Tento poľský kráľovský koláč som objavila v Gdaňsku. Dávno, keď bolo Poľsko ešte súčasťou Pruska sa v tejto oblasti začal vyrábať likér zvaný Goldwasser (zlatá voda). Jeho špecifikom je, že v čírom likéri bylinkovej chuti plávajú drobné kúsky 22-23 karátového zlata. A tento likér je súčasťou zákuska, ktorý nesie meno kráľovský. Domáci ho volajú Krolewiec...

Tento poľský kráľovský koláč som objavila v Gdaňsku. Dávno, keď bolo Poľsko ešte súčasťou Pruska sa v tejto oblasti začal vyrábať likér zvaný Goldwasser (zlatá voda). Jeho špecifikom je, že v čírom likéri bylinkovej chuti plávajú drobné kúsky 22-23 karátového zlata. A tento likér je súčasťou zákuska, ktorý nesie meno kráľovský. Domáci ho volajú Krolewiec – čo v poľštine znamená Kaliningrad. Mne tento koláč pripomína náš medový rez, so zaujímavou piškótovou vrstvou. Je to skvelá pochúťka na sviatočný stôl.

Poľský kráľovský koláč od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Medové cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 150 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g tekutého medu
  • 2 zarovnané ČL sódy bikarbóny
  • 1 vajce

 

Piškótové cesto:

  • 5 PL hladkej múky
  • 4 PL kryštálového cukru
  • 4 vajcia
  • 4 PL oleja
  • 1 ČL kypriaceho prášku

 

Plnka:

  • 750 ml mlieka
  • 300 g masla
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový puding (alebo Zlatý klas)
  • 2 zarovnané PL hladkej múky
  • 1 vanilkový lusk (alebo 1 vanilkový cukor)
  • 50-100 ml likéru Goldwasser (môžeme nahradiť rumom)

 

Ešte 1 pohárik marhuľového džemu na potieranie plátov a prípadne trochu kandizovaného pomaranča na ozdobu.

 

Poleva:

  • 200 g horkej čokolády
  • 60 g masla alebo tuku na polevu

Ako na to?

Najprv si pripravíme medové cesto. V mise premiešame suché prísady (múku, cukor a sódu), pridáme mäkké, na kocky nakrájané maslo, ďalej vajíčko a med. Z tohto vymiesime hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve rovnaké polovice. Odporúčam navážiť presnú polovicu, aby bol výsledný koláč pekne rovnomerný.

Pripravíme si dva rovnako veľké plechy na pečenie (ja som použila menší plech ako je štandardný), zľahka ich potrieme maslom a naň prilepíme papier na pečenie. Medové cesto rozvaľkáme na plechoch na tenko a dáme ich piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 stupňov na  12 minút, kým sa cesto nesfarbí do zlatohneda a nezačne rozvoniavať.  Vyberieme ich z rúry a necháme vychladnúť.

Piškótový plát a plnka

V druhom kroku si pripravíme piškótový plát. Upečieme ho, ideálne, v rovnako veľkom plechu ako medové pláty. Celé vajcia a cukor dáme do misy mixéra a na vysokých otáčkach šľaháme, kým nám nevznikne hustý a bledý krém. Potom doň za stáleho šľahania prilievame olej. Napokon na túto zmes preosejeme múku s kypriacim práškom a gumenou varechou ich zapracujeme. Cesto vylejeme na pripravený, papierom vystlaný plech a pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 20-25 minút. Aj tento plát cesta necháme vychladnúť.

Plnku si pripravíme nasledovne: 500 ml mlieka dáme spolu s cukrom a vanilkovým luskom, ktorý sme rozrezali a vyškrabkali z neho semiačka, variť. V zvyšných 200 ml mlieka rozmiešame pudingový prášok a múku, aby sme nemali hrudky. Keď mlieko začne vrieť, pridáme likér alebo rum a hneď na to pomaly doň prilievame rozmiešaný puding a metličkou dobre miešame. Varíme asi minútu – dve, kým zmes nezhustne. Odstavíme, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme úplne vychladnúť.

Medzitým vyšľaháme mäkké maslo do krémova. Potom doň po lyžiciach všľahávame vychladnutý puding (ak sú v ňom hrudky, odporúčam vopred puding prepasírovať cez jemné sito).

No a teraz ideme všetky súčasti zákuska skladať. Začneme medovým plátom, na ktorý natrieme vrstvu marhuľového lekváru a naň opatrne rozotrieme polovicu krému. Uhladíme povrch a na krém nanesieme piškótový plát. Aj ten potrieme lekvárom, naň nanesieme druhú polovicu plnky a prikryjeme ju druhým medovým plátom.

Napokon koláč polejeme čokoládovou polevou, na ktorú sme nad parou roztopili čokoládu s tukom a dobre sme ich spolu premiešali. Necháme stuhnúť.

Poľský kráľovský koláč krájame na kocky a ozdobíme ich nasekaným kandizovaným pomarančom.

Slávnostné rezy

Aj vy máte radi krémové slávnostné rezy, ktoré síce nerobíme často, ale o to viac sa na ne tešíme? K dnešnému receptu na poľský kráľovský koláč vám sem pridám ešte zopár tipov na ďalšie lahodné zákusky, ktoré si pri najbližšej príležitosti môžete napiecť:

Orechový zákusok (nielen) na Veľkú noc

Fareboné kocky s čokoládovou plnkou

Medový koláč medovik

Piškótový koláč s plnkou z vaječného likéru

Punčový zákusok

Krtkova torta na plech

Krtkova torta na plech
Krtkova torta na plech

Leave a Reply