perníkový chlebík
perníkový chlebík
perníkový chlebík
Akonáhle sa začne zjesenievať, pre nás začína sezóna perníčkov, medovníkov a viac menej všetkého, čo nádherne vonia po škorici, klinčekoch a iných vzácnych koreniach. V našom archíve máme veľmi veľa receptov a niekedy je naozaj ťažké vybrať ten, ktorý práve upečieme. Dnes sme si povedali, že skúsime perníkový chlebík. Šikovná vec, ak sa vám zrovna...

Akonáhle sa začne zjesenievať, pre nás začína sezóna perníčkov, medovníkov a viac menej všetkého, čo nádherne vonia po škorici, klinčekoch a iných vzácnych koreniach. V našom archíve máme veľmi veľa receptov a niekedy je naozaj ťažké vybrať ten, ktorý práve upečieme. Dnes sme si povedali, že skúsime perníkový chlebík. Šikovná vec, ak sa vám zrovna nechce vykrajovať perníčky a čakať, kým sa plechy upečú. Tento perníkový chlebík jednoducho nalejeme do formy, upečieme a po vychladnutní krájame. Poslúži ako chutné raňajky alebo ako koláčik k poobednej kávičke.

Perníkový chlebík od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

  • 125 g hladkej múky
  • 125 g ražnej múky
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 65 g roztopeného masla alebo rastlinného tuku
  • 110 g hnedého kryštálového cukru
  • 110 g medu
  • 1 vajce
  • 200 g cmaru alebo zakysaného nápoja
  • 2 ČL korenia na Špekulacius (viď nižšie)
  • 70 g nasekaných orechov (my sme dali vlašské)

 

Korenie Špekulacius:

  • 5 g mletej škorice
  • 2 g mletých klinčekov
  • 5 g mletého muškátového orieška
  • 1 g mletého bieleho korenia
  • 2 g mletého anízu
  • 1 g mletého zázvoru
  • ½ g mletého kardamomu

 

Ako na to? 

  • Vymastíme a vymúčime formu na ovocný chlebík.
  • V miske zmiešame cukor, med, 2 ČL korenia a roztopené maslo. Rýchlo premiešame mixérom.
  • Pridáme vajce a opäť rýchlo premiešame mixérom.
  • V inej mise premiešame oba druhy múk, soľ a kypriaci prášok. Preosejeme a striedavo s cmarom pridávame do tekutej zmesi. Popri tom miešame mixérom na hladkú lávovito – tekutú Nakoniec pridáme posekané orechy a varechou premiešame.
  • Nalejeme do formy a pečieme pri 190 stupňoch asi 40 minút. Chlebík je chotový vtedy, keď zapichnutá špajla ostane po vytiahnutí z koláča suchá.
  • Vyberieme z rúry a necháme chladnúť vo forme.

A aby sme nezabudli, čaká na vás zopár ďalších perníkových receptov:

Perníkové rezy s polevou z bielej a horkej čokolády

Perníky s rumovou polevou

Slivkové perníky s čokoládovou polevou

Čerešňový koláč na perníkovom korpuse

Leave a Reply