medová torta
medová torta
medová torta
medová torta
Táto medová torta sa výborne hodí na Vianoce. Med a orechy aspoň nám proste k Vianociam patria. Medových koláčov sa na Vianoce pečie veľa, ale tento má výnimočnú lahodnú plnku, ktorú spravíme len zo šľahačky a kyslej smotany. Tortu odporúčame dať vyzrieť aspoň cez noc do chladničky a potom si ju môžete spokojne vychutnávať, napríklad...

Táto medová torta sa výborne hodí na Vianoce. Med a orechy aspoň nám proste k Vianociam patria. Medových koláčov sa na Vianoce pečie veľa, ale tento má výnimočnú lahodnú plnku, ktorú spravíme len zo šľahačky a kyslej smotany. Tortu odporúčame dať vyzrieť aspoň cez noc do chladničky a potom si ju môžete spokojne vychutnávať, napríklad so šálkou dobrej kávy.

Medová torta s orechmi od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 120 g medu
  • 150 g hnedého kryštálového cukru
  • 40 g masla
  • 3 celé vajcia
  • 550 g múky
  • 1 kypriaci prášok

 

Na plnku:

  • 1 šľahačková smotana (250 ml)
  • 1 kyslá smotana (250 ml)
  • 100 g práškového cukru
  • Za hrsť na jemno posekaných vlašských orechov

Ako na to?

 

  • Do kastrólika si dáme med, kryštálový cukor a maslo a začneme zahrievať. Za občasného miešania necháme úplne roztopiť cukor a potom stiahneme z ohňa. (dávame pozor, aby nebol oheň príliš silný, lebo začne cukor karamelizovať a môžu sa urobiť hrudky).
  • Do zmesi pridáme tri vajcia a metličkou dobre vyšľaháme.
  • Múku s kypriacim práškom preosejeme a v troch krokoch pridáme a vmiešame do medovej zmesi.
  • Vypracujeme cesto, snažíme sa nepridávať viac múky, aj keby trochu lepilo, inak budú pláty cesta príliš tvrdé.
  • Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň hodinu (kľudne aj viac) odpočívať v chladničke.
  • Odpočinuté cesto vyberieme z chladničky a rozdelíme na 8 rovnakých častí. Každú vyvaľkáme na tenko (asi na hrúbku 2 mm) a orežeme do tvaru kruhu (pomôže nám v tom tortová forma alebo tanierik).
  • Pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie (nám sa zmestili na plech dve cestá) na 200 stupňoch asi 5 minút, kým sa cesto nezačne zafarbovať do zlatohneda. Na posledný plech dáme upiecť odrezky cesta, pečieme kľudne trochu dlhšie, až do chrumkava. Odrezky použijeme na dozdobenie cesta.
  • Upečené pláty cesta necháme vychladnúť.
  • Na plnku vyšľaháme šľahačku do tuha. Kyslú smotanu najprv rozmiešame s práškovým cukrom a potom do nej opatrne vmiešame vyšľahanú šľahačku.
  • Necháme dobre zachladiť v chladničke.
  • Jednotlivé pláty medového cesta napĺňame smotanovou plnkou. Na jeden plát sme dávali asi 2 PL plnky. Rozotrieme, preložíme ďalším plátom a pokračujeme, kým neminieme všetky pláty.
  • Zvyšnú plnku natrieme na povrch torty.
  • Upečené odrezky cesta pomelieme na jemno, zmiešame s nasekanými vlašskými orechmi a nanesieme ich na tortu potretú krémom.
  • Hotovú tortu dáme do chladničky „dozrieť“. Potrebuje svoj čas, aby pláty cesta zmäkli a dobre prešli chuťou plnky.

Ak hľadáte recepty na slávnostné koláče a zákusky, ešte máme pre vás zopár overených tipov:

Sacherova torta podľa originálneho receptu

Čerešňová torta pre náročných

Bezlepková pohánková torta s brusnicami

Slávnostný makový koláč s bielkovou penou

Tvarohová torta s čokoládou

Leave a Reply