Keď sa povie oškvarkové pagáče, začnú sa nám v ústach slinky zbiehať. Chrumkavé, správne dochutené, sú perfektným „zájedkom“ na desiatu alebo na posedenie pri nápojoch. Ja mám niekoľko dobrých, časom overených receptov na oškvarkové pagáče. Dnes som si ale povedala, že zmena je život a pripravila som špeciálnu verziu týchto slaných pampúšikov. Poď si pozrieť môj recept.
Oškvarkové pagáče trochu ináč od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 600 g hladkej múky
- 300 ml mlieka
- 280 g oškvarkov
- 100 g masti
- 50 g lyofilizovaných rajčín Brix
- 2 vajcia + 1 vajce na potieranie
- 1 ČL cukru
- 1 ČL soli
- 1 kocka čerstvého droždia
- Prípadne trochu ľanových semiačok alebo celej rasce na posypanie
Ako na to?
Začneme prípravou kvásku. Do teplého alebo vlažného mlieka pridáme za lyžičku cukru a rozdrobíme doň kocku čerstvého droždia. Premiešame a necháme vzísť kvások. Keď sa na povrchu spravia bublinky a prasklinky, prisypeme múku, soľ, 50 g roztopenej masti, 2 vajcia a 60 g z odváženého množstva oškvarkov, ktoré dopredu nasekáme nadrobno (nie horúcej) a zo všetkých týchto prísad vymiesime cesto. Najprv bude cesto lepkavé a mäkké, dôkladným miesením sa po niekoľkých minútach začne pomaly odliepať od okrajov misy. Vtedy ho vyklopíme na pomúčenú dosku, ešte ho zľahka premiesime rukami a potom ho vyvaľkáme na štvoruholník, asi 1,5 cm hrubý.
Na polovicu z neho natrieme zvyšných 50 g masti a na ňu rovnomerne navrstvíme zvyšných 220 g nadrobno nasekaných oškvarkov. Potom na ich povrch namrvíme lyofilizované rajčinky, ktoré dodajú pagáčom výnimočnú chuť – netreba tým pádom používať žiadne ďalšie dochucovadlá či korenie.
Na túto polovicu cesta preložíme čistú polovicu a dlaňami popritláčame. Jemne prejdeme aj valčekom a teraz cesto preložíme kolmo na prvé prekladanie na trikrát, ako list do obálky. Prikryté utierkou alebo fóliou ho necháme 15-20 min podkysnúť. Potom ho opatrne rozvaľkáme – snažíme sa pracovať presne, aby sa pagáče rovnomerne nalístkovali – a znovu kolmo na predchádzajúce prekladanie cesto zas preložíme na tretiny ako list do obálky a necháme prikryté druhýkrát podkysnúť. Ešte zopakujeme 1-2 prekladania a napokon cesto rozvaľkáme na zľahka pomúčenej pracovnej doske na hrúbku asi 1,5-2 cm a vykrajujeme z neho pagáče. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryté necháme poslednýkrát podkysnúť.
Pečenie
Medzitým si rozohrejeme rúru na 190 stupňov a pripravíme si jedno rozšľahané vajíčko na potieranie. Podkysnuté pagáče pred pečením potrieme vajíčkom, zľahka ešte na povrchu osolíme, posypeme ľanovými semiačkami (pokojne použite aj iné druhy semiačok alebo celú rascu) a dáme ich piecť na 20-25 minút. Dĺžka pečenia závisí aj od veľkosti pagáčov, tak odporúčam odstriehnuť si to. Pagáče vyberáme z rúry, keď sú na povrchu do zlatohneda sfarbené. Necháme ich na mriežke vychladnúť.
Z tejto dávky som upiekla asi 20 ks väčších pagáčov a zostali mi ešte aj odrezky, ktoré som nevyhodila a upiekla pre deti na chrumkanie.
Upeč si aj ty dokonalé pagáče
Na záver ti ešte prezradím moje dobré rady, ako na dokonalé prekladané pagáče.
- Pri práci s cestom sme čo najpresnejší. Nebojme sa použiť pravítko, aby sme si presne rozdelili cesto na polovice a potom na tretiny. Presné prekladanie cesta je zárukou krásneho nalístkovania a rovnomerného narastenia cesta.
- Preložené cesto po okrajoch v zhyboch narežem ostrým nožom, takto sa aj poskladané cesto vyrovná a neostanú ohnuté okraje, ktoré by mohli pri ďalšom prekladaní robiť „šarapatu“.
- Medzi jednotlivými prekladaniami cesto už nedávam do chladničky, ale ak by ste pagáče piekli v horúci deň, môžete spomaliť kysnutie práve tak, že cesto na 15-20 minút dáte do chladničky.
- Keď z cesta povykrajujem pagáče, zvyčajne ostane veľa odrezkov. Škoda ich vyhodiť! Určite ich ale nepremiesim dokopy. Tak by som poškodila lístkovanie, ktoré pagáčom veľmi svedčí. Buď upečiem odrezky ako pagáče a potom ich spolu s deťmi len tak pochrumkávame namiesto čipsov, alebo odrezky poukladám na seba, zachovám tým lístkovanie, a potom ich valčekom rozvaľkám na 1,5-2 cm hrúbku a zopakujem 1-2 prekladania. Takto si z odrezkov vytvorím menšie cesto, ktoré môžem potom nanovo vykrojiť a budú z neho plnohodnotné, kvalitne nalístkované pagáče.
- Menšie pagáče sa zvyknú upiecť do chrumkava a sú suchšie, väčšie pagáče neobsychajú a vo vnútri ostávajú vláčne.
Recepty na pagáče od výmyslu sveta
Ja osobne nepoznám nikoho, kto by sa neponúkol dobrým domácim pagáčom. A keď si teraz poviete, že dobré domáce pagáče sú komplikované, tak dovoľte, aby som vás presvedčila o opaku. Nadýchané a nalístkované pagáče si môžete upiecť aj bez dlhého prekladania alebo kysnutia. Mám viacero receptov aj na zjednodušené verzie pagáčikov, ktoré sa oplatí vyskúšať. Dobre padnú najmä v časovej tiesni, keď nás napríklad prekvapí nečakaná návšteva.
Ale pokiaľ nedáte dopustiť na klasiku a nevadí vám pobudnúť v kuchyni trochu dlhšie, určite odskúšajte niektorý z mojich receptov na klasické pagáče. V mojom receptovom archíve nájdete veľa druhov pagáčov, tak neváhajte a preklikajte si tieto recepty:




/rating_off.png)
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.