škoricový sirup
škoricový sirup
škoricový sirup
V roku 2012 sme boli s našimi rodinami na dovolenke v Grécku. Tam sme prvýkrát ochutnali škoricový sirup. Objavili sme ho v malom zastrčenom obchodíku v mestečku Katerini. Kúpili sme si jednu fľašu a to bola osudová chyba. Fľaša sa vypila rýchlešie, ako sme rátali, sirup chutil oveľa viac, než sme rátali a obchodík čoskoro...

V roku 2012 sme boli s našimi rodinami na dovolenke v Grécku. Tam sme prvýkrát ochutnali škoricový sirup. Objavili sme ho v malom zastrčenom obchodíku v mestečku Katerini. Kúpili sme si jednu fľašu a to bola osudová chyba. Fľaša sa vypila rýchlešie, ako sme rátali, sirup chutil oveľa viac, než sme rátali a obchodík čoskoro zanikol a sirup sme už nezohnali. Zabudnúť sme naň nezabudli, lebo to sa jednoducho nedá. Robili sme si ho s citrónom a ľadom na studeno a keď sa po prázdninách ochladilo, zalievali sme ho horúcou vodou a pili ako čaj. V lete nás krásne osviežil, v chladné dni nás príjemne ohrial. Toto leto som si naň znovu spomenula a povedala som si, že ho skúsim nejako vyrobiť. Keď už som varila kadejaké sirupy, ten škoricový sirup predsa ešte dám!

Škoricový sirup na teplé aj studené nápoje od Sisters Bakery

Ingrediencie: 

  • 2 litre vody
  • 1 kg trstinového cukru
  • 100 g celej škorice (škoricové drievko)
  • 50 g mletej škorice
  • 2-3 väčšie ctiróny

 

 Ako na to?

  •  Celú škoricu dáme do vody a varíme na slabom ohni asi pol hodinu. Odstavíme a necháme asi hodinu odstáť a lúhovať.
  • Po hodine pridáme do zmesi citrónovú šťavu (dávame pozor, aby sa do sirupu nedostala dužina alebo jadierka z citróna).
  • Ďalej pridáme cukor a opäť zahrievame a miešame, kým sa cukor nerozpustí.
  • Napokon pridáme ešte mletú škoricu a dobre premiešame. Celú zmes varíme ešte asi pol hodinu na strednom plameni.
  • Cez hustú bavlnenú tkaninu (alebo napr.mliekárenske vrecko, či hustú gázu) precedíme uvarený sirup, čím zachytíme škoricový prášok a drievka.
  • Takto precedený sirup nalievame do čistých fliaš (odporúčame ich pred použitím ešte vysterilizovať v rúre na 120 stupňoch) a ihneď ich uzatvoríme.
  • Pred použitím pretrepeme fľašu, aby sa usadeniny premiešali.
  • Miešame v pomere asi 1:6 (jeden diel sirupu, 6 dielov vody), podávame buď ako studený nápoj s ľadom a koliečkom citrónu alebo ako horúci nápoj na zahriatie, prípadne ako sirup do čaju.

Inšpirujte sa našimi škoricovými receptami:

Kysnutý koláč s jablkami a škoricou

Cernicovo jablkový koláč so škoricovou posýpkou

Jablkovo škoricová bábovka ku kávičke

 

Leave a Reply