mrkvový koláč
mrkvový koláč
mrkvový koláč
Mrkvový koláč už dávno nie je žiadna novinka. Receptov nájdete veľa, ale poviem vám, prečo vyskúšať práve tento. Tento jarný mrkvový koláč obsahuje len trochu múky, hlavnou ingredienciou – okrem múky – sú mleté orechy. Použiť môžeme vlašské ale aj lieskové. Ak chcete neutrálnejšiu chuť, odporúčam mleté mandle. Vďaka mrkve a orechom získate šťavnatý koláčik, ktorému...

Mrkvový koláč už dávno nie je žiadna novinka. Receptov nájdete veľa, ale poviem vám, prečo vyskúšať práve tento. Tento jarný mrkvový koláč obsahuje len trochu múky, hlavnou ingredienciou – okrem múky – sú mleté orechy. Použiť môžeme vlašské ale aj lieskové. Ak chcete neutrálnejšiu chuť, odporúčam mleté mandle. Vďaka mrkve a orechom získate šťavnatý koláčik, ktorému nikto neodolá. Ja som ho ešte ozdobila krémom z čerstvého syra – vyskúšajte túto kombináciu, je ozaj dobrá.

Mrkvový koláč od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 250 g strúhanej mrkvy
  • 200 g mletých orechov
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g hladkej múky
  • 4 vajcia
  • Trochu vanilkového extraktu
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • Štipka soli

 

Na plnku a ozdobu:

  • 150 g čerstvého syra
  • 50 g mascarpone
  • 2 PL práškového cukru
  • Trochu nastrúhanej citrónovej kôry
  • 50 g kryštálového cukru
  • 10 lístkov bazalky alebo mäty

 

 

Ako na to?

Prv než začneme, oddelíme si bielky od žĺtkov. Žĺtky dáme do misy spolu s trstinovým cukrom a vanilkovým extraktom a bielky dáme do osobitnej misy so štipkou soli. Žĺtky s cukrom vymiešame alebo vyšľaháme do penista, bielky so soľou vyšľaháme do polotuhej až tuhej peny.

Následne žĺtky vlejeme do bielkou a spolu všetko dobre premiešame vo väčšej mise. K tomuto pridáme orechy, premiešame ich varechou a nakoniec k tejto zmesi pridáme nastrúhanú mrkvu premiešanú s múkou a kypriacim práškom. Gumenou varechou všetko zamiešame a nalejeme do formy.

V ďalšom kroku uhladíme povrch a mrkvový koláč pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi pol hodinu. Dĺžka pečenia závisí aj od tvaru koláča, ktorý zvolíme. Pri koláči na plech stačí piecť kratšie, torta môže potrebovať zas o pár minút viac. Odporúčam odskúšať pomocou špajle, či je koláč prepečený. Ak vyjde špajľa von suchá, koláč je upečený.

Vyberieme ho z rúry a necháme chvíľu vychladnúť vo forme a potom ho opatrne vyklopíme. Zatiaľ čo bude mrkvový koláč chladnúť, pripravíme si polevu. V miske premiešame krémový syr a mascarpone s práškovým cukrom a nastrúhanou citrónovu kôrou.

Dokončenie

Kryštálový cukor dáme do úzkej nádoby, pridáme bazalkové alebo mätové listy a ponorným mixérom rozmixujeme. Vznikne nám „zelený cukor“.

Napokon upečený mrkvový koláč v tvare mrkvy potrieme po celom povrchu plnkou z čerstvého syra a zelený cukor použijeme na ozdobu „mrkvových lístkov“.

Z tejto dávky som upiekla dve „mrkvičky“, alebo vám vystačí na menší koláč na plech či na tortu s priemerom 20 cm.

Koláče so zeleninou

Už ste niekedy piekli mrkvový koláč? Alebo tekvicový či cuketový? Zelenina je – prekvapivo – dobrou ingredienciou do koláčov a v mnohých prípadoch im aj veľmi prospieva. V správnom pomere s ostatnými surovinami je takéto cesto vláčne a šťavnaté.

Mrkvovo-kokosové muffinky

Cuketový koláč s lieskovcami

Tekvicová vianočka

Slané muffiny s medvedím cesnakom

Mrkvové koláčiky

Cukinový srnčí chrbát

Jednoduché pagáče s tekvicou

Leave a Reply