škoricové slimáky s jablkami
škoricové slimáky s jablkami
škoricové slimáky s jablkami
škoricové slimáky s jablkami
Tieto škoricoví slimáky s jablkovou plnkou sú vlastne kombináciou dvoch vecí – klasických osích hniezd a hrubej vrstvy strúhaných jabĺčok. Takto “poskladaný” koláč je šťavnatý, prešpikovaný voňavou chuťou jabĺk a mletej škorice a ja si veru neviem predstaviť lepšie spojenie chutí. Škoricové slimáky ako koláč s jablkovou plnkou od Sisters Bakery Ingrediencie:  Cesto: 500 g...

Tieto škoricoví slimáky s jablkovou plnkou sú vlastne kombináciou dvoch vecí – klasických osích hniezd a hrubej vrstvy strúhaných jabĺčok. Takto “poskladaný” koláč je šťavnatý, prešpikovaný voňavou chuťou jabĺk a mletej škorice a ja si veru neviem predstaviť lepšie spojenie chutí.

Škoricové slimáky ako koláč s jablkovou plnkou od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

Cesto:

  • 500 g hladkej múky (alebo pol na pol hladká a polohrubá)
  • 250 ml vlažného mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 50 g bravčovej masti (alebo iného tuku)
  • 2 žĺtky
  • ½ kocky čerstvého droždia
  • Štipka soli

 

Plnka:

  • 80-100 g kryštálového cukru (podľa chuti a kyslosti jabĺk môžeme dať aj viac, aj menej)
  • 4-5 ČL mletej škorice (ja jej dávam veľa, mám ju rada)
  • 50 g roztopeného masla
  •  4-5 väčších jabĺk 

 

Ako na to?

Tieto nezvyčajné škoricové slimáky začneme pripravovať vymiesením kysnutého cesta. Najprv dáme do vlažného mlieka za lyžičku z odmeraného množstva cukru, pridáme rozdrobené droždie, zamiešame a necháme v teple vzísť kvások. Keď sa na povrchu mlieka začnú robiť bublinky alebo trhlinky, prisypeme múku, pridáme štipku soli a ostatné prísady – cukor, masť a žĺtky. Z týchto ingrediencií vymiesime hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto necháme prikryté vykysnúť, kým pekne nenarastie. Potom ho na pracovnej doske vyvaľkáme na veľký tenký obdĺžnik. Vďaka tenkému cestu dosiahneme na pohľad krajší prierez krásne zatočenej škoricovej plnky.

Plát cesta teraz potrieme roztopeným maslom, posypeme kryštálovým cukrom a samozrejme škoricou. Natesno cesto zrolujeme a šev cesta dobre upevníme. Ostrým nožom krájame asi 1 cm hrubé plátky cesta.

Menší plech s vyššími okrajmi vytrieme maslom a naukladáme doň plátky cesta (ako keby také malé osie hniezda) tak, aby medzi nimi ostala pokojne menšia medzera. Keď je cesto naukladané, malým valčekom alebo pomocou prstov cesto rozvaľkáme / roztlačíme, aby sa kúsky spojili a vytvorili tak súvislý plát krásne štruktúrovaného cesta so škoricovými „letokruhmi“.

Na cesto potom nanesieme nastrúhané jablká (ja som ich strúhala celé, aj so šupkou) a uhladíme povrch. A na jablká teraz zas naukladáme nakrájané kúsky cesta. Opäť ich jemne roztlačíme, aby sa spojili v jeden celok. Škoricové slimáky vo forme koláča vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňoch asi 30 minút, kým sú zvrchu upečené pekne do bledohneda.

Vyberieme  z ichrúry a necháme ich  v plechu vychladnúť. Pred podávaním môžeme tieto jablkami plnené škoricové slimáky vo forme koláča posypať práškovým cukrom (alebo poliať cukrovo-citrónovou polevou).

Osie hniezda v rôznej podobe

Ako ich voláte vy? Škoricové slimáky alebo osie hniezda? A viete, že okrem klasickej škoricovej podoby môžu byť prirpavené s rôznymi plnkami, polevami, dokonca aj v slanej verzii? Ja ich mám na mojej stráne zopár druhov a ak ste na ne zvedaví, nemusíte ich hľadať. Stačí si preklikať odkazy poniže:

Orechmi plnené slimáky z kysnutého cesta

Orechové slimáky z pľundrového cesta

Makové osie hniezda

Osie hniezda zo zemiakového kysnutého cesta

Slivkové osie hniezda

Kváskové osie hniezda so škoricou

Orechové osie hniezda

Kváskové osie hniezda s tekvicou a orechmi

Osie hniezda z kakaového

Slané osie hniezda s oškvarkovou plnkou

Osie hniezda s marcioánovou polevou

Leave a Reply