Penové kornútky
Penové kornútky

Penové kornútky nemajú so zmrzlinou v skutočnosti nič spoločné, teda okrem výzorovej podobnosti. Patria medzi tie recepty, po ktorých rady siahneme, keď nám ostanú z iného pečenia vaječné bielky. Aj keď sa síce dajú zmraziť, lepšie je použiť ich začerstva. A toto je jeden zo spôsobov. My ich podomácky voláme zimné zmrzlinky, lebo v lete jeme normálnu zmrzku a v zime preventívne takúto nemrazenú.

Penové kornútky od Sisters Bakery

Ingrediencie:   

  • Bielky zo 4 väčších vajec (asi 120 g)
  • 200 g kryštálového cukru
  • 3 plátky želatíny
  • 40 g vody
  • Čokoláda (min.150 g)
  • Zmrzlinové oblátky s plochým podstavcom
  • Nasekanné a opražené lieskovce na ozdobu

 

Ako na to?

  • Do misky so studenou vodou dáme napučať tri plátky želatíny.
  • Do malého hrnca (ideálne malej rajnice s dlhou rúčkou) dáme vodu a kryštálový cukor, varíme na slabšom plameni, kým cukrový rozvar nedosiahne 120 stupňov. Ak nemáte kuchynský teplomer, cukrový rozvar by sa mal variť okolo 5 minút, keď dosiahne správnu teplotu, mal by byť väzký, ťahavý ale stále číry, nemal by ešte začať karamelizovať.
  • Kým sa bude rozvar variť, v čistej mise šľaháme bielky, potrebujeme sa dostať na polotuhú konzistenciu. Ak nám medzitým rozvar ešte nedosiahol 120 stupňov, kľudne môžeme prestať šľahať.
  • Keď je cukrový rozvar na 120 stupňoch, odstavíme ho z ohňa. Jednou rukou šľaháme mixérom bielky a druhou prilievame cícerkom cukrový rozvar tak, aby dopadal medzi metličky mixéra a okraj misy. Keď celý sirup vlejeme do bielok, šľaháme ich ďalej pár minút.
  • Napučanú želatínu dáme do malého hrnčeka, krátko ho zahrejeme a želatínu rozpustíme.
  • Potom pridáme rozpustenú želatínu a pokračujeme v šľahaní do vychladnutia bielok, asi 5 minút.
  • Výsledná pena má mať tuhú špičku, ale má byť hladká a lesklá.
  • Penu dáme do zdobiaceho sáčku so špičkou s väčším otvorom (alebo do igelitového sáčku, na ktorom sme odstihli špičku a spravili otvor s priemerom asi 1 cm) a vstrekujeme ju do oblátok. Dáme do chladničky stuhnúť asi na pol hodinu.
  • Potom namáčame do roztopenej čokolády a posypeme opraženými nasekanými lieskovcami.

Na záver ešte zopár tipov na dezerty alebo pečivká, ktoré majú deti rady:

Medové kysnuté pečivká na desiatu

Chlebové kornútky s vajíčkovou nátierkou

Detské domáce piškóty

Plnené piškótky s polevou z bielej čokolády

Leave a Reply