Pamätáte si môj nedávny recept na zjednodušené croissanty? Tieto pletenky z batatového cesta majú s nimi niečo spoločné. Aj ich základom je kysnuté cesto, do ktorého som pridala uvarený a vychladnutý sladký zemiak – batat. Okrem toho, že vďaka nemu získalo cesto krásnu žltú farbu, ostalo mäkkšie a jemnejšie. Poďte si pozrieť môj recept.
Pletenky z batatového cesta od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 650 g hladkej chlebovej múky Penam
- 350 ml teplého mlieka
- 150 g uvareného batatu
- 100 g masti
- 2 žĺtky
- 2 ČL soli
- 1 ČL kryštálového cukru
- ½ kocky čerstvého droždia
1 vajce na potieranie pred pečením
Rasca na posypanie
Ako na to?
Tak ako kysnutému cestu prospieva varený zemiak, rovnako dobre mu padne aj sladký zemiak batat. Keď ho pridáme do kysnutého cesta, prepožičia mu trochu svojej farby, jemne sladkastej chuti a cesto zvláčni a zmäkčí. Dobroty upečené z takéhoto kysnutého cesta vydržia dlhšie čerstvé a neobschnú.
Začnime prípravou cesta. Do teplého (nie horúceho) mlieka rozdrobíme pol kocky čerstvého droždia a pridáme za lyžičku cukru. Všetko spolu rozmiešame, kým sa droždie rozpustí a necháme v teple vzísť kvások. Bude to trvať asi štvrť hodinku. Potom prisypeme hladkú chlebovú múku, soľ, bravčovú masť (môžeme ju nahradiť aj maslom alebo rastlinným tukom do cesta), žĺtky a rozpučený do mäkka uvarený a vychladnutý sladký zemiak batat.
Z týchto surovín miesením spracujeme pružné a hladké cesto (ja som miesila najprv asi 7-8 min na najnižších otáčkach a potom som na 2 minúty otáčky zvýšila). Po vymiesení je cesto mäkké, trochu sa lepí ale pruží. Prikryjeme ho fóliou a necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok.
Z vykysnutého cesta potom tvarujeme pečivo. Z tejto dávky mi vyšlo 20 menších pleteniek. Na pletenky si vyšúľame jeden asi 30 cm pás cesta (hrúbka asi ako prst) a z neho potom vytvarujeme pletenku. Pás cesta si rozdelíme na pomyselné tretiny. Z prvej a druhej tretiny spravíme najprv oko. Potom spodnú tretinu – jej koniec- strčíme do oka, oko v strede pretočíme tak, aby vznikla osmička a voľný koniec prestrčeného cesta potom prestrčíme cez osmičku a utesníme. Takto nám vznikne pekný tvar pletenky.
Pre lepšiu predstavivosť nájdete na mojich sociálnych sieťach video, ako pleteničky zapletať.
Zapletené kysnuté batatové pletenky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a prikryté fóliou ich necháme podkysnúť, kým viditeľne nenarastú. Pred pečením ich potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme celou rascou.
Pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút do zlathneda. Po dopečení ich necháme vychladnúť.
Slané domáce pečenie
Pripravte si doma čerstvé domáce raňajkové pečivo. Rozvonia vám to celú domácnosť a vaša rodina sa poteší exkluzívnym raňajkám. Čerstvejšie určite nikde nezoženiete. Receptov na domáce pečivo alebo chleby je veľa, ja sama ich mám na stránke dosť, dnes vám vyberám moje najobľúbenejšie. Verím, že vyskúšate okrem dnešného receptu na slané pletenky z batatového kysnutého cesta aj niektorý z receptov nižšie:
Žemličky s nátierkou z medvedieho cesnaku
Jednoduchá chladničková ciabatta
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.