Ak nemáte čas alebo sa vám jednoducho nechce chystať kysnuté cesto, môžete si spraviť šišky bez kysnutia. Chutiť vám budú rovnako dobre, len ich budete mať spravené rýchlejšie, než by ste čakali. A vďaka čomu budú aj nekysnuté šišky nadýchané a mäkké? Vďaka acidofilnému mlieku. Presvedčte sa sami.
Šišky bez kysnutia od Sisters Bakery
Ingrediencie:
- 180 g hladkej múky
- 2 zarovnané ČL kypriaceho prášku
- ¼ ČL soli
- Citrónová kôra zo štvrťky chemicky neošetreného citrónu
- 120 ml nízkotučného acidofilného mlieka
- 50 g kryštálového cukru
- 40 g masla alebo rastlinného tuku
- Škoricový cukor na obaľovanie
Ako na to?
- Do misy preosejeme múku s kypriacim práškom a soľou.
- V inej mise metličkou rozšľaháme acidofilné mlieko s kryštálovým cukrom, kým sa cukor úplne nerozpustí. Potom pridáme tekuté maslo alebo tuk (ale musí byť vychladnuté, inak sa môže po kontakte so studenými surovinami zraziť) a riadne premiešame.
- Múku prisypávame postupne do tekutých ingrediencií a vareškou ich zmiešame len natoľko, aby sa prepojili. Nepremiešame, inak sa nám „prebudí“ lepok a šišky by ostali príliš tuhé.
- V hlbšej panvici rozpálime rastlinný olej na vysmážanie. Ak máte kuchynský teplomer, teplota by mala dosiahnuť 170 stupňov. Potom stíšime oheň.
- Z cesta vytvarujeme guľky veľké asi ako vlašský orech a nakladieme ich do rozpáleného oleja. Smažíme z každej strany asi minútu-dve, kým sú šišky pekne hnedočervené a pomalé smaženie zaručí, aby sa prepiekli aj zvnútra.
- Odkvapkáme na kuchynskej papierovej utierke a ešte teplé ich obalíme v škoricovom cukre.
- Šišky bez kysnutia môžeme prípadne pomocou tenkej špičky naplniť riedkym džemom.
Pozrite si našu zbierku šiškových receptov:
Srdiečkové šišky s malinovým džemom
Šišky donuts s čokoládovou polevou (aj v kváskovej verzii)
Tekvicové pečené šišky pre deti
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.