linecké rožky
linecké rožky
linecké rožky
Už ste niekedy piekli linecké rožky? Linecké koláčiky vo všeobecnosti patria medzi tie najobľúbenejšie a na Vianoce nesmú chýbať. Okrem klasických vykrajovaných si môžeme linecké pripraviť aj v podobe striekaných keksíkov. Ja som tentoraz z mandľového krehkého cesta piekla linecké rožky plnené domácim jahodovým džemom a ich končeky som namáčala v čokoládovej poleve. Mandľové linecké...

Už ste niekedy piekli linecké rožky? Linecké koláčiky vo všeobecnosti patria medzi tie najobľúbenejšie a na Vianoce nesmú chýbať. Okrem klasických vykrajovaných si môžeme linecké pripraviť aj v podobe striekaných keksíkov. Ja som tentoraz z mandľového krehkého cesta piekla linecké rožky plnené domácim jahodovým džemom a ich končeky som namáčala v čokoládovej poleve.

Mandľové linecké rožky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto:

  • 350 g hladkej múky Penam
  • 350 g mäkkého masla
  • 150 g mletých mandlí
  • 150 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 vanilkový struk (alebo 1 vanilkový cukor)
  • 1 PL šľahačky (alebo mlieka)

Plnka:

  • 1 pohárik džemu (ja som použila jahodový)

Poleva:

  • 200 g čokolády
  • 50 g kokosového tuku

 

Ako na to?

 

Príprava je jednoduchá a rýchla. Mäkké maslo spolu s práškovým cukrom a vanilkou vyšľaháme do krémova. Po jednom zašľaháme vajíčka. V ďalšom kroku budeme pridávať sypké prísady. Hladkú múku a mleté mandle a všetko spolu spracujeme na mäkké tvárne cesto.

Naplníme ho do zdobiaceho vrecka s hviezdicovou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame rožky. Z tohto cesta môžeme tvarovať rôzne tvary, napríklad tyčinky, venčeky a pod. Keksíky potom pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 12-14 min (odporúčam, odsledujte si na svojej rúre dĺžku pečenia. Linecké rožky vyberáme z rúry ešte skôr, než sa začnú sfarbovať do bledohneda.

Keksíky necháme vychladnúť a potom vždy dva rožky spájame džemom. Ja som džem nanášala zdobiacim vreckom, je to jednoduchšie a džem sa oveľa jednoduchšie porcuje. Potom som linecké rožky nechala v chlade, aby džem trochu stuhol a medzitým som si pripravila čokoládovú polevu.

Nad parou roztopíme čokoládu s kokosovým tukom, dobre ich rozmiešame a do tejto polevy namáčame končeky rožkov. Necháme ich na mriežke odkvapkať a stuhnúť. Tieto linecké rožky vydržia dosť dlho. Krehké cesto po naplnení zjemnie a zmäkne. Ak si ich chcete piecť na Vianoce, pokojne ich napečte aj týždeň-dva vopred.

Vianočné keksíky

Mám rada suché vianočné pečivo a preto sa niekedy aj tak ťažko rozhodujem, ktoré napiecť. Neuľahčím to asi ani vám :-))), pretože som sa trochu poobzerala v mojom receptovom archíve a povyberala som aj pre vás viaceré námety na pečenie. Verte mi, že aj keď sa vám bude ťažko vyberať, čokoľvek si vyberiete, bude vám chutiť.

 

Nugátové mesiačiky

Mandľové tyčinky

Marcipánky

Linecké koláčiky s kakaovým krémom

Perníkové tyčinky

Striekané strojčekové pečivo

 

 

Leave a Reply