tartaletky s bazovou plnkou
tartaletky s bazovou plnkou
tartaletky s bazovou plnkou
Áno, tartaletky sú trochu piplačka, ale zas ten výsledok! Ja verím tomu, že keď pred nejakú návštevu postavíte tieto krasotinky, nikto nepovie nie. A najlepšie je, že ich môžeme do nemoty obmieňať a človeku sa nikdy nezunujú. Ja, využijúc bazovú sezónu, som sa trochu povenovala experimentovaniu a na jeho konci je výborný, bazou voňajúci krém....

Áno, tartaletky sú trochu piplačka, ale zas ten výsledok! Ja verím tomu, že keď pred nejakú návštevu postavíte tieto krasotinky, nikto nepovie nie. A najlepšie je, že ich môžeme do nemoty obmieňať a človeku sa nikdy nezunujú. Ja, využijúc bazovú sezónu, som sa trochu povenovala experimentovaniu a na jeho konci je výborný, bazou voňajúci krém. Vhodný nielen do týchto tartaletiek. Kto vyskúša?

Tartaletky s bazovým krémom

 

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 180 g hladkej múky
  • 60 g mletých mandlí
  • 120 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 ČL vanilkového cukru

 

Na plnku:

  • 3 žĺtky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 150 ml bazového sirupu
  • 150 g masla

 

 

Ako na to?

Na tartaletky dáme do misky všetky uvedené prísady na cesto a krátko ich mixérom pulzovito miešame, kým sa nezačnú spájať do hrudiek. Potom ich ručne premiesime tak, aby nám vzniklo kompaktné cesto. To zabalíme do potravinárskej fólie a necháme ho v chladničke aspoň hodinu odpočinúť.

Tartaletky si môžeme pripraviť aj niekoľko dní vopred a buď ich skladujeme po dopečení a úplnom vychladnutí v uzatvárateľnej nádobe, alebo ich môžeme aj zamraziť.

Ak sa ich rozhodneme piecť, studené cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske asi na 3 mm hrúbku, vykrajujeme z neho kolieska a prúžky, ktoré umiestnime do tartaletkových prstencov, alebo len kolieska, ktorými vystelieme košíčkové formičky.

Dno tartaletiek (alebo košíčkov) popicháme vidličkou a pečieme ich vo vopred rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 15 minút do zlatohneda.

Po dopečení ich necháme úplne vychladnúť. Ak sa ich dno počas pečenia dvihlo, hneď po dopečení ho opatrne stlačíme, aby spľaslo.

Ideme pripravovať plnku. Maslo vyberieme z chladničky a nakrájame ho na malé kocky. Necháme ho pri izbovej teplote, aby zmäklo. Potom si pripravíme vodný kúpeľ. Do spodného kastróla dáme vodu tak, aby sa nedotýkala misky, ktorú umiestnime na vrch. Do misky dáme žĺtky s cukrom a krátko ich spolu zašľaháme, aby sa cukor začal rozpúšťať. Potom prilejeme bazový sirup a keď už začne voda vo vodnom kúpeli vrieť, stíšime ju a celú zmes asi 10 minút šľaháme, až kým nezačne viditeľne hustnúť. Potom krém odstavíme zo sporáka a necháme ho asi 10 minút chladnúť, pričom ho občas premiešame. Napokon do krému po trochu zašľahávame mixérom kúsky masla, aby nám vznikol hladký krém. Ten nalejeme do pripravených upečených tartaletiek alebo košíčkov až po povrch a naplnené tartaletky dáme do chladničky, aby krém stuhol.

Podávame ich dobre vychladené, ozdobené bazovými kvietkami, prípadne s trochou šľahačky.

Košíčky, tarty a spol.

Tartaletky s plnkou z domáceho nugátu

Citrónový tart s meringue a piškótom

Čučoriedkové košíčky

Košíčky s kávovou plnkou

Košíčky s gaštanovou plnkou

Košíčky s pralinkovou plnkou

 

Leave a Reply