keksíky špekulacius
keksíky špekulacius
keksíky špekulacius
keksíky špekulacius
Keksíky špekulacius (v originále Spekulaas) sú tradičné holandské keksíky, ktoré sa pečú na Mikuláša a v niektorých krajinách aj na Vianoce. Typické špekulacius keksíky sú chrumkavé, tenké, krásne voňavé vďaka špeciálne namiešanému koreniu, majú krásnu karamelovú farbu a zvyčajne majú krásne tvary v podobe postavičiek, resp.symbolov Holandska, ako napr.mlynov, drevákov, košíkov s kvetmi a pod....

Keksíky špekulacius (v originále Spekulaas) sú tradičné holandské keksíky, ktoré sa pečú na Mikuláša a v niektorých krajinách aj na Vianoce. Typické špekulacius keksíky sú chrumkavé, tenké, krásne voňavé vďaka špeciálne namiešanému koreniu, majú krásnu karamelovú farbu a zvyčajne majú krásne tvary v podobe postavičiek, resp.symbolov Holandska, ako napr.mlynov, drevákov, košíkov s kvetmi a pod. Raz dávno sme na jednom blšom trhu zohnali originálne, ručne vyrezávané formičky na špekulacius. Samozrejme, že sme ich hneď kúpili. Potom sme už len skúšali rôzne druhy receptov a mixov korení, až sme to dotiahli do úspešného konca. Tieto nám chutia najviac. Ak ich chcete vyskúšať, na internete dostanete kúpiť krásne formičky, či ručne vyrezávané, alebo dostupnejšie plastové. 

Originálne špekulacius keksíky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 225 g hladkej múky
  • 115 g masla alebo rastlinného tuku
  • 130 g jemného hnedého cukru
  • 3 ČL korenia na špekulacius
  • 2 ČL kypriaceho prášku
  • Štipka soli

Korenie Špekulacius:

  • 6.5 g mletej škorice
  • 2 g mletých klinčekov
  • 1.5 g mletého muškátového orieška
  • 1 g mletého bieleho korenia
  • 2 g mletého anízu
  • 1 g mletého zázvoru
  •  ½ g mletého kardamomu

 

Ako na to?

  • V mise zmiešame najprv všetky suché ingrediencie. Dobre ich premiešame, aby sa korenie rovnomerne rozvrstvilo.
  • Pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme cesto.
  • Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme odpočinúť v chladničke ideálne cez noc, alebo aspoň dve hodiny.
  • Dôležité je pamätať si, že počas tvarovania perníčkov, resp.vykrajovania by sme mali pracovať rýchlo, resp.nepoužívané cesto nechávať v chladničke. S mäkkým cestom sa bude zle pracovať a ak používate formu na špekulácius, tak vám cesto nepôjde z formy von.
  • Predhrejeme si rúru na 165 stupňov. Na plech vystlaný papierom na pečenie ukladáme buď vykrojené koláčiky, alebo z formy vybrané koláčiky.
  • Dôležité pre tých, ktorí budú koláčiky vykrajovať: cesto sa samo o sebe bude dosť lepiť. Odporúčame ho vaľkať medzi dvoma hárkami papiera na pečenie, aby sme sa vyhli zbytočnému múčeniu.
  • Dôležité pre tých, ktorí si zadovážia originál formy na špekulacius (ak neviete kde, spýtajte sa nás, poradíme vám): formy pred použitím riadne pomúčte. Nám to šlo najlepšie s jemným štetcom na maľovanie (s čistým, samozrejme).
  • Prvá várka koláčikov možno „poletí“ na recykláciu, ale ak odhadnete správne množstvo múky na vymúčenie, ďalšie sa vám určite vydaria. Iným jemným štetcom oprášime prebytočnú múku z koláčikov ešte pred pečením. Do vymúčených otvorov natlačíme cesto, prejdeme ho valčekom, prebytočné cesto orežeme a špekulacius keksíky kladieme na plech s papierom.
  • Pečieme max.15 minút, ale odporúčame, aby ste si odsledovali čas pečenia, hrúbka keksíkov je rôzna a tenšie kekse sa za 15 minút môžu pripáliť.

Chrumkavé keksíky my máme veľmi radi, ak aj vy, skúste pozrieť aj sem:

Domáce Oreo sušienky

Čokoládové keksíky s arašidmi

Maslové sušienky z makadamiových orieškov

Ovsené koláčiky s jablkovou plnkou

Chrumkavé domáce oblátky z vaflovača

Leave a Reply