martinské rožky
martinské rožky
martinské rožky
martinské rožky
11.11. sa tešíme na Martina a dúfame, že príde na bielom koni. Kto to ale bol ten Martin? A ako s ním súvisia tieto martinské rožky? Martin sa narodil v roku 316 neďaleko Bratislavy, na hranici dnešného Maďarska a Rakúska. Bol vojakom, ktorý pomohol v zime žobrákovi a zachránil ho svojim plášťom pred zmrznutím. Na počesť tohto činu sa dodnes na Martina...

11.11. sa tešíme na Martina a dúfame, že príde na bielom koni. Kto to ale bol ten Martin? A ako s ním súvisia tieto martinské rožky? Martin sa narodil v roku 316 neďaleko Bratislavy, na hranici dnešného Maďarska a Rakúska. Bol vojakom, ktorý pomohol v zime žobrákovi a zachránil ho svojim plášťom pred zmrznutím. Na počesť tohto činu sa dodnes na Martina pečú rožteky, s ktorými sa treba podeliť. Tak ako sa Martin podelil o svoj plášť. Martin zomrel ako 80-ročný, už nie ako vojak, ale ako vysvätený biskup.

Martinské rožky s orechovou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Cesto 1:

  • 100 g hladkej múky
  • 100 ml mlieka
  • Ako hrášok veľký kúsok čerstvého droždia

 

Cesto 2:

  • 450 g hladkej múky
  • 230 ml mlieka
  • 50 g mäkkého masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 10 g čerstvého droždia
  • ½ ČL mletej škorice
  • Štipka soli

 

Orechová plnka:

  • 200 g opražených mletých lieskovcov (môžeme použiť aj iné orechy)
  • 150 ml vody
  • 100 g kryštálového cukru

 

1 vajce na potieranie

Celé mandle na ozdobenie

Práškový cukor na posypanie

 

Ako na to?

Tak, keď už sme sa zorientovali v legende o Martinovi, poďme si napiecť tie rožteky, aby sme sa mohli o ne podeliť v duchu tejto milej tradície. Na mojej stránke mám už dva recepty na martinské rožky (odkaz na ne vám nechám na konci tohto receptu), dnes si ale napečieme rožky plnené orechovou plnkou, z nadýchaného a krásne vyzretého kysnutého cesta.

Prípravu začneme deň vopred. Večer si v miske zmiešame prísady na prvé cesto a necháme ich asi hodinu-dve na kuchynskej linke. Na noc dáme toto cesto do chladničky a pokračovať budeme ráno.

Ako prvú si pripravíme plnku. Cukor a vodu dáme do malého kastrólika a privedieme ich do varu. Necháme bublať asi 5 minút, kým nám nevznikne sirup. Tým zalejeme mleté orechy, premiešame a necháme vychladnúť. Chladnutím orechová plnka zhustne.

Do misy nasypeme múku a premiešame ju s cukrom, škoricou a soľou. Potom pridáme „mokré prísady“ – t.j. maslo, žĺtky, mlieko a pripravené prvé cesto. Nezabudneme na to všetko ešte rozdrobiť droždie. Z týchto prísad vymiesime lepkavé cesto. Ručne ho ešte v miske premiesime a vytvarujeme do bochníka a prikryté fóliou ho necháme vykysnúť na dvojnásobok. Vykysnuté cesto potom rozdelíme na 12 rovnakých častí (ja som ich vážila po cca 83 g). Tie premiesime a vytvarujeme do bochníčkov a opäť ich, prikryté fóliou, necháme podkysnúť.

Tvarovanie a plnenie rožkov

Vykysnuté bochníčky po jednom rozvaľkáme do tvaru trojuholníka, na spodnú stranu nanesieme za lyžicu orechovej plnky a zošúľame do tvaru rožteka. Dlaňami ešte rožtek vytvarujeme do dlhšieho rožka a ten zahneme. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme a necháme podkysnúť.

Medzitým dáme rozohriať rúru na 180 stupňov. Martinské rožky ešte pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom, ozdobíme celými mandľami a potom ich dáme piecť na asi 20 minút, kým sa nesfarbia do zlatista.

Po dopečení ich necháme vychladnúť na mriežke a pred podávaním ich posypeme práškovým cukrom.

Martinské rožky dvakrát inak

Nemáte chuť na kysnuté? Nevadí, mám pre vás recept aj na martinské rožky, ktoré nemusia kysnúť. Sú z tvarohového cesta a máte ich raz dva hotové. Ak zas naopak radšej strávite v kuchyni viac času a venujete sa kváskovaniu, tak potom neváhajte a vyskúšajte môj kváskový recept na martinské rožky.

Martinské rožky z tvarohového cesta

Kváskové martinské rožky

martinské rožky bez kysnutia
martinské rožky z tvarohového cesta

Leave a Reply