Orechový veniec s pomarančovou chuťou z vianočkového cesta je skvelým nadýchaným pečivom na sviatočný víkend. Vďaka kombinácií voňavých chutí sme si ho dali ku káve len tak, ale výborne chutí aj natretý maslom. Mäkkučké cesto, ktoré neobschne ani na druhý deň, bohato „naplnené“ kandizovanou pomarančovou kôrou a pekanovými orechmi sa určite oplatí vyskúšať.
Orechový veniec z vianočkového cesta od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 150 ml mlieka
- 50 g pekanových orechov
- 40 g kryštálového cukru
- 30 g bravčovej masti alebo masla
- 30 g kandizovanej pomarančovej kôry
- 2 žĺtky
- 1-2 ČL pomarančovej kôry
- ½ kocky čerstvého droždia
- Štipka soli
Na polevu:
- 150 g práškového cukru
- Šťava z 1 pomaranča
- Asi 50 g nasekaných pekanových orechov
Ako na to?
Prípravu venca začneme kváskom. Do vlažného alebo teplého mlieka dáme lyžičku z odmeraného množstva cukru, pridáme pol kocky čerstvého droždia, rozmiešame, kým sa všetko nerozpustí a v teple necháme vzísť kvások.
Medzitým do misy mixéra preosejeme hladkú múku, pridáme cukor, štipku soli, masť, nastrúhanú pomarančovú kôru, kandizovanú pomarančovú kôru, nasekané pekanové orechy, žĺtky a napokon aj pripravený kvások. Hnetačom vymiesime hladké, trochu lepivé cesto. Prikryjeme ho fóliou a v teple ho necháme vykysnúť na dvojnásobok objemu.
Môj tip: ak hľadáte dobrý zdroj kvalitných a čerstvých orechov, sušeného ovocia alebo semiačok, odporúčam eshop Ochutnej orech.Je to miesto, kde nájdete ingrediencie na pečenie ale aj zdravé maškrtenie. Ja som v posledných mesiacoch vyskúšala viacero vecí a verte mi, ani jeden produkt ma nesklamal. Všetko čerstvé, chutné a poctivé. Aj v tomto recepte som použila rovno dve veci z Ochutnej orech – pekanové orechy a vynikajúcu kandizovanú pomarančovú kôru. Vyskúšala som aj kokosové čipsy, arašidovú múku (tá je super na rôzne sušienky a bezlepkové pečenie), arašidový nugát (ten som kúpila s plánom, že ho použijem ako plnku do buchiet, zjedli sme ho však len tak :-))), sušené banány a môj najväčší favorit boli sušené slivky a brusnice. Mäkkučké, jemné, nesladené – také mám najradšej.
Najmä v predvianočnom období sa oplatí nakúpiť si tu suroviny. Verte, že ich využijete v mnohých mojich receptoch.
Pletenie
Potom ho vyklopíme na pomúčenú dosku, rozdelíme na dva rovnako veľké pruhy, vygúľame ich asi na dĺžku cm a navzájom zapletieme. Zapletené cesto stočíme do kruhu, spojíme konce a orechový veniec prenesieme na plech s papierom na pečenie. Prikryjeme ho fóliou a necháme podkysnúť.
Rúru rozohrejeme na 180 stupňov a do misky si pripravíme 1 vajíčko, ktoré rozmiešame.
Podkysnutý orechový veniec potrieme vajíčkom a dáme ho piecť na 25 minút. Po dopečení ho ešte horúci potrieme alebo polejeme cukrovo-pomarančovou polevou (na ktorú vymiešame práškový cukor a pomarančovú šťavu dohladka). Povrch venca posypeme nasekanými pekanovými orechmi, aby sa prilepili na polevu a necháme veniec vychladnúť a polevu zaschnúť.
Kysnuté dobroty
Kysnuté cesto je základom mnohých obľúbených koláčov, pečiva a dezertov. Aby sa podarilo, treba použiť čerstvé droždie, suroviny izbovej teploty, dobre vymiesiť a trpezlivo nechať vykysnúť a potom podkysnúť. Určite sa ho netreba báť a najmä verím, že s mojími receptami sa vám podarí.
Ak sa vám páčil recept na orechový veniec z vianočkového cesta, skúste nabudúce aj niektorý z nasledovných receptov:
Kardamómovo škoricové uzly z kysnutého brióškového cesta
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.