slivkové osie hniezda
slivkové osie hniezda
slivkové osie hniezda
Slivkové škoricové hniezda sú príjemnou jesennou variantou týchto obľúbených kysnuých koláčov. Sladké kysnuté cesto, z ktorého sme ich napiekli, je univerzálne a dá sa použiť na ďalšie rôzne sladké kysnuté koláče. Napríklad na ovocné osúchy s posýpkou, záviny či jednoduché sladké pečivo. Slivkové osie hniezda od Sisters Bakery   Ingrediencie: Cesto: 500 g hladkej múky...

Slivkové škoricové hniezda sú príjemnou jesennou variantou týchto obľúbených kysnuých koláčov. Sladké kysnuté cesto, z ktorého sme ich napiekli, je univerzálne a dá sa použiť na ďalšie rôzne sladké kysnuté koláče. Napríklad na ovocné osúchy s posýpkou, záviny či jednoduché sladké pečivo.

Slivkové osie hniezda od Sisters Bakery

 

Ingrediencie:

Cesto:

  • 500 g hladkej múky Penam (môže byť aj polohrubá alebo kombinácia týchto dvoch)
  • 250 g mlieka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 50 g bravčovej masti (môžeme nahradiť maslom)
  • 2 žĺtky
  • ½ kocky čerstvého droždia (alebo 1 balíček sušeného)
  • štipka soli
  • 1 ČL strúhanej citrónovej kôry
  • ½ ČL vanilky

 

Na plnku:

  • 1 pohár hustého slivkového lekváru
  • Asi pol kila vykôstkovaných a na mesiačiky nakrájaných sliviek

 

Na mrveničku:

  • 3 PL hladkej múky Penam
  • 2 PL práškového cukru
  • 1 ČL mletej škorice
  • 1-2 PL oleja alebo roztopeného masla
  • Ešte trochu oleja alebo roztopeného masla na potieranie osích hniezd

 

Ako na to?

Začneme prípravou kvásku. Do teplého mlieka dáme lyžičku z odmeraného množstva kryštálového cukru a rozdrobíme doň polovicu kocky čerstvého droždia. Rozmiešame, kým sa droždie rozpustí a necháme v teple vzísť kvások. Bude to trvať asi 10-15 minút.

Do misy nasypeme preosiatu múku, cukor, soľ, citrónovú kôru a vanilku a premiešame. Ďalej začneme pridávať „mokré“ prísady – vaječné žĺtky, masť alebo maslo a napokon prilejeme pripravený kvások. Z týchto prísad vymiesime mäkké hladké cesto, ktoré sa odlepuje od okrajov misy. Cesto necháme v prikrytej mise vykysnúť na dvojnásobok objemu.

Vykysnuté cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozvaľkáme ho na hrúbku asi 4-5 mm do tvaru obdĺžnika. Ten radielkom alebo ostrým nožom narežeme na 8-10 asi 3-centimetrových prúžkov. A teraz vám vysvetlím, ako som ich plnila. Na každý z nich do stredu nanesieme hustý slivkový lekvár (najlepšie to ide pomocou zdobiaceho vrecka) a na lekvár potom naukladáme s malým odstupom nakrájané slivky. Opatrne zvinieme do „slimákov“ a poukladáme ich na pomastený a vymúčený plech s vyššími okrajmi. Medzi osími hniezdami necháme dostatok odstupu, lebo počas podkysávania a pečenia ešte narastú. Ja som použila menší plech s rozmermi 30*20 cm.

Pečenie

Takto pripravené slivkové osie hniezda potrieme po bokoch olejom alebo roztopeným maslom, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme ich podkysnúť, kým viditeľne nenarastie ich objem. Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov. Osie hniezda pred pečením posypeme mrveničkou. Tú si pripravíme veľmi jednoducho tak, že najprv zmiešame sypké prísady, potom prilejeme olej a premiešame. Rukami potom túto zmes namrvíme na podkysnuté osie hniezda.

Pečieme ich asi 25-30 minút, kým sa cesto nezačne sfarbovať do zlatohneda.

Slivkové osie hniezda a ďalšie varianty

Osie hniezda vo mne vyvolávajú spomienku na študentské časy. Takmer každý deň som si ich škoricovú verziu kupovala na desiatu a k tomu som si dávala kávu. Škoricové mám dodnes najradšej, ale veľmi rada vymýšľam nové druhy. Ako tie dnešné, slivkové. Poprezerala som si ale recepty na mojej stránke a vyhľadala som všetky verzie, ktoré som kedy napiekla. Popozerajte si ich a verím, že vás aspoň jeden recept zaujme :-).

Kváskové osie hniezda so škoricou

Orechové osie hniezda

Tekvicovo orechové osie hniezda

Kakaové osie hniezda

Makové osie hniezda

Slané oškvarkové osie hniezda

Osie hniezda s marcipínovou polevou

 

 

Leave a Reply