Osie hniezda sa bežne pripravujú z kysnutého cesta. Ja som dnes zarobila kysnuté zemiakové cesto. Zemiak kysnutému cestu veľmi pristane. Okrem toho, že v ňom drží vlhkosť a koláč tým pádom neobschne, pomáha aj jeho jemnosti a vláčnosti. Podľa tohto základného kysnutého zemiakového cesta si okrem závinu môžete pripraviť aj iné kysnuté dobroty – ovocné koláče, pečené buchty, dukátové buchtičky alebo aj šišky.
Osie hniezda zo zemiakového kysnutého cesta od Sisters Bakery
Ingrediencie:
Na kvások:
- 300 ml mlieka
- 1 PL cukru
- ½ kocky droždia (20 g)
Cesto:
Kvások
- 500 g hladkej múky Penam
- 100 g strúhaných zemiakov (vopred v šupke uvarených, vychladnutých a ošúpaných)
- 50 g kryštálového cukru
- Citrónová kôra (nemusí byť)
- 75 g bravčovej masti (môže sa nahradiť maslom alebo rastlinným tukom do cesta)
- 2 žĺtky
- Štipka soli
Na plnku:
100 g masla
150-200 g kryštálového cukru
2-3 PL mletej škorice
(prípadne iné alternatívy plnky – ja som spravila pomarančovú: odšťavila som 2 kg pomarančov a zvyšky – dužinu – som s deci vody a trochou cukru povarila, rozmixovala ponorným mixérom a nechala vychladnúť)
1 vajce na potieranie
Ako na to?
Prípravu cesta začneme kváskom. Aby dobre a rýchlo vykysol, mlieko zohrejeme (nie však do horúca), pridáme doň lyžičku z odmeraného množstva cukru a droždie. Rozmiešame, kým sa droždie rozpustí a necháme v teple vykysnúť. Kvások je správne vykysnutý, keď sa na jeho povrchu robia husté bublinky, až trhlinky.
Ku kvásku potom pridáme hladkú múku, štipku soli, citrónovú kôru, cukor, strúhané zemiaky, žĺtky a bravčovú masť. Zo všetkých týchto ingrediencií vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto zľahka poprášime múkou, prikryjeme ho fóliou a necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok objemu.
Kým cesto kysne, pripravíme si plnku podľa toho, čo máme najradšej. Buď sa rozhodneme pre škoricové osie hniezda a potom nám stačí nachystať si zmäknuté maslo, ktoré zmiešame s cukrom a mletou škoricou do mäkkej pasty. Cesto môžeme potierať aj napríklad citrónovým krémom lemon curd, orechovou, makovou alebo kakaovou plnkou, ja som sa tentoraz rozhodla zužitkovať zvyšky po odšťavených pomarančoch a osie hniezda som naplnila pomarančovou plnkou.
Plnenie a pečenie
Vykysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Povrch cesta potrieme zvolenou plnkou, a zavinieme ho. Pripravíme si 2 plechy, ktoré vystelieme papierom na pečenie. Zrolované cesto pomocou ostrej nite alebo noža naporciujeme na asi 2-3 cm hrubé kúsky a špirálovým tvarom nahor ich naukladáme na plech. Medzi osími hniezdami necháme dostatok miesta, lebo ešte podkysnú a aj počas pečenia narastú. Koláče prikryjeme väčšou fóliou a necháme podkysnúť. Medzitým rozohrejeme rúru na 180 stupňov. Podkysnuté osie hniezda potrieme po orajoch rozšľahaným vajíčkom a dáme ich piecť. Pečieme asi 25 minút, kým sa na povrchu nesfarbia do zlatohneda.
Po dopečení ich necháme vychladnúť a podávame k čaju, káve alebo kakavku.
Osie hniezda na rôzne spôsoby
Ak máte radi tieto plnené kynsuté koláče, ešte chvíľu tu ostaňte. Osie hniezda sa dajú pripraviť nielen z klasického kysnutého cesta, ale aj zemiakového – ako napríklad dnešný recept, z kváskového alebo z kakaového kysnutého cesta. A ďalšie možnosti sa nám otvárajú pri vymýšľaní plniek. Aby sme vám to trochu zjednodušili, prezreli sme náš receptový archív a našli sme v ňom tieto parádne recepty – každý iný a každý dobrý. Vyskúšajte aj vy!
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.