pľundrové cesto
pľundrové cesto
pľundrové cesto
pľundrové cesto
Pľundrové cesto – poznáte? Viete vôbec, čo je toto za cesto? Jednoducho povedané, je to kysnuté lístkové cesto, z ktorého sa vyrábajú tie najlepšie croissanty, tvarohové taštičky, nadýchané slimáky a pod. A toto všetko si budete vedieť napiecť doma z domáceho pľundrového cesta. Povieme hneď na začiatok, chce to trochu skúseností s pečením a veľa...

Pľundrové cesto – poznáte? Viete vôbec, čo je toto za cesto? Jednoducho povedané, je to kysnuté lístkové cesto, z ktorého sa vyrábajú tie najlepšie croissanty, tvarohové taštičky, nadýchané slimáky a pod. A toto všetko si budete vedieť napiecť doma z domáceho pľundrového cesta. Povieme hneď na začiatok, chce to trochu skúseností s pečením a veľa trpezlivosti, presnosť tiež nezaškodí. Ak máte chuť sa dnes v kuchyni prekonať, potom vyskúšajte tento recept. Máme pre vás aj nejaké nápady, čo s domácim pľundrovým cestom…

Pľundrové cesto – orechové slimáky od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na pľundrové cesto (kysnuté lístkové):

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 50 g mäkkého masla
  • 50 g kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
  • 1 kocka (42 g) droždia čerstvého
  • Štipka soli

Na tukovú tehličku:

  • 400 g studeného masla
  • 2 PL hladkej múky

Na orechovú alebo makovú plnku:

  • 200 g mletých orechov (lieskovce) alebo mletého maku
  • 150 ml mlieka
  • 70 g cukru
  • Kôra z polovice citróna
  • Pol ČL škorice (do maku netreba dávať)
  • Vajíčko na potretie

Na tvarohovú plnku:

  • 125 g hrudkovitého tvarohu
  • 1 PL kryštálového cukru
  • Kôra z polovice citróna
  • 1 žĺtok
  • Pol balíčka Zlatého klasu
  • Za hrsť hrozienok
  • Vajíčko na potretie

 

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme tukovú kocku. Veľmi studené maslo nakrájame na kocky a rýchlo ho zmiešame s 2 kopcovitými lyžicami múky tak, aby sa vytvorila kompaktná hmota. Z nej vytvarujeme obdĺžnik – čo najpresnejší – asi veľkosti 15 x 20 cm, zabalíme ho do fólie a dáme do chladničky na hodinu stuhnúť.
  • Ostatné suroviny spracujeme na cesto. Droždie a lyžicu cukru rozpustíme vo vlažnom mlieku. Všetky ostatné suroviny dáme do misy, pridáme rozpustené droždie a miéxrom vymiesime hladké cesto. Zabalíme ho do fólie, dáme do väčšej misy a rovno ho vložíme do chladničky, rovnako na hodinu.
  • Po hodine vyberieme z chladničky aj cesto, aj rukovú kocku. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na väčší obdĺžnik. Tukovú kocku položíme do jednej polovice obdĺžnika. Chceme ju do cesta zabaliť dôkladne tak, aby bola z každej strany dobre uzavretá. Viď nákres (modrou vyfarbený útvar je tuková kocka)

pľundrové cesto

  • Takto zabalené cesto dáme do fólie a vrátime ho na hodinu do chladničky.
  • Po hodine cesto vyberieme a na pomúčenej doske ho rovnomerne rozvaľkáme na obdĺžnik, asi 30×40 cm veľký. Ten po rozvaľkaní poskladáme na tretiny ako list do obálky. Zabalíme do fólie a dáme na 30-40 minút do chladničky.
  • Vyberieme z chladničky, položíme na pracovnú dosku tak, aby sme mali dlhšiu stranu „balíčka“ zvisle, rozvaľkáme a poskladáme sprava do stredu a zľava do stredu na tretiny. Zabalíme do fólie a dáme do chladu.
  • Tento postup zopakujeme ešte dvakrát. Pred pečením by malo pľundrové cesto ešte aspoň hodinu odpočívať v chladničke. Počas tohto odpočívania cesto pomaličky zrie a kysne, aby sa pekne nalískovalo.

Pľundrové cesto a nápady, čo z neho

  • Z pripraveného cest potom môžeme robiť pľundrové slimáky s orechami, makom a pod. (na prípravu plnky dáme všetky prísady okrem vajíčka na potretie do hrnca, privedieme do varu, za stáleho miešania krátko povaríme, vychladíme a natrieme na cesto, zrolujeme a narežeme na slimáky), ktoré po nakrájaní dáme na plech s papierom, potrieme vajíčkom a pečeieme v dobre rozohriatej rúre na 200 stupňoch asi 15-20 minút, kým sa okraje cesta nezačnú pekne farbiť do zlatohneda.
  • Ďalšou možnosťou sú tvarohové taštičky – cesto rozvaľkáme asi na pol cm, rozrežeme ho na štvorce (asi 8x8cm), do stredu každého dáme za lyžičku tvarohovej plnky (na ktorú jednoducho vymiešame všetky uvedené prísady okrem vajíčka na potretie), všetky štyri rohy riadne v strede stlačíme, aby sa pri pečení neroztvorili (ozaj riadne, lebo mne sa vždy nejaký ten batôžtek pri pečení otvorí), potrieme vajíčkom a pečieme 20-25 minút.
  • Podávame posypané cukrom.

Domáce croissanty

Ak sa nebojíte pľundrového cesta a príjmete výzvu, skúste napríklad aj domáce croissanty alebo čokoládové taštičky pain au chocolat. Keď zmáknete pľundrové cesto, zistíte, že to napokon nie je až také namáhavé, len si treba správne rozplánovať čas. Pripravené pľundrové koláčiky si môžete pred finálnym kysnutím zamraziť a použiť neskôr – keď príde tá správna chvíľa, vyberiete ich z mrazničky, necháte pri izbovej teplote roztopiť a potom ich môžete piecť – a máte super čerstvé pečivko.

Domáce croissanty

 

Leave a Reply