makový koláč
makový koláč
makový koláč
makový koláč
makový koláč
Bratislavské rožky, inak nazvané aj bajgle, sú výborná vec. Výborná a trošku pracná. Ak sa vám nechce tráviť v kuchyni trochu viac času ako bežne, upečte si radšej tento makový koláč. Jeho základom je cesto z bratislavských rožkov a aj plnka z bratislavských rožkov. Maková. Len ten tvar je trochu iný, ale stále oku lahodiaci....

Bratislavské rožky, inak nazvané aj bajgle, sú výborná vec. Výborná a trošku pracná. Ak sa vám nechce tráviť v kuchyni trochu viac času ako bežne, upečte si radšej tento makový koláč. Jeho základom je cesto z bratislavských rožkov a aj plnka z bratislavských rožkov. Maková. Len ten tvar je trochu iný, ale stále oku lahodiaci. Bledá vrstva cesta sa strieda s čiernou makovou plnkou, až človek nevie odolať, kedy tento skvelý makový koláč ochutná. Ako to vidíte, pustíte sa do toho?

Bratislavské rožky na plech od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 350 g hladkej múky
  • 80 g masla
  • 70 g bravčového tuku
  • 30 g práškového cukru
  • 100 ml mlieka
  • 12 g čerstvého droždia
  • 1 žĺtok
  • trochu soli

Na plnku:

  • 250 g mletého maku
  • 150 ml vody
  • 120 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • Kôra z polovice citróna
  • 1 žĺtok na potieranie

Na orechovú plnku použijeme rovnaké prísady, len namiesto maku dáme 250 g mletých vlašských orechov a namiesto vanilky a citrónovej kôry pridáme za lyžičku mletej škorice. Ak je orechová plnka po zaliatí sirupom a odstátí riedka, môžeme pridať lyžicu strúhanky.

Vybrané suroviny na tento recept nakúpite teraz výhodne v sieti predajní Kaufland.

Ako na to?

  • Najprv do vlažného mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a trochu z cukru, rozmiešame a necháme krátko odstáť.
  • Potom  premiešame sypké prísady na cesto, pridáme kvások, žĺtok a vymiesime cesto.
  • Cesto zabalíme do fólie a dáme ho do chladničky, kým si pripravíme plnku.
  • Ďalej pokračujeme s prípravou plnky. Na plnku dáme variť vodu s cukrom. Varíme asi 5 minút, kým sa nám nespraví sirupová konzistencia. Potom do cukrového rozvaru nasypeme mletý mak,  citrónov kôru, vanilku a dobre premiešame. Necháme vychladnúť.
  • Odpočinuté cesto rozdelíme na tri rovnaké časti (odporúčame odvážiť ho). Plnku rozdelíme na dve rovnaké časti.
  • Všetky tri kúsky cesta rozvaľkáme natenko, na veľkosť plechu, v ktorom budeme koláč piecť. Táto dávka je menšia a preto odporúčame použiť menší plech s vyššími okrajmi (my sme použili starodávny plech s uškami, rozmery asi 20×30 cm)
  • Prvý plát cesta vložíme do plechu (netreba ho potierať tukom), naň nanesieme polovicu plnky, prikryjeme ju druhým plátom cesta, na ktoré dáme druhú polovicu plnky a na vrch položíme posledný plát cesta.
  • Cesto potrieme žĺtkom a necháme ho zaschnúť. Po pár minútach spravíme druhý žĺtkový náter a po asi 15 minútach tretí.
  • Pred pečením koláč na povrchu popicháme vidličkou a pečieme ho v dobre rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 25 minút do zlatohneda.
  • Po dopečení ho necháme vychladnúť. Krájame ho na menšie obdĺžnikové kúsky a podávame posypaný práškovým cukrom.

Bratislavské rožky

Tradičné bratislavské rožky sa, samozrejme, tvarujú. Orechové do písmena C, makové do podkovičky. Ak máte viac času, trpezlivosti, alebo vám viac vyhovuje tvar samotných rožkov, potom dávame do pozornosti náš recept:

Bratislavské rožky

Leave a Reply