slané croissanty
slané croissanty
slané croissanty
slané croissanty
Upiecť si domáce slané croissanty nie je úplne jednoduché. Ale nebojte sa, dnes mám pre vás recept, ktorý vám celú prácu uľahčí a výsledok bude rovnako dobrý a kvalitný ako pri klasických croissantoch z pľundrového cesta. Pľundrové cesto je vlastne kysnuté lístkové cesto, ktoré sa pripravuje na viacero fáz a jeho príprava dlho trvá. Naopak,...

Upiecť si domáce slané croissanty nie je úplne jednoduché. Ale nebojte sa, dnes mám pre vás recept, ktorý vám celú prácu uľahčí a výsledok bude rovnako dobrý a kvalitný ako pri klasických croissantoch z pľundrového cesta. Pľundrové cesto je vlastne kysnuté lístkové cesto, ktoré sa pripravuje na viacero fáz a jeho príprava dlho trvá. Naopak, toto cesto len raz vykysne, nemusíme ho prekladať, ale vďaka špeciálnej finte pri postupe dosiahneme podobný efekt ako pri croissantoch.

Jednoduché slané croissanty od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 650 g hladkej chlebovej múky
  • 350 ml teplého mlieka
  • 150 g uvareného batatu
  • 100 g masti
  • 2 žĺtky
  • 2 ČL soli
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • ½ kocky čerstvého droždia

Ešte budeme potrebovať asi 50 g roztopeného masla na potieranie cesta, vajíčko na potieranie a 100 g nastrúhaného syra výraznej chuti (napr. cheddar alebo pecorino) na posypanie.

Táto dávka vystačí na 24 ks croissantov.

Ako na to?

Tak ako kysnutému cestu prospieva varený zemiak, rovnako dobre mu padne aj sladký zemiak batat. Keď ho pridáme do kysnutého cesta, prepožičia mu trochu svojej farby, jemne sladkastej chuti a cesto zvláčni a zmäkčí. Dobroty upečené z takéhoto kysnutého cesta vydržia dlhšie čerstvé a neobschnú. Ja som z tohto cesta upiekla skvelé nadýchané a mäkkučké croissanty. Celý trik spočíva vo vrstvení cesta a potieraní jednotlivých vrstiev maslom.

Začnime prípravou cesta. Do teplého (nie horúceho) mlieka rozdrobíme pol kocky čerstvého droždia a pridáme za lyžičku cukru. Všetko spolu rozmiešame, kým sa droždie rozpustí a necháme v teple vzísť kvások. Bude to trvať asi štvrť hodinku. Potom prisypeme hladkú chlebovú múku, soľ, bravčovú masť (môžeme ju nahradiť aj maslom alebo rastlinným tukom do cesta), žĺtky a rozpučený do mäkka uvarený a vychladnutý sladký zemiak batat.

Z týchto surovín miesením spracujeme pružné a hladké cesto (ja som miesila najprv asi 7-8 min na najnižších otáčkach a potom som na 2 minúty otáčky zvýšila). Po vymiesení je cesto mäkké, trochu lepivé ale pružné.

Tvarovanie croissantov

Cesto necháme vykysnúť na dvonásobok objemu.

Keď vykysne, cesto si rozdelíme na 12 rovnakých kúskov – a tie si rozdelíme na 2 sady po 6 ks. Z každého kúska cesta rozvaľkáme menší kruh s priemerom asi 15 cm. Prvý kruh potrieme roztopeným maslom a prikryjeme druhým kruhom. Ten opäť potrieme maslom a takto pokračujme, kým nenavrstvíme všetkých 6 kruhov. Posledný na povrchu maslom ale nepotierame.

Teraz takto navrstvené cesto valčekom rozvaľkáme na väčší kruh s priemerom asi 30-35 cm a ten radielkom rozkrájame na 8 alebo 12 častí. Každú zošúľame od širšej strany po špic do tvaru rožteka, dlaňami zľahka vygúľame a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnako postupujeme aj s druhou sadou cesta. Slané croissanty prikryjeme fóliou a necháme ich podkysnúť. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme nastrúhaným syrom a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 20-25 minút do zlatohneda.

 

Ak vás neodrádza trochu práce navyše v kuchyni, ponúkam vám ešte ďalšie recepty z lístkového alebo pľundrového cesta. V niektorých prípadoch to je výzva, ale výsledok stojí určite za to!

Kváskové croissanty

Domáce croissanty

Pekanové taštičky s javorovým sirupom z javorového cesta

Orechové slimáky z pľundrového cesta

Leave a Reply