Rýchly ražný chlieb je môj prvý recept, ktorý zaraďujem už do nového roka. Vianoce sú za nami a keď prešli aj vianočné sviatky, mňa zas popadla tvorivá chvíľa a tak som rozmýšľala, čo napečiem. Vyhrala praktická stránka veci, chcela som niečo, čo rovno využijem na Silvestra. A tak som upiekla chlebík, na ktorý sa chystám už dlhšie. Rýchly ražný chlieb, známy tiež ako trasený chlieb. Je typický pre oblasť Tirolska a má za sebou dlhú tradíciu. Okrem toho, že je rýchlo hotový, pečie sa do chrumkava a sucha, aby dlho vydržal. Najlepšie chutí so syrom, u nás teda jednoznačne vyhráva syr našich kámošov farmárov – Hiadlovec zo Slovenskej Ľupče.
Rýchly ražný chlieb – trasený chlieb od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 380 g hladkej ražnej múky (môže byť aj ražná chlebová)
- 180 g pšeničnej hladkej múky
- 400 ml vlažnej až teplej vody
- 100 ml sódy alebo neutrálnej minerálky
- 1 balíček sušeného droždia
- 1 ČL kryštálového cukru
- 2 ČL soli
- Po pol ČL celej rasce, celého anízu, celého koriandra a celého feniklu
- Trochu hrubej múky alebo krupice na podsýpanie
- Trochu ražnej múky na posypanie
Ako na to?
- Do vlažnej vody rozpustíme cukor a droždie.
- V mise premiešame oba druhy múk, do stredu nalejeme drožďovú vodu, sódu a soľ, pridáme v mažiari roztlčenú zmes korenín a varechou miešame, kým sa prísady neprepoja a nevznikne hladké ale lepkavé cesto. Prikryté fóliou ho necháme pri izbovej teplote asi hodinu vykysnúť.
- Cesto potom pomocou stierky vyklopíme na pracovnú dosku, ktorú sme dobre vysypali krupicou. Cesto pomocou stierky (alebo cukrárenskej karty) trochu premiesime a rozdelíme ho na 6 rovnakých častí.
- Každú časť zľahka vytvarujeme do gule, položíme na okrúhlu dosku posypanú ražnou múkou a doskou trasieme tak, aby sa cesto roztieklo na „placku“ s hrúbkou asi pol cm. Ak je cesto tuhšie (môže sa stať, keďže múky môžu byť rôzne savé), zľahka mu pomôžeme pomúčenými prstami.
- Placky z cesta opatrne presunieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na jeden plech nám vyšli tri placky s priemerom max.do 20 cm..
- Na plechu necháme cesto ešte podkysnúť (asi 20 min.). Medzitým si dobre rozohrejeme rúru na 210 stupňov. Ražné chlebíky pečieme asi 25 minút, kým sa nesfarbia do hnedasta a neostanú chrumkavé.
- Takto upečený rýchly ražný chlieb necháme na mriežke vychladnúť. Správne upečené budú chrumkavé a suché a vďaka tomu aj dlho trvanlivé.
- Podávame ich ako prílohu k studeným misám, k nátierkam, alebo si ich len tak chrumkáme k nápojom alebo na výlete. Výborne sa k nemu hodí nejaký dobrý syr – my odporúčame slovenský syr Hiadlovec, ktorý vyrábajú naši kámoši, šikovní farmári v Slovenskej Ľupči.
Domáci chlieb a pečivo
Ak si zrovna dnes nepôjdete upiecť náš rýchly ražný chlieb, máme na záver ešte šikovný prehľad niektorých receptov z našej dielne na domáce chleby a pečivká. Fakt stoja za vyskúšanie:
Zemiakový chlieb z ražného kvásku
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.