Tieto pomarančové keksíky s nasekanými pistáciami sme piekli z nášho obľúbeného krehkého maslového cesta. Používame ho aj na linecké koláčiky, veľmi sa nám osvedčilo a všetkým chutí. Prečo ho teda nevyužiť aj pri iných receptoch a nenapiecť si na Vianoce tieto milé pomarančové keksíky, zdobené cukrovo-pomarančovou polevou a pistáciami? Pomarančové keksíky s pistáciami od Sisters...

Tieto pomarančové keksíky s nasekanými pistáciami sme piekli z nášho obľúbeného krehkého maslového cesta. Používame ho aj na linecké koláčiky, veľmi sa nám osvedčilo a všetkým chutí. Prečo ho teda nevyužiť aj pri iných receptoch a nenapiecť si na Vianoce tieto milé pomarančové keksíky, zdobené cukrovo-pomarančovou polevou a pistáciami?

Pomarančové keksíky s pistáciami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • Kôra z 1 chemicky neošetreného pomaranča

Na polevu:

  • 200 g práškového cukru
  • 1 bielok
  • 2 PL pomarančovej šťavy
  • Za hrsť nesolených pistácií

 

Ako na to?

  • Prísady na cesto zmiešame a vymiesime na hladké a kompaktné cesto. Zabalené vo fólii ho odložíme do chladničky aspoň na hodinu.
  • Vychladené a odpočinuté cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 3-4 mm a vykrajujeme kolieska (venčeky), ktoré kladieme na plech vystlaný papierom na pečenie.
  • Pomarančové keksíky pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 8-10 minút. Akonáhle sa začnú sfarbovať do zlata, vyberieme ich z rúry, necháme krátko na plechu a potom ich preložíme na mriežku, kde ich necháme vychladnúť.
  • Na polevu najprv preosejeme práškový cukor do misky, pridáme bielok a pomarančovú šťavu a mixérom ich vyšľaháme do hustej polevy (chceme docieliť lávovitú konzistenciu).
  • Pomarančové keksíky potom namáčame do polevy, kladieme ich na mriežku, posýpame ich nasekanými nesolenými pistáciami a necháme polevu úplne zaschnúť.
  • Najlepšie chutia na druhý deň, keď sú trochu odležané.

Linecké koláčiky na veľa spôsobov

Je ich veľa druhov, dajú sa krásne obmieňať. Vanilkové či kakaové, vykrajované alebo striekané, v podobe koláčikov alebo ako torta. Základom lineckých koláčikov je krehké maslové cesto, ktoré môžeme podľa chuti nadstaviť mletými mandľami alebo orechmi, kakaom, citrónovou alebo pomarančovou kôrou, ako v prípade dnešného receptu. Ak ste si už pomarančové keksíky zaradili do zoznamu koláčikov, ktoré najbližšie napečiete, pozrite si ešte naše ďalšie archívne recepty, v ktorých je základom krehké maslové cesto.

Išelské tortičky – kakaové linecké koláčiky s plnkou a čokoládou

Striekané linecké koláčiky

Linecké koláčiky s citrónovou plnkou

Non plus ultra – linecké koláčiky s pusinkovou čiapočkou

Kokosky 

 

Leave a Reply