makové rožky rugelach
makové rožky rugelach
makové rožky rugelach
Dnes si upečieme rugelach, Tieto židovské rožky bez kysnutia piekli pôvodne aškenázsky Židia na sviatky ako Hanukkah alebo Rosh ha-Schana. Typicky sa plnia makovou plnkou, výborne však chutia aj s orechovou. Ich príprava je jednoduchá a zvládne ju každý. Židovské rožky s makom rugelach od Sisters Bakery Na rožky: 300 g hladkej múky 125 g...

Dnes si upečieme rugelach, Tieto židovské rožky bez kysnutia piekli pôvodne aškenázsky Židia na sviatky ako Hanukkah alebo Rosh ha-Schana. Typicky sa plnia makovou plnkou, výborne však chutia aj s orechovou. Ich príprava je jednoduchá a zvládne ju každý.

Židovské rožky s makom rugelach od Sisters Bakery

Na rožky:

  • 300 g hladkej múky
  • 125 g zmäknutého masla
  • 125 g kyslej smotany
  • 1 zarovnaná PL práškového cukru
  • Na štipku noža sódy bikarbóny
  • 1 ČL vanilkového extraktu

 

Na plnku:

  • 100 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 50 g kryštálového cukru
  • Kôra z polovice citróna

 

Potieranie:

  • 1 vajce
  • Trochu práškového cukru na posypanie

 

Ako na to?

Začneme prípravou krehkého smotanového cesta. Do misy preosejeme múku, pridáme práškový cukor, sódu bikarbónu a potom aj mäkké maslo, kyslú smotanu a vanilkový extrakt. Z týchto prísad vymiesime kompaktné pružné cesto. Zabalíme ho do potravinárskej fólie a necháme v chladničke aspoň pol hodinu odpočinúť.

Medzitým si pripravíme plnku. Ja som robila makovú – orechová sa ale robí podobne, len namiesto maku dáme mleté vlašské orechy a do plnky namiesto citrónovej kôry pridáme trochu mletej škorice. Mletý mak, mlieko, kôru z citróna a cukor dáme do malého kastrólika a za občasného miešania varíme, kým zmes nezhustne. Potom ju dáme vychladnúť. Ak je plnka po vychladnutí príliš mäkká alebo riedka, pridáme za lyžicu strúhanky.

Príprava rožkov

Keď je cesto odpočinuté, vyberieme ho z chladničky, rozdelíme na 2 alebo 3 časti a z každej na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme väčší kruh s priemerom asi 25-30 cm. Ja som cesto rozdelila na 2 časti, vtedy vyjdú rožteky hrubšie. Ak chcete menej cesta a lepší pomer plnky, odporúčam rozdeliť cesto na 3 ks.

Vyvaľkané kruhy cesta radielkom rozdelíme na 12 rovnakých trojuholníkov. Na okraj nanesieme plnku (výborne to ide zdobiacim vreckom) a potom rožky zrolujeme od strany s plnkou až po špičku. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie (špičkou cesta nadol, aby sa počas pečenia neotvorili), potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme ich vo vopred vyhriatej rúre na 190 stupňoch asi 15-20 minút, kým sú na povrchu upečené a sfarbené do zlatohneda.

Rožky rugelach necháme úplne vychladnúť a podávame ich posypané práškovým cukrom.

Makové recepty

Máte radi mak? Dnešný recept – rugelach s makom – je jedným z mnohých makových receptov, ktoré nájdete na našej stránke.

Kliknite SEM a otvorí sa vám článok s vybranými makovými receptami z našej stránky. Nech vám s nami chutí :-).

Leave a Reply