makový veniec s figami
makový veniec s figami
makový veniec s figami
Mak a figy sú dobrá kombinácia. Preto je dobrý aj tento makový veniec s figami. Nadýchané mäkké pečivo, ktoré dobre padne na raňajky alebo olovrant ku kávičke či inému teplému nápoju. Vyskúšajte náš recept a keď vám bude makový veniec chutiť, dajte o ňom vedieť aj ďalej. Makový veniec s figami od Sisters Bakery  ...

Mak a figy sú dobrá kombinácia. Preto je dobrý aj tento makový veniec s figami. Nadýchané mäkké pečivo, ktoré dobre padne na raňajky alebo olovrant ku kávičke či inému teplému nápoju. Vyskúšajte náš recept a keď vám bude makový veniec chutiť, dajte o ňom vedieť aj ďalej.

Makový veniec s figami od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 375 g hladkej múky
  • 190 g mäkkého masla
  • 40 g kryštálového cukru
  • 4 vajcia
  • 2 PL vlažnej vody
  • Pol kocky čerstvého alebo balíček sušeného droždia

 

 

Na plnku:

  • 300 g očistených fíg
  • 100 g mletého maku
  • 2 ČL mletej škorice

 

Na potretie:

1 žĺtok a 1 PL mlieka

 

Ako na to?

  • Múku, cukor a soľ premiešame v miske.
  • Vo vlažnej vode rozmiešame droždie a počkáme asi 10 minút, kým nepodkysne.
  • Do múky spravíme priehlbinku, do nej vlejeme štyri celé vajcia, kvások a mäkké maslo a miesime, kým nám nevznikne hladké pružné cesto.
  • Cesto prikryjeme utierkou alebo fóliou a necháme ho viditeľne vykysnúť.
  • Vykysnuté cesto dlaňami roztlačíme na plechu s papierom na pečenie. Pokiaľ je cesto príliš mäkké, dáme ho do chladničky alebo na pár minút do mrazničky, aby sa s ním lepšie robilo.
  • Na plnku povaríme na kúsky nakrájané očistené figy spolu s mletou škoricou do kaše. Keď sa väčšina tekutiny odparí, pridáme mletý mak a ešte necháme spolu prevrieť. Odstavíme z ohňa a necháme aspoň 10-15 minút postáť, kým mak vsiakne tekutinu z fíg.
  • Studené cesto potrieme pripravenou plnkou tak, že necháme od okraja asi centimeter a pol voľný, aby sa dalo dobre zrolovať ako závin. Ten potom pozdĺžne prerežeme nožom na dva pruhy. Navzájom ich prepletieme, aby bolo vidno rez s plnkou.
  • Prepletené pruhy zatočíme a spojíme do tvaru venca. Povrch potrieme vajíčkom s mliekom a makový veniec necháme ešte na plechu asi 20 minút podkysnúť.
  • Medzitým si rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Veniec pečieme asi 30 minút.
  • Podávame ho k čaju, ku káve alebo s iným teplým nápojom.

Makové recepty pre vás

Máte radi mak? Potom určite vyskúšajte aj ďalšie naše makové recepty, ktoré sme pre vás spísali “pod jednu strechu”.

Kliknite na odkaz Makové recepty a vyberajte.

 

Leave a Reply