Tvaroháč
Tvaroháč
Tvaroháč
Tento šťavnatý tvarohový koláč tvaroháč je takou našskou verziou populárneho cheesecaku. Chceli sme pripraviť taký koláč, kde bude tvarohová chuť dominantnou chuťou. Žiadne ďalšie príchute, len čistá tvarohová chuť. Preto sme ho aj nazvali tvaroháčom. Šťavnatý, akurát sladký a veľmi tvarohový. Keď som ho upiekla, bol upršaný deň a pozerajúc na jeho krásnu zlatú farbu...

Tento šťavnatý tvarohový koláč tvaroháč je takou našskou verziou populárneho cheesecaku. Chceli sme pripraviť taký koláč, kde bude tvarohová chuť dominantnou chuťou. Žiadne ďalšie príchute, len čistá tvarohová chuť. Preto sme ho aj nazvali tvaroháčom. Šťavnatý, akurát sladký a veľmi tvarohový. Keď som ho upiekla, bol upršaný deň a pozerajúc na jeho krásnu zlatú farbu – mala som pocit, že som si napiekla slnko :-). Dosť bolo lyrizovania, poďme sa pozrieť na recept.

Šťavnatý tvarohový koláč tvaroháč od Sisters Bakery

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 280 g preosiatej hladkej múky
  • 180 g studeného masla
  • 2 žĺtky
  • 60 ml ľadovej vody
  • Štipka soli

Na plnku:

  • 300 g krémového tvarohu
  • 250 g čerstvého krémového syra (Philadelphia a pod.)
  • 40 g masla
  • 1 žĺtok
  • 3 bielky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Kôra z 1 citróna

Ako na to?

  • Najprv si pripravíme cesto. Všetky ingrediencie rýchlo zmiešame a krátko miesime, kým sa prísady neprepoja. Nemiesime pridlho, aby cesto nenadobudlo gumovú konzistenciu. Stačí len premiesiť a vytvoriť „guľu“ cesta, ktorú zabalíme do fólie a dáme do chladničky aspoň na pol hodinu odpočinúť.
  • Na plnku premiešame tvaroh s krémovým čerstvým syrom, pridáme cukor, vanilku, žĺtky, zmäknuté maslo a citrónovú kôru a mixérom vyšľaháme.
  • Z bielok vyšľaháme tuhý sneh. Gumenou varechou ich zľahka ale dôkladne vmiešame do tvarohovej zmesi.
  • Odpočinuté cesto vyvaľkáme do kruhu o čosi väčšieho ako je forma na pečenie. My sme pracovali s formou s priemerom 20 cm.
  • Vyvaľkané cesto dáme na dno formy na papier na pečenie a zo zvyšku cesta vyvaľkáme pásy, ktoré pripojíme po bokoch k cestu na dne formy. Do takto pripraveného cesta vlejeme plnku, uhladíme povrch a dáme piecť do rúry na 170 stupňov asi ma 45-55 minút. Pečieme pomaly, aby sme minimalizovali prasknutia na povrchu koláča.
  • Upečený tvarohový koláč tvaroháč vyberieme a necháme pomaly vychladnúť. Až po vychladnutí ho porcujeme.

Tvaroháč a jeho príbuzní

A na záver, ako vždy, vám ešte pripomíname ďalšie tvarohové recepty, ak by vám jeden nestačil 🙂

Tvarohový koláč s čokoládovou polevou

Kysnutý tvarohový koláč s čučoriedkami

Hanácke koláče s tvarohom

Mangový cheesecake

Kokosový cheesecake s marakujou

Cheesecake s čučoriedkovou penou

Recepty, na ktoré by bola škoda zabudnúť

Pečiete radi? Máte radi dobré, poctivé koláče, také, aké robievala aj vaša babka? To najlepšie, tie najchutnejšie recepty, na ktoré by sa nemalo zabudnúť, sme zozbierali do našej knižky Takmer zabudnuté recepty, ktorú si môžete hneď teraz objednať priamo na našej stránke.

Ak sa poponáhľate, možno budete mať šťastie a ujde sa vám limitovaná edícia – kniha Takmer zabudnuté recepty spolu so špeciálnym darčekom od nás – receptárikom Kváskové recepty od Sisters Bakery. Objednajte si knižku pre seba, alebo spravte radosť niekomu blízkemu, kto rád pečie a ocení zbierku klasických receptov na sladké a slané pečenie.

Takmer zabudnuté recepty
Takmer zabudnuté recepty

 

 

Leave a Reply