Rýchla piškótová torta
Rýchla piškótová torta
Rýchla piškótová torta

Rýchla piškótová torta je jeden z tých receptov, ktorý začneme hľadať vždy na jar. Ak sa raz naučíte piecť kvalitný nadýchaný piškótový korpus, máte vybavené. Teda, zrazu viete upiecť expresnou rýchlosťou krásny koláč alebo tortu, bohato zdobenú ovocím, ktoré je práve v sezóne. My sme si tentoraz vybrali čerstvé marhule, ktoré dozrievajú v našej záhrade. Hodia sa sem ale výborne aj jahody, čerešne alebo broskyne. A aby sme nezabudli, súčasťou receptu je aj návod na super jednoduchú ľahkú plnku zo šľahačky a mascarpone.

Rýchla piškótová torta s marhuľami od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto

  • 5 celých vajec
  • 100 g kryštálového cukru
  • 130 g múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • Kôra z 1 chemicky neošetreného citróna

 

Na plnku

  • 1 šľahačka (250ml, kúpte takú, ktorá má aspoň 33% tuku)
  • 250 g mascarpone
  • 1 vanilkový lusk (alebo 1 ČL mletej pravej vanilky)
  • 3 PL kryštálového cukru

 

Na ozdobenie

  • Asi  pol kila čerstvých marhúľ (nie príliš mäkkých)

 

Ako na to?

  • Do misky dáme celé vajcia, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru a mixérom šľaháme na vysokých otáčkach, kým nám nevznikne bledá pena veľkého objemu. Z tohto množstva by sa mala našľahať pena do jednej plnej väčšej misy. Mixujte aspoň 7-10 minút. Vďaka intenzívnemu mixovaniu pridávame do cesta jednu ingredienciu, ktorá nestojí peniaze, má nula kalórií, ale piškótovému cestu dodáva to, čo robí jeho kvalitu – objem. Tou ingredienciou je vzduch J. Čím lepšie našľaháme vajcia, tým jemnejšie a nadýchanejšie cesto dostaneme.
  • Múku si zmiešame s kypriacim práškom a 3 krát preosejeme. Dobre čítate, treba preosiať 3 krát. Tento malý cukrárenský trik nám opäť pomôže dostať do cesta ďalší vzduch.
  • Preosiatu múku s kypriacim práškom na trikrát jemne vmiešame varechou do vaječnej zmesi. Naším cieľom je udržať nadýchanosť cesta.
  • Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie, pekne ho na povrchu uhladíme a pečieme pri 160 stupňoch asi 35 minút. Čas pečenia je orientačný, pretože každá rúra pečie ináč. Odporúčame po pol hodine cesto skontrolovať, jemne sa ho na povrchu dotknite, alebo vyskúšajte pomocou špajle, či je prepečený vo vnútri. Ideálne je nepiecť ho príliš dlho, aby sa nevysušilo.
  • Po dopečení ho necháme chvíľu stáť vo forme, potom ho opatrne z formy uvoľníme a stiahneme papier na pečenie ešte kým je cesto teplé. Inak by sa papier prilepil.
  • Hotový korpus necháme teraz riadne vychladnúť a medzitým si pripravíme plnku. Mascarpone krém vymiešame lyžicou do hladka, pridáme vanilku a cukor a znovu
  • vymiešame, aby sa cukor v kréme rozpustil. Do tuha vyšľahanú šľahačku jemne vmiešame gumenou varechou do mascarpone.
  • Tortu pozdĺžne raz prerežeme, naplníme polovicou krému, posypeme polovicou na kocky pokrájaných marhúľ. Zvyšok krému použijeme na ozdobenie povrchu torty a na krém naukladáme namesiačiky nakrájané marhule.

Pozrite si aj ďalšie ovocné recepty:

Rebarborový koláč

Černicovo jablkový koláč s posýpkou

Nektarínková letná torta

Čučoriedkový cheescake

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply