pečené fánky
pečené fánky
pečené fánky
Ako ma vôbec napadlo spraviť tieto pečené fánky z maslového cesta? Ako to už býva, jedna susedka vyskúša recept, povie druhej susedke a tá tretej a tak ďalej. Ja som sa k tomuto nápadu na fánky dostala od kamarátky Katky, od ktorej mám nejeden dobrý recept. Tieto pečené fánky chutia inak ako klasické smažené. Sú...

Ako ma vôbec napadlo spraviť tieto pečené fánky z maslového cesta? Ako to už býva, jedna susedka vyskúša recept, povie druhej susedke a tá tretej a tak ďalej. Ja som sa k tomuto nápadu na fánky dostala od kamarátky Katky, od ktorej mám nejeden dobrý recept. Tieto pečené fánky chutia inak ako klasické smažené. Sú prevoňané maslom, zjemnené kyslou smotanou, doladené citrónovou kôrou a rumom. Ak radi skúšate obmeny klasických receptov a obľúbených jedál, toto je recept pre vás.

Pečené fánky z maslového cesta

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g kyslej smotany
  • 250 g masla
  • 1 žĺtok
  • Kôra z polovice citróna
  • 2 cl rumu alebo KBčka
  • Štipka soli

Práškový cukor na posypanie

 

Ako na to?

Fánky (známe aj ako božie milosti) sú fašiangovou špecialitou, ktorú poznáme nielen u nás. V podobných prevedeniach sa počas zimných mesiacoch smažievali aj v okolitých krajinách. Smaženie v masti bolo prejavom hojnosti – po koncoročných sviatkoch sa konali v dedinách zabíjačky a tak bol dostatok masti. Kým nastal predveľkonočný pôst, ľudia si dopriali aj jedlo, aj zábavu.

Od mojej skoro susedky Katky, s ktorou nás spája láska k dobrému domácemu jedlu, som dostala tento recept, podľa ktorého si môžete pripraviť omenenú verziu týchto tradičných fašiangových dobrôt.

Tak ako sa dnes už aj šišky pečú v rúre, aj tieto fánky som namiesto smaženia v oleji piekla v rúre. Aby sa pekne podarili a nafúkli, je dôležité postupovať presne podľa receptu a cesto pripraviť vopred, aby malo čas oddýchnuť si.

Začneme takto: do väčšej misy preosejeme hladkú múku, primiešame štipku soli a kôru z polovice citróna a potom pridáme kyslú smotanu, na malé kúsky nakrájané zmäknuté maslo, vaječný žĺtok a trochu rumu alebo Karpatského brandy. Alkohol do cesta nemusíme pridávať, v tomto prípade tu je vyslovene na dochutenie (ak fánky vysmážame, alkohol v ceste dopomôže tomu, aby cesto nenasalo priveľa tuku).

Zo všetkých prísad spracujeme hutné tukové cesto, ktoré sa môže trochu lepiť. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chladničke niekoľko hodín (pokojne aj cez noc) odpočinúť.

Pokračovanie receptu

Odpočinuté cesto potom vyberieme z chladničky a necháme ho trochu pri izbovej teplote popustiť (keďže cesto obsahuje veľa masla, bude veľmi tuhé a ťažko by sa s ním pracovalo). Potom ho na pomúčenej doske rozvaľkáme asi na pol cm hrúbku a posypeme ho práškovým cukrom. Opatrne ho otočíme a aj druhú stranu posypeme práškovým cukrom. Pootm radielkom tvoríme kosoštvorce, ktoré narežeme dvomi rezmi v strede a vytvarujeme do fánok.

Pocukrované fánky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme ich do vopred vyhriatej rúry na  stupňov na teplovzdušný režim (vrtuľa) a fánky pečieme asi 20-25 minút do zlatoružova.

Po dopečení ich necháme krátko vychladnúť, posypeme ich práškovým alebo škoricovým cukrom a podávame hneď začerstva. Vďaka maslu a smotane v ceste sa pečené fánky krásne nalístkujú a budú vyzerať, ako by sme ich pripravili z lístkového cesta.

Ak máte chuť a čas vyskúšať aj ďalšie fašiangové dobroty, potom vás pozávam popozerať si výber mojich šiškových receptov. Nájdete v ňom nielen 12 receptov na rôzne druhy šišiek – od klasiky, cez zjednodušené bez kysnutia, až po možno menej známe ale stále veľmi dobré druhy šišiek.

Kliknite na tento odkaz a vyberajte, čo najbližšie napečiete :-). A ja vám už len zaželám, nech vám s nami chutí.

 

 

Leave a Reply