Keď sa povie jednohubky, ja mám pred očami obraz – dospeláci v ligotavých slávnostných šatách, ženy čerstvá trvalá, muži hladko oholení, dobre naladení a nebezpečne krásni, šampanské, no a na stole strieborné podnosy a na nich tie jednohubky. Inými slovami povedané – rožka nakrájané na količka, ozdobené po pansky šunkou, kúskom vajíčka, syrom, možno rajčinkou a čerstvou petržlenovou vňaťkou. A samozrejme, prepichnuté špáradlom.
Slané jednohubky z odpaľovaného cesta od Sisters Bakery
Jednohubky sa fajnovo volajú canapés, po anglicky Finger food. Ich pôvod siaha až do 18 storočia do Francúzka. Slovo canapé znamená vlastne diván, pohovka a to nám už aj čosi naznačuje o jednohubkách. Boli to pôvodne malé „zájedky“, ktoré si dámičky hryzkali, keď sedeli na kanape, popíjali čaj z drahého porcelánu a debatovali. Pôvodne šlo o tenké plátky opečeného chleba, zdobené rôznymi slanými vecami.
V Amerike, počas prohibície v 20-tych rokoch minulého storočia ľudia organizovali na tajňáša stretnutia, počas ktorých popíjali a popri tom sa žiadalo niečo na zobnutie, takže si k pitiu pripravovali aj nejakú drobnosť. Keď tento príbeh skrátim, my sme tieto zvyky prebrali a teda vždy keď sa zíde viac ľudí, ktorí majú v pláne popíjať, zvykne sa k tomu zajedať niečo drobné, v podobe jednohubiek.
Ja som k vínu pripravila niečo veľmi fajnové. Slané jednobubky z odpaľovaného syrového cesta a naplnila som ich sezónnou plnkou z medvedieho cesnaku.
Ingrediencie:
- 150 g hladkej múky
- 150 g tvrdého syru Gruyére (alebo sru comté či ementálu)
- 125 ml vody
- 125 ml mlieka
- 100 g masla
- 5 vajec
- ½ ČL soli
- Trochu čerstvo mletého čierneho korenia
- Trochu čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
Na plnku:
- 20 g medvedieho cesnaku
- 150 g čerstvého syru (napr. Philadelphie, môžeme použiť aj nátierkové maslo)
- 50 g kyslej smotany
- Soľ na dochutenie
Jednohubky – postup
Ako na to?
Základom tohto slaného koláčika je odpaľované cesto. Je dochutené výrazným syrom gruyére, ktorý je preň typickým. Bežne sa tieto guľky z odpaľovaného cesta, nazývané gougeres (čítaj „gužér“) jedia bez plnky len tak, ako zájedok k bielemu vínu. Pochádzajú z Burgundska, francúzskeho vínneho kraja a odtiaľ pochádza aj tradícia podávania týchto syrových koláčikov pri ochutnávkach vína. Posledné francúzska kráľovná, Mária Antoinetta, milovala sladké aj slané dobroty z odpaľovaného cesta a jej cukrár bol vraj za zrodom profiteroliek.
Vedeli ste, že vo francúzštine, odkiaľ tento typ cesta pochádza, sa odpaľované cesto volá choux, čo v preklade znamená kapusta? Nie veľmi elegantný názov pre tak elegantný koláčik, všakže? Tento názov dostalo odpaľované cesto preto, lebo po upečení svojím popraskaným tvarom naozaj s trochou fantázie pripomína malé kapustové hlavičky 😊.
Ich príprava je veľmi podobná bežnému odpaľovanému cestu. Rozdiel je len v pridaní nastrúhaného syra.
Začneme takto: do menšieho hrnca dáme vodu, mlieko, soľ a maslo a na stredne silnom ohni ich zahrievame a občas miešame, kým sa maslo úplne nerozpustí. Keď zmes začne vrieť, vsypeme do nej múku a rýchlymi pohybmi miešame, kým sa nevytvorí veľká lepkavá guľa cesta. Odstavíme a necháme chvíľu vychladnúť. Potom do tohto cesta po jednom všľahávame celé vajcia. Takto nám vznikne hladká krémovejšia konzistencia. Do tohto cesta primiešame asi polovicu nastrúhaného syra. Zmes naplníme do zdobiaceho vrecka s okrúhlou špičkou a na plech vystlaný papierom na pečenie nanášame okrúhle malé bochníčky. Posypeme ich druhou polovicou syra. Postriekané alebo pofŕkané vodou ich dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 220 stupňov na 15 minút. Po 10 minútach stiahneme teplotu na 170 stupňov bez toho, aby sme otvorili rúru a slané koláčiky dopekáme ešte asi 20 minút.
Jednoduchá plnka z medvedieho cesnaku
Upečené koláčiky necháme vychladnúť. Pred podávaním ich rozrežeme a naplníme plnkou z medvedieho cesnaku. Tú si pripravíme nasledovne:
Medvedí cesnak nasekáme nadrobno. Do vyššej nádoby dáme čerstvý syr, kyslú smotanu a nasekaný medvedí cesnak a ponorným mixérom ich vyšľaháme do nadýchaného krému. Dochutíme soľou.
Slané odpaľované koláčiky gougères sa hodia najlepšie k bielemu vínu a môžeme ich podávať aj bez plnky.
Recepty s medvedím cesnakom
Medvedí cesnak je prvá jarná liečivá bylinka, ktorá sa hodí ako náplň na jednohubky, ale aj do iného pečiva. Pozrite si moje doterajšie recepty s medvedím cesnakom:
Žemličky s nátierkou z medvedieho cesnaku
Slané muffiny s medvedím cesnakom
Leave a Reply
Musíte byť prihlásení na komentovanie príspevku.