Táto medová torta sa výborne hodí na Vianoce. Med a orechy aspoň nám proste k Vianociam patria. Medových koláčov sa na Vianoce pečie veľa, ale tento má výnimočnú lahodnú plnku, ktorú spravíme len zo šľahačky a kyslej smotany. Tortu odporúčame dať vyzrieť aspoň cez noc do chladničky a potom si ju môžete spokojne vychutnávať, napríklad so šálkou dobrej kávy.
Medová torta s orechmi od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 120 g medu
- 150 g hnedého kryštálového cukru
- 40 g masla
- 3 celé vajcia
- 550 g múky
- 1 kypriaci prášok
Na plnku:
- 1 šľahačková smotana (250 ml)
- 1 kyslá smotana (250 ml)
- 100 g práškového cukru
- Za hrsť na jemno posekaných vlašských orechov
Ako na to?
- Do kastrólika si dáme med, kryštálový cukor a maslo a začneme zahrievať. Za občasného miešania necháme úplne roztopiť cukor a potom stiahneme z ohňa. (dávame pozor, aby nebol oheň príliš silný, lebo začne cukor karamelizovať a môžu sa urobiť hrudky).
- Do zmesi pridáme tri vajcia a metličkou dobre vyšľaháme.
- Múku s kypriacim práškom preosejeme a v troch krokoch pridáme a vmiešame do medovej zmesi.
- Vypracujeme cesto, snažíme sa nepridávať viac múky, aj keby trochu lepilo, inak budú pláty cesta príliš tvrdé.
- Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň hodinu (kľudne aj viac) odpočívať v chladničke.
- Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každú vyvaľkáme na tenko (asi na hrúbku 2 mm) a orežeme do tvaru kruhu (pomôže nám v tom tortová forma alebo tanierik).
- Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie (nám sa zmestili na plech dve cestá) na 200 stupňoch asi 5 minút, kým sa cesto nezačne zafarbovať do zlatohneda. Na posledný plech dáme upiecť odrezky cesta, pečieme kľudne trochu dlhšie, až do chrumkava. Odrezky použijeme na dozdobenie cesta.
- Upečené pláty cesta necháme vychladnúť.
- Na plnku vyšľaháme šľahačku do tuha. Kyslú smotanu najprv rozmiešame s práškovým cukrom a potom do nej opatrne vmiešame vyšľahanú šľahačku.
- Necháme dobre zachladiť v chladničke.
- Jednotlivé pláty medového cesta napĺňame smotanovou plnkou. Na jeden plát sme dávali asi 2 PL plnky. Rozotrieme, preložíme ďalším plátom a pokračujeme, kým neminieme všetky pláty.
- Zvyšnú plnku natrieme na povrch torty.
- Upečené odrezky cesta pomelieme na jemno, zmiešame s nasekanými vlašskými orechmi a nanesieme ich na tortu potretú krémom.
- Hotovú tortu dáme do chladničky „dozrieť“. Potrebuje svoj čas, aby pláty cesta zmäkli a dobre prešli chuťou plnky.
Ak hľadáte recepty na slávnostné koláče a zákusky, ešte máme pre vás zopár overených tipov:
Sacherova torta podľa originálneho receptu
Bezlepková pohánková torta s brusnicami
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.