo spodu lekvárom a spojíme druhým.
Z lineckého cesta si môžete pripraviť napríklad aj nasledujúce dobroty:
Linecké koláčiky s plnkou z vaječného likéru
Jarné linecké koláčiky s citrónovou plnkou
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.