Fašiangové tradície nemáme len my u nás. Recept na šišky má snáď každý a šišky v rôznych podobách si pripravujú ľudia po novom roku takmer všade v Európe a dokonca aj za jej hranicami. Pred Vianocami som sa vo Francúzsku na trhoch inšpirovala a dnes vám prinášam francúzsku verziu šišiek. U nich sa volajú beignets (čítaj benjets) a majú zvyčajne štvoruholníkový tvar...

Fašiangové tradície nemáme len my u nás. Recept na šišky má snáď každý a šišky v rôznych podobách si pripravujú ľudia po novom roku takmer všade v Európe a dokonca aj za jej hranicami. Pred Vianocami som sa vo Francúzsku na trhoch inšpirovala a dnes vám prinášam francúzsku verziu šišiek. U nich sa volajú beignets (čítaj benjets) a majú zvyčajne štvoruholníkový tvar – vyzerajú ako malé vankúšiky.

Recept na šišky na francúzsky spôsob od Sisters Bakery

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml teplého mlieka
  • 50 g masti
  • 2 žĺtky
  • 1/2 ČL soli
  • 50 g kryštálového cukru
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • Kôra z ½ citróna
  • Pol deci rumu

 

Na plnku:

 

Na obaľovanie: 200 g kryštálového cukru a 2 ČL mletej škorice

 

 

Ako na to?

Základom francúzskych šišiek beignets je klasický recept na šišky z kysnutého cesta, ale môžeme sa stretnúť aj s nekysnutou verzioou z neutrálneho cesta podobnému našim fánkam. Plnky sú rôzne – od sladkej klasiky v podobe rôznych lekvárov až po slané, zo zemiakov, byliniek a čerstvého syra (pripomínajúce plnky v našich bryndzových pirohoch).

Jedno však majú spoločné – vysmážajú sa v tuku a pre ľudí vždy symbolizovali obdobie hojnosti, osláv a zábav spojených s Fašiangami. Aj keď šišky už dávno nie sú výsadou len fašiangového obdobia, ale si ich doprajeme kedykoľvek cez rok.

Tak poďme sa pozrieť na tento recept na šišky na francúzsky spôsob: do teplého mlieka rozdrobíme droždie a trochu cukru, rozmiešame a v teple necháme vzísť kvások. Potom pridáme hladkú múku, soľ, zvyšok cukru, citrónovú kôru a aj „mokré“ prísady: žĺtky, tuk a rum.

Dlhším miesením vypracujeme hladké a pružné cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Zľahka ho poprášime, prikryjeme fóliou a necháme v teple vykysnúť na dvojnásobok.

Potom cesto vyklopíme na pomúčenú pracovnú dosku, dlaňami alebo valčekom ho jemne roztlačíme na obdĺžnik hrubý asi 1,5 cm a pomocou cukrárskej karty alebo ostrého noža cesto rozkrájame na obdĺžniky – ja som ich mala nerovnomerne veľké, ale približne mali 5×4 cm.

Takto pripravené cesto na šišky beignets prikryjeme čistou utierkou a necháme ho podyksnúť.

Plnka z lyofilizovaných moruší

Medzitým si pripravíme plnku. Tiež som sa inšpirovala francúzskymi chuťami a siahla som po moruši. V čase Fašiangov morušu nemáme kde naoberať a morušový lekvár je vzácnosť, ale mám pre vás tip na spôsob, ako si kedykoľvek v roku pripraviť rýchly domáci morušový lekvár – ktorý z týchto šišiek spravil ozaj gurmánsky zážitok.

Jedno balenie lyofilizovaných moruší Brix dáme do kastrólika a zalejeme ich štvrť litrom vody. Počkáme, kým moruše nasajú tekutinu. Potom pridáme cukor a citrónovú šťavu a krátko varíme, kým moruše úplne nezmäknú. Ponorným mixérom zmes rozmixujeme na kašu, krátko prevaríme a odstavíme. Necháme vychladnúť.

Keď nám šišky podkysli, do hrnca dáme dostatok tuku (ja kombinujem bravčovú masť a olej), aspoň na výšku 3 prstov a necháme tuk rozohriať na teplotu okolo 150-160 stupňov. Potom do tuku opatrne vložíme šišky (nahor tou stranou, na ktorej ležali), hrniec prikryjeme vekom a šišky smažíme asi 1,5-2 minúty. Dávame pozor, aby olej nebol príliš horúci, šišky by sa potom rýchlo spálili na povrchu a neprepiekli by sa dovnútra.

Po uplynutí času pokrievku odstránime, šišky obrátime a dosmažíme ich ešte z druhej strany. Hotové ich vyberieme z tuku, necháme ich krátko odkvapkať na papierovom obrúsku a ešte horúce ich celé obaľujeme v škoricovom cukre. Ja mám na to taký malý trik – škoricový cukor dám do igelitového sáčku, pridám šišku, sáčok utesním a dobre ním zatrasiem. Takto sa šišky pekne rovnomerne pokryjú cukrovou vrstvou.

A potom už len pomocou zdobiaceho vrecka s tenkou špičkou vstrekneme do vnútra šišiek morušový lekvár a podávame. Uložte si tento recept na šišky a podeľte sa oň so svojimi známymi.

Šiškové recepty a rady ako na šišky

Ak ste ako ja a šiškujete kedykoľvek v roku, potom sa vám určite zídu aj ďalšie šiškové recepty. A ak ste začiatočník v šiškovaní, potom sa vám zídu múdre rady ako na šišky – aby sa vám parádne poradili.

Šiškové recepty a šiškové rady pokope

Vyskúšajte aj moje najobľúbenejšie šiškové recepty:

Čipkované šišky so škoricovou šľahačkou

Šišky plnené sušenými slivkami

Tvarohové šišky bez droždia

Srdiečkové šišky z tvarohového kysnutého cesta

Leave a Reply