Rebarborový koláč
Rebarborový koláč
Rebarborový koláč
Rebarborový koláč
Rebarborový koláč

Rebarborový koláč bol hitom nášho leta 2017. Aj keď s rebarborou nezvykneme vypekať, tento jednoduchý koláč jednoduchých chutí nás dostal. Rebarbora a jahody s tvarohovo-jogurtovou plnkou k sebe proste idú a nikoho nenechajú ľahostajným. Treba vyskúšať.

Rebarborový koláč od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Cesto:

  • 100 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 20 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 ČL vanilky
  • Štipka soli
  • Kôra z ½ citróna

 

Plnka:

  • 250 g hladkého tvarohu
  • 2-3 PL kryštálového cukru
  • Kôra z ½ citróna
  • 2 PL bieleho jogurtu
  • 1 vajce

 

Ovocná plnka:

  • 400 g očistenej a na kocky nakrájanej rebarbory
  • 150 g jahôd (nakrájaných na kocky alebo rozmixovaných)
  • Šťava z ½ citróna
  • 5 PL hnedého cukru
  • 2 PL kukuričného škrobu
  • 1 ČL vanilky

 Ako na to?

  • Zo surovín na cesto vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň hodinu v chladničke odpočinúť.
  • Rebarboru a jahody pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme cukrom a dáme povariť. Varíme na slabom ohni asi 5-10 minút, potom pridáme kukuričný škrob rozmiešaný v troške studenej vody, premiešame a odstavíme z ohňa.
  • Odpočinuté cesto vyvaľkáme na tenko a vložíme do formy (my sme použili obdĺžnikovú s rozmermi 10×40 cm, môžete použiť aj inú, samozrejme). Začistíme okraje, cesto jemne pritlačíme na dno a okraje formy, aby držalo tvar.
  • Všetky prísady na tvarohovú plnku rozmiešame metličkou v mise, nalejeme na cesto a na vrch tvarohovej plnky nanesieme povarenú rebarboru.
  • Pečieme na 180 stupňoch asi 35 minút, kým sa okraje cesta nesfarbia do zlatohneda a povrch rebarborovej plnky nestuhne.
  • Vyberieme z rúry, necháme úplne vychladnúť.
  • Pred servírovaním môžeme posypať práškovým cukrom.

A nezabúdajme, že máme v archíve ďalšie ovocné recepty, ktoré sa vám môžu páčiť, ako napríklad:

Maková torta s malinovou vrstvou

Černicovo jablkový koláč s posýpkou

Letná nektarínková torta

Leave a Reply